HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Kako pomoći prijateljici?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zrinka

11.10.2004. 23:16

Ove godine upoznala sam jednu curu Antoniju s kojom sam sad prijateljica.Nju otac maltretira.
Naime,živi u okolici jednog grada koji je jako blizu Zagreba.Živi s majkom u jednom djelu kuće dok njen otac na drugom.Otac Antoniji i mjenoj majci zna prijetit nožem,derat se na njih,udarat ih,psihički maltretirat,tjerat iz kuće.....Antonija je jako vezana za majku,a majka joj je još i srćani bolesnik i siromašne su.Nemaju nikakvog prava na kuću jer je kuća bila već sagrađena kada su joj se roditelji vjenćali.
Ima li kakvo rješenje za ovaj problem?
Hvala na bilokojem savjetu!

Marija Krmek, prof.

21.10.2004. 09:57

Draga Zrinka,
ja bih najprije htjela reći kako je super što se brineš za svoju prijateljicu i trudiš se pomoći joj. To što ona prolazi sa svojim roditeljima je zaista teško, i sigurno joj jako puno znači tvoja podrška. Sigurna sam da joj uvelike pomažeš razgovorima i tako što ćeš ju saslušati kad joj je teško i biti uz nju.
Nadalje, možeš s njom porazgovarati o ostalim mogućnostima koje imaju ona i njezina mama. Ne znam koliko godina ima tvoja prijateljica, ali možda postoji mogućnost da ona i mama ili sama mama porazgovara s tatom u nekom trenutku kad on nije ljut – kažu mu kako se loše osjećaju zbog njegovog ponašanja, pa ako procijene da je trenutak prikladan, mogu mu predložiti da ode na liječenje. Međutim, ako razgovor nije moguć ili ne bude nikakvog uspjeha, postoji Autonomna ženska kuća čija se adresa čuva u tajnosti, a gdje se mogu skloniti žene sa djecom kad ih muževi zlostavljaju. Telefonski broj autonomne ženske kuće je 01/ 45 51 143 ili 0800 55 44, a rade od 11 do 17 sati. Također se može javiti u udrugu Ženska Pomoć Sada u okviru koje postoji savjetovalište i sklonište, a rade od 0 do 24h. Njihov telefonski broj je 01/ 46 58 389 i 01/ 46 55 222. Što se tiče problema oko imovine (vlasništvo kuće), njena mama za savjete može nazvati grupu za ženska ljudska prava B. A. B. E. na tel. 01/ 46 11 686 i 01/ 46 11 351, utorkom i četvrtkom od 17 do 19 h, te srijedom od 14 do 16 h. Oni će joj moći reći kakve su zakonske odrednice i na što ima pravo vlasništva.
Uz to, ja vjerujem da tvojoj prijateljici uvelike pomažu razgovori s tobom, super je što se ima kome povjeriti i razgovor o tako teškim problemima je izuzetno važan. Međutim, nekada nije dovoljan samo razgovor među djecom, jer djeca ne mogu riješiti probleme odraslih. Zato bi bilo važno da porazgovara s nekom odraslom osobom u koju ima povjerenja. To može biti susjeda, tvoja mama možda, netko od profesora u školi ili školski psiholog ili pedagog. Kako sam napisala na početku, to je iznimno teško iskustvo i svakoj odrasloj osobi bi bilo teško nositi se s time, a posebno teško je djeci. Razgovor sa psihologom bi joj vjerojatno pomogao da se suoči sa situacijom, te da se lakše nosi sa svim teškim sjećanjima iz obitelji. Ako je maloljetna može se javiti u Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba u Gajnicama (Argentinska 2), a može se naručiti na broj : 01 3457 518. Također se može javiti na Hrabri telefon (0800 0800) svakim radnim danom 9-18h, te u Savjetovalište Modus 01 46 21 554.
Još bih samo htjela tebe upozoriti da se tvojoj prijateljici možda neće svidjeti ovi savjeti, te bi se moglo dogoditi da se možda naljuti na tebe. Ako se to slučajno dogodi (a ne mora), probaj je razumjeti, nemoj se i ti naljutiti na nju. Njena ljutnja vjerojatno proizlazi iz tuge. Nije lako čuti da je jedino rješenje problema napustiti tatu i jako je teško prihvatiti da je tata takav da ga se mora napustiti. Skupi strpljenja najviše što možeš.
Puno te pozdravljam i želim i tebi i prijateljici puno sreće, hrabrosti i strpljenja u rješavanju i nošenju s ovim problemima. Prava si prijateljica i, još jednom, svaka čast što se tako brineš za ljude do kojih ti je stalo!!!