HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


dosta mi je svega! :(


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

patkica24

08.07.2009. 15:45

Ovako, imam 14 godina i par velikih problema.
Moj tata je teži alkoholičar, a mama nezaposlena i kućanica.
Imam mlađeg brata, ali to sada nije bitno.
Moj problem je tata. Zapravo, cijeli život me zlostavlja i maltretira.
Ne samo mene već i mamu i brata.
Brat je mlađi, a uz to i muško je pa se moj tata baš i ne iskaljuje na njemu.
Mama i ja najviše trpimo poslijedice.
Kada god mom tati nešto ne ide za rukom ili mu se nešto ne sviđa,
odmah krivicu svaljuje na moju mamu.
Primjerice, ove godine bih trebala krenuti u srednju skolu.
Međutim, nisam upala na 1 roku i moj je tata odmah od toga napravio dramu i rekao nam da se odselimo.
Već nas je jednom izbacio iz stana i to mi je bilo najgore razdoblje u životu.
Par dana odsjeli smo kod mamine prijateljice, a nakon toga vratili smo se kući.
Kada smo došli kući dočekao nas je rusvaj; kuhinja je bila preobličena. Razbijeni tanjuri i ostaci bili su posvuda.
Stakla je bilo po cijelom stanu. Kada sam ušla u svoju i bratovu sobu, mislila sam zapravo, da sam ušla u krivi stan. Kreveti su nam bili u dijelovima, televizor je bio na podu baš onako kao da ga je netko bacio. Moj radni stol je bio razbacan, a bratov srušen. U maminoj i tatinoj sobi, te na balkonu bilo je krvi po podu.
Mama nas je poslala u školu, u uvjerenju kako će sve biti dobro. Ali ja sam se bojala što će biti kada tata dođe doma. Svejedno, krenula sam u školu, sa strahom. Tjekom 3. sata, ravnatelj je ušao u razred i zamolio profesoricu da me pusti sa sata jer trebamo razgovarati. I razgovarala sam s njim. Rekao je da je mama zvala u školu. Dočekala ga je kod kuće, a on ju je počeo udarati. Ona je samo uzela par stvari i vratila se k prijateljici. Tata joj je prijetio kako će dočekati mene i brata nakon škole i uzeti nas. Naravno, preduhitrila ga je. Nazvala je školu i sve objasnila ravnatelju koji nas je pustio s nastave. Kraj dana ostao mi je u mutnom sjećanju. Samo se još sjećam kako smo se vratili jer nas je zvao i molio. Kada smo se vratili on i mama su razgovarali. Pozvali su brata i mene i obećao nam je kako se to neće ponoviti. I nije. Sve do sada.. i opet se bojim. Na kratko je prestao piti, ali opet je počeo. Što da radim kad se to dogodi, ne želim protiv mamine volje i otići jer onda nas neće tko imati uzdržavati? Bojim se sad((

A.

Savjetodavna linija, za djecu

15.07.2009. 17:25

Draga A.
tvoja priča me jako rastužila. Žao mi je što prolaziš kroz sve ovo što ti se događa u tvom životu. Nitko ne zaslužuje da se prema njemu odnose kao što se prema tebi odnosi tvoj otac. Roditelji ponekad ne razmišljaju o svojim postupcima te tako povrijede svoju djecu. Nijedan takav postupak nema opravdanja i to što tvoj otac čini zaista je ružno.

Roditelji su dužni pružiti djeci ljubav i osjećaj sigurnosti te osigurati da se djeca osjećaju dobro u svojoj obitelji. No, roditelji ponekad imaju problema s kojima se teško nose i zbog njih rade loše stvari. Njima je zato potrebna pomoć kako bi riješili svoje probleme. Ne znam da li znaš da je alkoholizam bolest i on se kao takav može i treba liječiti. Iz tvog posta mi se čini da je tvom ocu potrebno takvo liječenje. Alkohol je vjerojatno često povod njegovom ružnom ponašanju, no to nije opravdanje za njegove postupke prema vama. Unatoč njegovim obećanjima da će se popraviti, tvom ocu je potrebno liječenje kako bi se suočio sa svojim problemom.
Vjerujem da nije lako živjeti u strahu i svaki dan razmišljati o tome da li će tvoj otac ponovno početi piti i izbaciti vas iz kuće. Mlada osoba poput tebe trebala bi razmišljati o nekim drugim stvarima i uživati u životu. Vjerujem da ti se ponekad čini da bi najbolje bilo da odeš od kuće i tako prestaneš trpiti očev teror nad vama. No, bježanjem ćemo pobjeći od problema, ali ga time nećemo riješiti, on će i dalje postojati.
Drago mi je da postoji osoba kao što je majčina prijateljica koja vam daje podršku i smještaj. Vjerujem da bi tvoja majka htjela, kao i vi, da se tata promjeni i više ne pije i ne bude nasilan, no sam tvoj osjećaj koji sada imaš pokazuje da se to nije ostvarilo. Nažalost, ljudi se teško mijenjaju. Znam da tvojoj majci nije nimalo lako, ali trebala bi prvenstveno zaštititi tebe i brata, a onda i sebe. Ti i brat ste jako mladi i zabrinjava me što sve to proživljavate.
Definitivno trebaš razgovarati sa mamom o svemu što osjećaš. Ti si dijete i mama je odgovorna brinuti se za tvoju sigurnost i sreću. Postoji institucija koja je nadležna da zaštiti tebe i brata, kao i mamu od tatinog ponašanja. Ta institucija se zove centar za socijalnu skrb. Centar može naložiti osobi da se liječi od alkohola. Imaš li još neku odraslu osobu u svojoj okolini kojoj se možeš obratiti za pomoć? Možda teta, stric, ujak, baka, susjeda, roditelji od prijatelja? To su osobe kojima se možeš obratiti za pomoć. Također, ukoliko tata postane nasilan, obavezno nazovi policiju na besplatni broj 92. Policija je dužna odmah doći na mjesto koje im navedeš da te zaštiti. Također postoje skloništa za roditelje i djecu u kojem se ugroženi roditelj sa djecom može javiti za pomoć. Jedan od takvih skloništa jest Dom Duga Zagreb. Dom Duga pruža usluge smještaja žrtvama obiteljskog nasilja, a koji uključuje usluge prehrane, brige o zdravlju, psihosocijalni tretman i pravno savjetovanje. Troškovi smještaja u cijelosti su besplatni, a podmiruje ih osnivač ustanove Grad Zagreb. U Dom se može doći putem dojave Centra za socijalnu skrb o kojem sam ti prije pisala ili policije. Također se mama može sama javiti u Dom nakon čega će zaposlenici Doma samostalno kontaktirati Centar/policiju..Više informacija mama može dobiti na broju telefona 01 3831-770, putem e-maila info@duga-zagreb.hr ili na web stranici www.duga-zagreb.hr.
U situacijama kada ti je teško možeš nazvati i našu savjetodavnu liniju na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 18 sati. Linija je besplatna i anonimna za nazivatelje.
Sretno!
Hrabri telefon