HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jozefina

11.01.2009. 21:55

Prije par mjeseci upoznala sam jednog divnog dečka. Prvo smo bili prijatelji,o svemu pričali,povjeravali se jedno drugome. Pričao mi je kako ga je njegova bivša djevojka skoro 6 godina psihički ubijala ...od toga da nije smio pričati s kim je htio,jesti što je htio,kada bi otišao na posao zvala bi njegove šefove da provjeri kad je stigao i kad je otišao s posla...svaki korak je morao slikati i slati joj slike s mobitela gdje se nalazi...i još grozne stvari da sada ne pišem trebalo bi mi par stranica.
Uglavnom prekinuli su i nakon par mjeseci saznao je da je oboljela od multiple skleroze. On je sebe krivio da je odgovoran za tu bolest,razgovaro je i s liječnicima koji su ga uvjerili da je njoj neki šok,stres izazvao bolest i da oni drugog razloga ne vide. Htio se vratiti njoj iz sažaljenja i kada je vidio da se kao osoba nije nimalo promijenila prekinuo je svaki kontakt. Dosta nakon toga smo mi prohodali i sve je bilo savršeno. Ona se tada okomila na njega kad je saznala da ima nekoga a do tada ga nije niti jedanput potražila.
Slučajno ju je sreo i vidio da je nakon njegovog odlaska smršavila 20-ak kg, kaže da grozno izgleda. Navukla ga je opet na tu svoju bolest,on se opet počeo okrivljavati i osjećati krivim za sve što se njoj događa. Govori da je on kriv,da nije njemu važno kako će mu biti,kakav će život imati..da je sve zbog njega....da bi bilo najbolje da ga nema više, da bi mogao napraviti neku glupost da ćemo ga svi posjećivati na jednom mjestu gdje će imati mir i nikome više ne nanositi zlo,da je rastrgan između nas dvije...da je njegov život njemu najmanje važan...da bi za sobom mogao povući i nas dvije...naravno vratio se njoj...i nakon svega toga ona je nastavila po starom...imam pristup njegovom mailu pa čitam kakve grozote mu i dalje piše ,a on sve to trpi...prijatelji mu kažu da je opet isit,povučen,odsutan,jedva je u kontaktu s njima...
voljela bih mu pomoći ali ne znam kako, bojim se stvarno da ne napravi neku glupost,stvarno nije imao lako djetinjstvo...od svađa i sukoba u obitelji,pa zanemarivanje od strane majke,kasnije je kao profesionalni vojnik bio par godina u ratu...pa na to sve i još njezino zlostavljanje a on sve trpi, molim vas ako mi netko zna reći kako mu pomoći,bilo kakav savjet je dobrodošao
hvala

Savjetodavna linija, za djecu

16.01.2009. 11:10

Draga Jozefina,

vidim da si zabrinuta i da želiš pomoći dečku o kojem si pisala u ovom postu. Žao mi je što je on imao teško djetinjstvo, što je trpio svađe i sukobe roditelja. To je zaista teško proživjeti i vrlo često ostaju posljedice takvog ponašanja na toj osobi kao npr. nisko samopouzdanje, povlačenje u sebe, strah od kontakata i sl.
Drago mi je vidjeti da se ti brineš za njega i želiš mu najbolje. Nažalost, ne možemo prisiliti odraslu punoljetnu osobu da prekida veze koje se nama čine destruktivnima, ali uvijek možemo razgovorom pokušati utjecati na odluku. Ti uvijek možeš razgovarati sa dečkom o tome što si primjetila, izraziti zabrinutost za njega, reći da si primjetila njegovo povlačenje u sebe, odsutnost, smanjeni kontakt sa okolinom.
Razgovaraj sa njim o tome da se veza dvoje ljudi treba zasnivati na ljubavi, povjerenju i podršci, a nikako na osjećaju krivnje i žaljenja prema drugoj osobi.
Također sam primjetila kada si napisala da je dečko rekao da njegov život nije njemu bitan. Ja mislim da svatko treba imati nekakav osjećaj važnosti prema samom sebi, a ukoliko nema, najvjerovatnije ima problema sa svojim samopouzdanjem i samopoštovanjem. Iz tog razloga mi se čini da taj dečko treba pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja (psiholog/psihoterapeut).
I sama si navela da je dečko imao težak život. Svi ti doživljaji koji nisu prorađeni utječu na današnje funkcioniranje odrasle osobe. Stoga je zaista potrebno da on što prije potraži stručnu pomoć.
Uputnicu za psihologa može dobiti kod liječnika opće prakse, a također postoje brojne privatne prakse kojim se može obratiti za pomoć. Brojeve telefona može naći na Internetu. Ukoliko želiš, mi ti možemo poslati brojeve samo mi trebaš napisati iz kojeg si grada.
Ukoliko sumnjaš na to da bi dečko mogao napraviti nešto samom sebi obavezno razgovaraj sa nekom odraslom osobom u njegovoj obitelji ili okolini o tome (po mogućnosti u koga on ima povjerenja). Također dečka uputi da potraži pomoć svaki put kada se osjeti loše i ukoliko želi sebi učiniti nešto nažao. Postoje telefoni na koje se može obratiti za takve probleme (Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, tel-01 242 1603 i 01 2388 888). U takvim slučajevima je neizostavna pomoć psihijatra, pa te molim da mu pokušaš približiti to kao nešto što će njemu pomoći da se s vremenon osjeti bolje.
Ukoliko imaš još pitanja slobodno nazovi savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9-18 sati.

Sretno!
Hrabri telefon