HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Incestuozan odgoj djeteta?!?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

reaver1976

18.07.2011. 11:55

Prije svega lijep pozdrav za administratore ovog foruma kao i korisnike.. Nisam bas siguran da je ovo pravi topic, odnosno dali je na pravom mjestu. Ukoliko nije tako molio bih Vas da ga prebacite u pravilan dio foruma.
U emocionalnoj vezi sam vec 2 godine sa zenom koja je razvedena i ima 12/13 godisnje dijete.
Odrastao sam u jednoj sasvim normalnoj obitelji koja je ugradila u mene sve one duhovne vrijednosti koje su na danasnjem svjetu malo zanemarene.
Zelim najbolje za osobu sa kojom zivim kao i njenog sina i molio bih vas pomoc, a bilo bi dovoljno da ucvrstite moje stavove, jer i sam nisam roditelj, ali neke stvari me uznemiravaju.
Zivot sa zenom koja je razvedena i ima svoje dijete je vec po samoj postavci jako komplikovan. Ali nije nemoguc ukoliko se postave neke stvari na svoje mjesto.
Dijete nije nikada otvoreno pokazalo neprijateljstvo prema meni, pod uslovom da majka nije tu.
Mnogo stvari koje nam je doneseno sa zapada, one stvari koje gledamo na filomovima tipa ljubljenje djece u usta dok su bebe.. Koje ne moraju biti nuzno lose, ali jednostavno nisu higijenske, po mom misljenju, ali ne moraju biti izraz necije prisnosti ili mjerilo koliko je neka majka povezana sa svojim sinom.
Zadnjih godinu dan pokusavam promjeniti stvari poput:
1. Kupanje 12/13 godisnjeg djeteta ( moj partner je to do sada radio), iako je dijete sasvim sposobno da se brine samostalno o svojoj higjeni.
Nisam roditelj ali, znam da kad bi na facebooku osvanula slika moje dvanaestogodisnje kcerke kojoj prilikom kupanja doticem njenu guzu ili neke od njenih intimnih dijelova tijela, zavrsio bih u zatvoru za jedan tjedan kao pedofil. To su po meni neke stvari koje se jednostavno ne rade.
2. Zbog nemogucnosti da imaju odvojene krevete majka i dijete su spavali u istom krevetu. Sto je za mene van pameti, za period kad djete pocinje da spoznaje sebe i pocinje seksualno bice. Iz svog vlastitog iskustva u periodu puberteta iz kojeg sam izrastao u sasvim normalnog muskarca, mogu raci da su djecaci vrlo nezgodni, kad im se desavaju neke stvari poput nekontrolisane erekcije, nocnih polucija,. Hormona koji trce, koji mogu da osjete. Vrlo razdrazljivo i ponekad agresivno ponasanje.
3 Stvari kao ljubljenje u usta, na koje je malac potpuno ovisan?!?! Dali je majka manje dobra majka ukoliko prestane da ljubi svoje dijete u usta?
4. Fizicki kontakti kao na primjer, djecije brojalice sa skakiljanjem i dodirivanjem nekakvih intimnih dijelova tijela koje izazivaju skakiljanje ili ugodu kod dijeteta?!?
5. Fizicki kontakt kao na primjer grljenje nogama djeteta od 13 godina o predjelu noga ili pojasa moje partnerice prilikom cega dolazi do trljanja penisa i dijelova tijela moga partnera je malo cudan? Grljenje moze biti i preko ledja ili nekakav takav nacin ali u principu po pravilu je uvijek, upetljavanje noga..
Pitam se samo dali je ugoda koja je izazvana ovakvim dodirima, (sigurno nije slucajno, i proizvod je djetetove ljubomore) godi majci ili djetetu?!?
Cudno ponasanje kao i potreba da 12/13 godisnje dijete ima svoj prostor u kojem ce se normalno razvijati, samostalno i socijalno (djecija soba u kojoj moze provoditi vrijeme sa svojim vrsnjacima, igrajuci se sa uobicajenim stvarima kao sto je Playstation itd.), koje je prepoznato uglavnom s moje strane dovelo je da skupa sa svojim partnerom iznajmimo veci stan u kojem zivimo, u kojem je dijete prije svega dobilo svoj prostor, svoj krevet.
Stvar navike kao spavanje s majkom ce biti jako tesko promjeniti bez da postoje problemi, jer malac ne moze da spava po noci dize se, provjerava sta mi radimo, uvaljuje se u krevet. Jednostavno meni nije to bas sasvim normalno da spavam u krevetu sa 12/13 godisnjim djetetom i njegovom majkom. Zbog cega se ja ustanem i razgovaram s partnerom jer se od mene trazi da na poslu dadnem 100% doprinosa a kako to uraditi ukoliko nemam ni adekvatan san?
Ja sam svjestan da niti jedna promjena nece doci preko noci ( prokleta moc navike je cudna stvar ). Ali dali su moji stavovi ispravni? Volio bih neko strucno misljenje.,.
Hvala unaprijed..



