HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


fobije i zadirkivanje okoline


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tiha123

24.09.2014. 12:00

Poštovani,

majka sam petogodišnjeg dječaka koji je po svoj prilici živahno, ali vrlo emotivno dijete. Ono s čim se borimo u zadnje dvije godine jest strašan strah od pasa, mogla bih reći da je to čak i fobija. Inače, on baš ne voli općenito životinje, no strah od pasa je nešto više. Koliko se ja sijećam, dijete nije imalo neugodno iskustvo sa psom, no on ih se toliko boji da je to već počelo utjecati na njegovu kvalitetu života u tom smislu da više ne želi ići u šetnje, ne želi ići kod prijatelja ili rodbine koji imaju psa ili ako čak i njihovi susjedi imaju životinju. Čak više ne želi ni u dvorište na igru ako ograda nije zatvorena i zaključana. To sve zajedno je postalo prilično opterećujuće, probali smo puno puta razgovarati s njim ali jednostavno ne može protiv toga. Sam taj napad straha izgleda tako da se doslovce oduzme, počne nekontrolirano vrištati, tresti se i jednostavno si ne može pomoći. Otežavajuća okolnost jest da smo se nedavno u šetnji sreli s lutalicom koji je bio prilično velik i zaigran, a na njega je to utjecalo jako loše jer sad ne vjeruje apsolutno nikome i misli kako će svaka šetnja izgledati tako. Ja se iskreno bojim za njegovu sigurnost, jer dok je u pitanju taj strah, on može skočiti i pod auto, na cestu, pa čak se i nekontrolirano pomokriti ako bude u tom trenutku sam i nezaštićen. Bojim se kako će uopće ići u školu jer mi se čini kako taj strah raste s godinama. Inače smo pokušali malo po malo draganjem provjerenih pasa, pa objašnjavanjem i sl. ali to sve nije urodilo plodom. Čak smo mislili i nabaviti malog psa koji bi rastao uz njega i objasniti mu da će on biti njegov prijatelj i čuvati ga od lopova i svih drugih životinja, ali neće ni čuti. Posebice me nervira okolina koja ga omalovažava i ruga mu se, tako da imamo sto problema.
Molim vas, dajte nam savjet od kud krenuti- razgovor-u kojem smjeru, da li nabavljati psa ili ne, da li da se obratimo stručnjaku i vrlo važno, kojem? Dajte nam neko ime ili nešto slično.
Srdačan pozdrav.

Savjetodavna linija, za djecu

29.09.2014. 10:35

Poštovana mama,

hvala Vam što ste se javili na naš forum! Ako sam dobro shvatila, Vaš sinčić pokazuje strah od pasa, iako Vam se čini da nije imao loše iskustvo koje ga je moglo potaknuti. Vidim da Vas opisana situacija dosta zabrinjava i da se pitate kako pomoći svome djetetu. Pohvalno je što se na različite načine trudite pomoći svome djetetu i što ste mu podrška u nošenju sa strahom koji osjeća. S obzirom na to da primjećujete da taj strah utječe na kvalitetu njegovog svakodnevnog života mislim da bi bilo dobro da se za pomoć obratite psihologu u Vašoj blizini. Za početak se možete obratiti liječniku Vašeg sina te od njega zatražiti uputnicu, kao i preporuku za nekog od stručnjaka. Ukoliko ste iz Zagreba, dječjeg psihologa možete pronaći u bolnici u Klaićevoj, a naručiti se možete na broj 01 4600 150. Također, psihologu se možete obratiti i privatno, primjerice prof. Tanji Sever iz Psihološkog centra Sever na broj 01 4500 350.

Navodite da ste razmišljali o tome da i sami nabavite psa kako bi ublažili djetetov strah. Prema napisanome mi se čini da bi to sada možda bio veliki korak za Vaše dijete koje ne bi nužno doveo do poboljšanja, upravo suprotno. Kada je riječ o specifičnim strahovima i fobijama, jedan od koraka u ublažavanju tog straha zaista jest postupno izlaganje podražaju kojeg se dijete ili odrasla osoba boji, no u ovoj situaciji bi Vas potaknula da takav korak poduzimate u suradnji sa stručnjakom koji Vam može dati smjernice na koji način to učiniti i u kojem trenutku. Susrete s većim psima bi vjerojatno bilo dobro izbjegavati u ovom trenutku, a kupovinu psa odgoditi do onog trenutka kada se strah smanji. No, potičem Vas da svojim primjerom i dalje pokazujete sinu da je moguće ugodno se družiti sa životinjama jer će na taj način dobiti poruku da je moguće biti opušten u njihovom društvu. Vjerujem da Vas ljute komentari iz okoline i svakako Vas potičem da razgovarate s osobama koje omalovažavaju strah Vašeg sina jer mu na taj način ne pomažu da se straha riješi.

Ako budete imali bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno nam se ponovno javite. Možete nam se javiti ovim putem ili putem našeg Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Nadam se da će se Vaš sin uskoro osloboditi straha te da ćete zajedno uživati u svim aktivnostima kao i prije!

Srdačan pozdrav,
Vaš Hrabri telefon