HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


problem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

casio

12.02.2009. 12:15

imam 16 godina (za 2 mjeseca 17). živim s mamom, mlađim bratom(15) i starijom sestrom(18). imam dečka koji ima 26 godina (zajedno smo pola godine). tome se moja mama protivi, misli da se drogira, da je los za mene, prijeti da ce pozvati policiju ako se jos jednom vidim s njim, da ce on zavrsiti u zatvoru,a ja u domu. on je stvarno dobar prema meni i ne utjece lose na mene. stvarno sam sretna s njim. zabranjeni su mi bilo kakvi izlasci, prolazim s 4 u skoli, pomazem po kuci, no to kao da nije dovoljno. zanima me, ako mama kontaktira policiju, kakve posljedice mogu biti? da li ja, kao stariji maloljetnik, imam pravo otici od kuce bez pristanka majke ili sam primorana živjeti s njom do 18.godine?. također, kad popije, me vrijeđa, ponekad i udari. prema sestri i bratu ima normalan odnos. molim vas da mi odgovorite

Savjetodavna linija, za djecu

19.02.2009. 15:05

Draga casio,

drago mi je što si se obratila za pomoć na forum Hrabrog telefona. Vjerujem da želiš provoditi vrijeme sa svojim dečkom i da ti je stalo do njega.
Roditelji ponekad znaju iz straha i potrebe za zaštitom svoje djece pretjerano reagirati. Iz tog razloga često dolazi do zabrana izlazaka i druženja sa određenim osobama. Postoji mogućnost da je tvoja majka fokusirana na činjenicu da je tvoj dečko stariji od tebe 10 godina te da se iz tog razloga boji za tebe. Ne znam da li si do sada pokušala razgovarati sa mamom o navedenom problemu i na koji način? Iskreni razgovor može pokrenuti stvari na bolje, ukoliko izraziš svoje iskrene osjećaje i razmišljanja (možda da kažeš da ti je stalo do dečka, da voliš provoditi vrijeme sa njim, ali si jako tužna jer se ona protivi tome). Ponudi mami da ju upoznaš sa dečkom. Ukoliko je njemu stalo do tebe, ne bi mu trebalo biti teško to učiniti.
Također, u tvom postu sam pročitala da majka često viče na tebe, pije i da te ponekad i udari. To nije u redu. Roditelji su ti koji bi trebali paziti i voljeti svoju djecu. Svakome se može dogoditi da pogriješi i da se ponaša neprimjereno (pa tako i roditelji), ali treba voditi računa o tome koliko se određeno loše ponašanje ponavlja. Ukoliko se tvoja mama često ponaša prema tebi ružno (viče na tebe, pije, udara te), trebala bi potražiti pomoć odrasle odgovorne osobe. U tvom postu nisam mogla vidjeti što je sa tvojim tatom? Zna li on za mamino ponašanje? Da li bi s njim mogla razgovarati o svojim osjećajima i tražiti pomoć? Također se možeš obratiti stručnjaku u školi u kojeg imaš povjerenja (razrednik, pedagog, psiholog ili bilo koji profesor).
Tvoji su roditelji odgovorni za tebe do tvoje 18 godine. U slučaju da ne obavljaju svoju roditeljsku dužnost kako treba, o tome mogu odlučiti nadležne institucije (centar za socijalnu skrb). Znači, ukoliko misliš da te mama zlostavlja na bilo koji način u redu je potražiti pomoć u centru za socijalnu skrb prema mjestu svog prebivališta. Bilo bi dobro da zajedno s tobom ode neka odrasla osoba u koju imaš povjerenja. Socijalni radnici su dužni poduzeti određene mjere kako bi ti pomogli. U tom slučaju će doći u tvoju obitelj, razgovarati sa ukućanima. Vjerujem da je to stresna situacija, i da nije lako ispred mame govoriti iskreno o njenom ponašanju, ali je takav postupak nužan kako bi se situacija promijenila na bolje. Nakon uvida u obiteljsku situaciju, socijalni radnici mogu donijeti neke odluke, poput pohađanja obiteljskog savjetovanja, upozorenje mami na propuste u odgoju, liječenje od alkohola i sl. Odluke mogu biti i ozbiljnije, ovisno o samoj situaciji.
Ukoliko imaš još pitanja ili trebaš razgovor i podršku, slobodno nazovi savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9-18 sati. Također možeš poslati i e-mail na savjet@hrabritelefon.hr ili se još javljati na forum.
Sretno
Hrabri telefon