HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Kako pomoći...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maka2402

16.07.2009. 11:35

Poštovani...

Imam 19 godina i u vezi sam s curom (zvat ću je Tea) koja ima 16 godina, i ta veza traje već 8 mjeseci i stvarno se slažemo i volimo. I zbog toga sam jako sretan, al postoji jedan problem zbog kojeg ona jako pati i teško joj je. Naime njezina mama ju na neki način psihički zlostavlja. Ne dopušta joj da se viđa s prijateljicama, ne pusti je opće iz kuče, maltretira ju i govori joj ružne riječi i omalovažava ju. Tea obavlja sve kučanske poslove od pranja, kuhanja, čišćenja i stvarno je vrijedna. Za vrijeme dok je trajala nastava smo se nekako i viđali, al sad preko praznika se je to svelo na minimum minimuma, a i s obzirom da je mama dala otkaz te je stalno kod kuće maltretiranja su postala sve češća i Teu je stavila pos "stakleno zvono". Ja bi joj želio nekako pomoći ak je to ikako moguče jer mi je teško kad pati zbog toga kaj misli da mi slama srce s tima kaj se nemožemo viđati, iako sam joj rekao da nije tako.

Savjetodavna linija, za djecu

21.07.2009. 20:30

Dragi maka 2402,
hvala ti što si se obratio za pomoć na forumu Hrabrog telefona. Iz tvog posta vidim da si zabrinut za svoju djevojku i da joj želiš pomoći. Drago mi je pročitati da imate jedan kvalitetan odnos te mislim da ovaj tvoj postupak (to što tražiš pomoć za nju) već uvelike dokazuje koliko ti je stalo do nje.
Kao što vjerojatno znaš, roditelji imaju pravo i dužnost brinuti se o djeci do njihove punoljetnosti. Roditelji često umjesto djece donose odluke o stvarima za koje procjenjuju da djeca još ne mogu realno odlučivati o njima (npr. vrijeme do kada smiju biti vani, s kim se družiti i sl.). Nažalost, roditelji ponekad u želji da zaštite djecu pretjeruju u zabranama i ograničenjima. „Stavljanje pod stakleno zvono“, kako ti navodiš, najčešće nije dobro za dijete, jer je dijete lišeno iskustva i kontakata sa okolinom koji su nužni za kvalitetan rast i razvoj. Također me zabrinulo to što si napisao da mama često omalovažava Teu i govori joj ružne riječi. To zaista, ukoliko se često događa, predstavlja oblik emocionalnog zlostavljanja i takav postupak može na Teu ostaviti neke trajne posljedice poput niskog samopouzdanja, nepovjerenja u ljude i sl. Što se tiče kućanskih poslova, normalno je da dijete sudjeluje u njima, čak je i izrazito korisno jer dijete stječe naviku za ispunjavanje obveza i za rad. No, ukoliko te kućanske obveze prevrše neku normalnu mjeru (ukoliko Tea zbog kućanskih poslova ne stigne obavljati školske obveze, družiti se sa prijateljima te ukoliko ona obavlja sve ili većinu poslova) onda to nije prikladno za Teu, te nažalost možemo reći da njena mama nju iskorištava za rad. Iz tvoj posta nisam dobila nikakve informacije vezane uz Teinog tatu? Da li on živi sa Teom i mamom? Kakve su njegove reakcije na mamino ponašanje prema Tei? Da li je ona već pokušala razgovarati sa njim o maltretiranju te tražiti pomoć? Da li je sa mamom razgovarala o tome koliko se osjeća loše zbog njenog ponašanja?
Kao što sam ti već napisala, roditelji imaju odgovornost brinuti se o svojoj djeci do njihove punoljetnosti. Ukoliko roditelji ne ispunjavaju svoje dužnosti, postoje osobe koje bi ih trebali upozoriti na svoje pogreške i propuste. Zanima me da li Tea ima u obitelji neku odraslu osobu kojoj se može obratiti za pomoć? Tata, baka, djed, stric…Postoji li neka odrasla osoba izvan obitelji u koju ima povjerenje, npr. susjed, roditelji od prijateljice i sl.? Bitno je da se povjeri odrasloj osobi za pomoć koja bi onda mogla razgovarati sa tvojom mamom. Također je poželjno da se obrati za pomoć bilo kojem stručnjaku u školi (što je vjerujem sada malo teže pošto je vrijeme praznika). Ukoliko se to iz nekog razloga ne pokaže učinkovitim, postoji institucija koja je među ostalim zadužena za zaštitu djece od neadekvatnog ponašanja. Ta institucija se zove centar za socijalnu skrb. Tea se može uvijek obratiti za pomoć u centar prema mjestu svog prebivališta. Bilo bi dobro da nazove prije nego dođe da pita koje je vrijeme za primanje stranaka. Njihov kontakt može vidjeti na stranici Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi/Adresar ustanova. Također bi bilo dobro da netko otiđe zajedno sa njom radi podrške-neka odrasla osoba, ti, prijateljica.
Ono što bi bilo dobro da još napraviš jest da savjetuješ Tei da nazove našu besplatnu savjetodavnu liniju na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena svakim radnim danom od 9-18 sati. Na savjetodavnoj liniji Tea može očekivati volontera/ku koja će pomoći da dođe do nekog njoj najprihvatljivijeg rješenja problema.
Još jednom ti se zahvaljujem što si se obratio Hrabrom telefonu za pomoć. Nadam se da će nešto od ovoga što sam ti napisala pomoći Tei u odnosu sa njenom mamom, a naravno i vašoj vezi. Vjerujem da se želite što više viđati, nadam se da će se situacija promijeniti na bolje.
Sretno!
Hrabri telefon

