HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


tražim pomoć


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

luis

01.02.2006. 11:21

Poštovani,
otac sam devetogodišnje curice. Rastavom braka prije 6 godina dijete je na daljnje skrbništvo dodjeljeno majci. Poznavajući narav bivše supruge i njezin dotadašnji odnos sa dijetetom u procesu mirenja protivio sam se toj odluci. Stručne osobe u Centru za socijalnu skrb su mi u više navrata davali do znanja da ako se o tome ne mogu dogovoriti sa majkom ni ne zavređujem to dijete, te da samo produžujem proces jer tako i tako dijete mlađe dobi dodijele majci. Rečeno mi je da time otežavam dijetetu te da svoju ljubav prema njemu pokažem na neki drugi način. Tako sam pristao na tu odluku. O posjetama dijeteta dogovarao sam se sa bivšom suprugom mada je na kraju sve ovisilo o njenom raspoloženju. Prihvaćao sam sve moguće uvjete jer mi je jedini cilj bio ćčim više biti sa kćerkom. Moram napomenuti da smo ja i dijete oduvijek jako povezani i da joj je odvajanje od mene jako teško palo. Zbog majčinog nerazumjevanja situacija je bila još teža. Nakon šta je dijete provodilo vikende kod mene, u trenutcima kad sam ga trebao vratiti mami dijete se odupiralo, plakalo do iznemoglosti i tek je uz pomoć mog smirivanja i nagovaranja odlazilo majci.
U mnogobrojnim razgovorima sa majkom dijeteta nisam nailazio na razumjevanje niti je ona u takvim trenutcima pokušavala razgovarati sa dijetetom, naći riješenje i pomoć mu da lakše prihvati tu promjenu. Za dijetetovo ponašanje krivila je mene, a dijete zastrašivala zabranama posjeta. Važna je i činjenica da dijete i majka ne žive zajedno, već dijete živi kod njenih roditelja, a ona kao podstanar u par kilometara udaljenom mjestu. Iako se je dijete sa vremenom pokušavalo pomiriti sa nastalom situacijom, u razgovorom sa kćerkom vidio sam da je muče isti problemi, ali je zbog straha sve držala u sebi.
Svaki trenutak zajedno koristimo za igru, izlete,šetnje te ostalim potrebama i željama dijeteta; želio sam da čim manje razmišlja o tome mada je uvijek na kraju dolazilo isto pitanje: "Zašto moram ići kod mame? Ja želim živjeti sa tobom.". U više navrata obraćao sam se Centru za socijalnu skrb i opisivao im situaciju, ali oni su tvrdili da pretjerujem i da je što se njih tiče sve u redu jer dijete nije zlostavljano, majka ga posjećuje, nije gladno i u školi nema problema.
Pred otprilike mjesec dana dijete je počelo izrazito burno reagirati na povratak majci. Od samog početka dana kada se treba vratiti majci kroz svoje ponašanje pokazuje nezadovoljstvo, a u trenutku kada počinje spremanje započinje plač i opiranje odlasku do te mjere da nikakav razgovor više ne pomaže nego je ja moram oblačiti i nositi do auta. Pita me zašto joj ja to radim kad me voli najviše na svijetu i želi biti samnom. Dolaskom kod majke dijete spusti glavu i sa suzama u očima odlazi. Svaki trenutak kad je sama koristi da mi šalje poruke da dođem po nju, da plače i ne može se smiriti te da više tamo ne može živjeti. Sve je išlo do te mjere da dijete odbija ići u školu kad zna da poslije nastave mora ići kod majke, te na nastavi plače.
Život sa time postao je jako težak, samo o tome razmišljam, nigdje ne nailazim na razumjevanje, a kćerkine riječi me jako bole. Ne želim da izgubi povjerenje u mene.
Obraćan vam se zabrinut kćerkinom budućnošću u nadi da mi možete pomoći svojim savjetom ili da me uputite na neku osobu koja mi može pomoći. Ne želim više gledati dijetetove žalosne oči, želim joj pomoći jer ona me treba i od mene to očekuje. Jedina moja želja je kćerku vidjeti opet sretnu.

Sa štovanjem

Marija Krmek, prof.

06.02.2006. 11:32

Postovani,

ono sto mozete napraviti je predati pismenu zamolbu Centru za socijalnu skrb za promjenu skrbništva, te bi bilo dobro da u njoj navedete sve ovo sto ste napisali-odnosno, obrazložite zašto želite promjenu. Ako ne vjerujete Centru, možete se obratiti ravnatelju Centra ili Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje je nadređeno Centrima. Sretno

Srdacan pozdrav

jasna

13.06.2006. 17:44

Postovani ,

Ja bih vas zamolila da mi pomognete ( odgovorite ) o slijedecoj situaciji...

Dijete rastavljenih roditelj,zivi sa majkom koja se brine o njemu.
Sa dijetetom koje je staro 10 godina sve je Ok ( nema nikakvih problema sto se tice skole ili bilo cega drugog) .
Medjutim nastao je problem posto bivsi muz prijeti da ce podnijeti zahtje da dijete pripadne njemu.Prilikom rastave dogovoreno je da dijete pripada majci i sa takvom odluko se slozio i otac dijeteta.
Sada otac ucijenjuje majku i prijeti joj posto ona ne radi da ce joj oduzet dijete....Otac godinama nije placao alimentaciju niti se brinuo o dijetetu.....

Da li netko moze pomoci tj. objasniti moze li dijete biti oduzeto majci i sta bi majka dijeteta trebala uciniti u gore navedenoj situaciji???

Unaprijed Vam se zahveljujem na pomoci i odgovoru....