HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

13.06.2006. 14:56

Molim Vas za savjet,
Imam djevojčicu od 9 godina koja ide u drugi razred osnovne škole.
Problem je počeo prije oko dva mjeseca kada su u razred došle dvije policajke da "objasne" djeci šta je to zlostavljanje.Napominjem da je tog dana učiteljica koja poznaje djecu bila odsutna tj. na satu je bila njezina zamjenica i da je mojoj curici curio nos zbog alergije te je nepoznatim predavačima ostavljala dojam da plače te je izgledalo kao da se njoj obraćaju.Ovo pišem, jer je moguće da je to otežalo nastalu situaciju.
Iz predavanja je moja djevojčica shvatila da je skoro pa svaki vid komunikacije zlostavljanje npr. ako joj neko kaže da joj nešto na njoj nije lijepo, ako se od nje traži da jede, ako joj se uputi bilo kakva kritika, ako neko povisi glas u njenoj blizini itd.Sve to, u kombinaciji sa svakodnevnom crnom kronikom na TV-u ( iako to izbjegavamo ) unijelo je užasnu konfuziju u njenu malu glavu.
Iako stalno pokušavam objašnjavati da postoji granica kad počinje zlostavljanje to pomaže samo jedno vrijeme i onda počinju ponovo pitanja . Ja je saslušam i pokušam joj objasniti i tako u nedogled.
Bojim se da sve ovo ne utječe na normalnu komunikaciju djeteta s okolinom, a ne znam način kako da joj pomognem.
Pitam se zašto to tako maloj djeci nije objasnio psiholog nego policija.
Napominjem da smo mi jedna normalna prosječna četveročlana obitelj sa svim manama i vrlinama koju obitelj donosi i da djeca nikad nisu vidjela ni doživljela ni jedan vid zlostavljanja.
Molim Vas za savjet i Vaše mišljenje.
Da li je to samo prolazna faza i da li je dovoljno samo naše strpljenje ili ipak trebamo potražiti pomoć stručne osobe?
Zabrinuta mama.

Marija Krmek, prof.

16.06.2006. 14:32

Poštovana,

mislim da bi bilo najbolje da odete kod psihologa na razgovor, jer je ovim putem teško sa sigurnošću zaključiti o čemu se radi i koliko je to prolazno, koliko ne. Psiholog će na taj način moći razgovarati s curicom i s Vama te dobiti potpuniju sliku, a potom Vam i dati savjete kako reagirati, kako djetetu na njoj razumljiv način objasniti različite događaje, kako postavljati granice i pravila ponašanja djetetu, kako ju naučiti što je u redu, a što nije, kako ju naučiti da se zaštiti od stvari o kojima su pričali kolege iz policije i još puno toga jer biti roditelj uistinu nije lako, a psiholog Vam to svojim znanjem može uvelike olakšati. Za savjet gdje se u Vašem mjestu možete obratiti psihologu, najbolje da pitate u školi ili kod nadležnog liječnika.

Srdačan pozdrav