maka2402

21.07.2009. 23:10

Razumijem ja da je to pravo i dužnost roditelja da se brinu o djeci, ali smatram da je to pravo prešlo neke granice i da nije u redu od strane mame da ne pusti Teu da posjećuje prijateljice, ne mislim na večernje izlaske nego na susret s prijateljicama tokom dana, također po meni nije normalno da majka djetetu želi uskratiti sreću, ak nebude sad uživalo kad bude. Danas je na primjer mama naredila Tei da u 22 sata moraju ona i mlađa sestra biti u krevetu, pa nema Tea više 5 godina da nemože sam razaznati kolko sna joj je potrebno i kad će ići u krevet. Što se tiče tate, on živi s njima, al sam ga opće smetnuo s uma. On je na sve to ravnodušan, čak bi mogao reći da mu je svejedno, zapravo onako kako mama kaže tako mora biti i tata se ni ne trudi da mami objasni neke stvari.
Baka je pokušala razgovarati s mamom, ali to nije urodilo plodom i nije se niš promijenilo u majčinom odnosu prema Tei. Od odraslih osoba izvan obitelji jedino se meni povjerila i razgovarala o tome. Nije mi baš jasna ova rečenica: "Bitno je da se povjeri odrasloj osobi za pomoć koja bi onda mogla razgovarati sa tvojom mamom.". Vjerojatno ste mislili na Teinu mamu, a ne na moju. Inače nam je moja majka predložila da bude ona razgovarala s Teinom mamom, ali nismo pristali na to zbog straha da nebi bilo još gore. Spomenuli ste Centar za socijalnu skrb, to sam isto predložio Tei i da ću iči s njom, te da bi baka mogla potvrditi istinitost njezine priče, ali se boji mamine rekacije.

Savjetodavna linija, za djecu

24.07.2009. 15:10

Dragi maka 2402,
hvala ti što si se ponovo javio.
Kao što sam ti i ranije napisala, roditelji imaju svoja prava i dužnosti prema djeci, ali nikako ne trebaju zlorabiti ta prava i braniti djeci stvari koje su njima nužne s obzirom na njihove godine. Naravno da je Tei potrebno da se druži sa prijateljicama, da ima dečka, da izlazi, upoznaje nove ljude i sl. Pretjerane zabrane zbilja samo štete djetetu. Žao mi je što Tea nema podršku tate i što on prepušta mami sve odluke te odobrava njeno ponašanje(ili mu je svejedno kako se mama ponaša).
Drago mi je što ste već razmišljali o tome da se obratite CZSS i što je Teina baka na njenoj strani. Vjerujem da je Teu strah mamine reakcije. Sigurno se nije lako obratiti centru za socijalnu skrb, ali to je nešto što u ovom slučaju zbilja može pomoći. Socijalni radnici će razgovarati sa mamom o njezinom odnosu prema djeci, ispitati će obiteljsku situaciju i poduzeti mjere koje su prema njihovoj procjeni potrebne. Zaista, koliko god bilo stresno obraćati se centru za socijalnu skrb, mislim da je puno teže i dalje živjeti u istoj situaciji. U centru za socijalnu skrb možete reći da želite ostati anonimni i socijalni radnici su dužni vašu želju poštovati. Ispričajte sve što se događa, također povedite i baku da potvrdi vašu priču.
Ukoliko je Tei ta solucija neprihvatljiva, postoji mogućnost da Hrabri telefon umjesto nje obavijesti centar za socijalnu skrb i to na način da se u obavijesti ne spominje Teino ime kao nazivatelja. Za to je potrebno da netko nazove besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona (0800-0800) radnim danom od 9-18 sati. Najbolje je da liniju nazove Tea ili ti, jer imate najviše informacija o tome što se Tei događa. Potrebne su nam informacije poput imena roditelja, adrese te konkretnih primjera u kojima je očito da se Teina prava krše.
Neka si Tea uzme par dana da razmisli što joj od navedenog odgovara. Ti kao do sada budi uz nju, razgovaraj sa njom o svemu što ju muči. Zbilja se nadam da će joj nešto od gore navedenog odgovarati.
Sretno!
Hrabri telefon