Savjetodavna linija, za djecu

22.07.2011. 20:45

Poštovani,
hvala vam na povjerenju i iskrenosti s kojom ste iznijeli svoje brige na Forumu.
Način na koji ste sagledali cjelokupnu situaciju govori da ste razumna i pažljiva osoba, svjesna svojih ograničenja, ali i mogućnosti za napredak i promjenu. To je za svaku pohvalu, kao i činjenica da ste prihvatili dijete svoje partnerice i važan vam je njegov razvoj.

Primijetili ste i naveli različita ponašanja između majke i sina koja vam se čine neprimjerenima za njegovu dob ili neprikladnima. Dječak se sada nalazi u posebno osjetljivom periodu kada se događaju fizičke, emocionalne i seksualne promjene, i svako roditeljsko ponašanje može olakšati ili otežati prilagodbu djeteta na te promjene.
Kupanje djeteta u adolescentnoj dobi, spavanje u krevetu s roditeljem, kao i fizički kontakti poput ljubljenja u usta i preintimnog grljenja svakako nisu uobičajena i poželjna ponašanja u odnosu roditelj/dijete te ih ne treba poticati. Dijete u takvim slučajevima može postati zbunjeno, kako emocionalno, tako i seksualno, stoga podržavam vaše stavove.
Drago mi je što ste vi uočili postojanje problema i krenuli ga rješavati, preseljenjem u veći stan i smještanjem dječaka u vlastiti prostor. Spomenuli ste da dječak noću teško spava bez majke te vam ulazi u sobu i slično. Očito je, kako ste i zamijetili, da će neke promjene biti teško prihvatiti i dječaku i majci.
Majci će se možda činiti da na neki način „gubi“ svoje dijete ako prekine dosadašnje intimnosti, ali ono odrasta i nužno je da i sama prepozna ponašanja koja više nisu ili nikad nisu ni bila prikladna. Vi joj tu možete pomoći razgovorom i podrškom, ohrabrivati joj da na druge načine iskazuje ljubav i privrženost djetetu.
Vaša uloga poočima najbolje se može ostvariti na indirektan način, utjecajem na dijete preko majke. Kad odnos vas i dječaka bude dovoljno stabilan, s njim možete voditi „muške“ razgovore i razjasniti mu eventualne nedoumice i tako olakšati posao majci
(ako postoji skladni odnos djeteta s biološkim ocem i on može i treba biti uključen u taj dio). Na eventualne probleme s prilagodbom djeteta na drugačiji odnos s majkom reagirajte zajedno s partnericom. Potičite ga na druženje s vršnjacima i nježno, ali odlučno ga upućujte na to da ponašanja poput ljubljenja majke u usta nisu prikladna. Postavite jasne granice ponašanja i oboružajte se strpljenjem. Ako osjetite da se vi i partnerica više ne možete nositi s ovom iznimno osjetljivom situacijom, uvijek možete potražiti pomoć stručnjaka (psihologa).
Na stranicama Hrabrog telefona (www.hrabritelefon.hr), u rubrici za roditelje, možete pronaći korisne tekstove o djetetovom razvoju, a ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se ponovno obratite ovim putem ili na besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Možete se javiti i putem chat-a na našoj stranici svakim radnim danom od 15 do 18 sati. Također možete potaknuti dječaka da nazove liniju ako osjeti potrebu za razgovorom.
Vjerujem da ćete pomoći partnerici da sagleda situaciju iz vašeg ugla i nadam se da ćete i nadalje biti ovoliko pažljivi prema dječaku.

Srdačan pozdrav,
Vaš Hrabri telefon