HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


kad otac želi maloljetno djete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

antonija

13.07.2002. 10:46

Molim da mi pomognete u pronalaženju informacije da za psihofizički razvoj djeteta nije važno da odraste s majkom pogotovo kad postoje naznake da bi djete puno zdravije odrastalo u očevoj obitelji. Naime, prije nekoliko mjeseci pročitala sam članak da se dugogodišnjim proučavanjem razvoja djece odrasle uz samo jednog roditelja došlo do spoznaje da nije točna pretpostavka da je za psihofizički razvoj djeteta važno da isto u prvim godinama života provede uz majku. Kako mi je taj podatak važan, molim korisnike neta da me upute gdje bih ga mogla naći.

Vedran

26.07.2002. 03:16

Osobno, slazem se da majka nije "a priori" idealan izbor. Mozda je otac "bolji", mozda majka - ovisi o tome kakve su osobe i kakvi su roditelji, a vjerojatno i kako se dijete s kojim slaze. Na zalost, cesto roditelje nije briga za dobrobit djeteta, nego se gube u medjusobnom nadmetanju. Na kraju krajeva, djete nece profitirati ili izgubiti (osim u ektremnim situacijama) izborom "pravog" roditelja, nego nacinom na koji su se ti isti roditelji odlucili razici.

Kao dobar pocetak bih preporucio http://www.singleparentcentral.com/, pogotovo sekciju "Articles" i (specijalizirane) forume.

Puno srece,

V.

Ana (Hrabri telefon)

18.11.2002. 23:10

Poštovana, kao psiholog slažem se većinom s odgovorom gospodina Vedrana - ako definiramo dobrog roditelja kao onog koji adekvatno odgovara na potrebe djeteta (tjelesne, emocionalne...) i omogućuje mu zdrav psihofizički razvoj, otac može u tom smislu biti jednako dobar roditelj kao i majka. Nažalost, prilikom odlučivanja o skrbništvu, a naročito tijekom razvoda, djeca mogu postati "oružje u rukama roditelja", koji koriste dijete kao dokaz vlastite vrijednosti te u nadmetanju s partnerom. Više o tome možete naći i u članku o razvodu i samohranom roditeljstvu na www.hrabritelefon.hr (rubrika Savjeti za roditelje). Srdačan pozdrav, Ana