HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Molim vas pomoć


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

katuska

26.11.2009. 22:25

Evo ovako, obratila bih vam se za pomoć, jer stalno živim u strahu. ovako moj tata me tuče,to je kad god stigne, neda mi nigdje ni van ni da se vidim da prijateljima. tuče me od moje 4 godine i nema prestanka, stalno isto. dok sam još išla u srednju školu nisam nikud smijela ici van,ama baš nikuda. naime nije stalno pijan, al kad nije pijan tuče me, za svaku sitnicu ja sam kriva, za svaku izgovorenu riječ dobijem šamar, stalno samo suze i suze. nedavno kako sam ove godine završila školu, mislila sam da mogu imati dečka i tako sam našla si dečka koji me voli i ja volim njega, al moj tata me je vidio i kad sam došla kuci dobila sam batina, i sad ne smijem nikuda ici, ajmo reci stalno sam u sobi ne idem nikuda van iz njega,jer mi je on tako rekao. te stalno me naziva ružnim imenima, psuje mi kao da mu nisam kcer. volim svog dečka i želim se s njim vidit al naravano moj tata to ne dopušta, nego me stalno tuče iznova i iznova. tako me strah da neznam više kako dalje, došlo mi je par puta da se ubijem, da ove muke prikratim. i sada dok vam ovo pišem, on u drugoj sobi proklinje mene i govori kako cu opet dobiti batina. dečko je htio s njim pričati al ja nisam dala, bojala sam se da nešto ne bi bilo. majka i starija sestra mu govore da ne može tako pošto ja imam 20 godina, nisam djete i znam paziti na sebe. želim ici van i imati normalan život al nemogu, jer mi on to ne dopušta. majka mu nesmije ništa prigovorit onda i ona dobije batina, a sestra kako se udala neželi se s njim svađat jer onda on poludi i nju bi mogao zamrzit i zabranit da ona dolazi k nama.
dok vam ovo pišem suze mi same teku niz lice, ja to više ne mogu, ovo je užas a ne život. oduvijek je ovako svima nama u kuci, mamu tuče, sestru stariju je tukao i mene. ovo nije život, ovo je pakao. molim vas pomozite mi, ja to više ne mogu..
hvala..

kica

30.11.2009. 22:35

Mislim... ovo što si napisala je nevjerojatno. Ako si punoljetna, a jesi trebala bi uzeti svoju slobodu. Dosta je ova tvoja situacija neobična. Da li negdje radiš?

Savjetodavna linija, za djecu

02.12.2009. 12:55

Hvala ti što si se obratila na forum Hrabrog telefona za savjet. Strašno mi je žao mi je što ti se ovo događa, iz tvog posta vidim da ti je jako teško i da zasigurno želiš da teror o kojem pišeš prestane.
Napisala si da te tata tuče od tvoje 4. godine, to je zaista jedno dugo vrijeme i vjerujem da ti takav život nije bio nimalo lak. Hvala ti što si podijelila to iskustvo sa nama. Roditelji se nažalost ponekad ponašaju kako ne bi trebali, umjesto da svojim ponašanjem pomažu i podržavaju djecu, oni čine sasvim suprotno. Razlozi za takvo ponašanje od strane njih su različiti, ali nijedan razlog ne opravdava takav odnos prema djetetu. Zanima me kako se tvoja mama postavljala prema tati sve te godine kada te je tata tukao? Da li je bilo ikakvih pokušaja rješavanja tih problema, tj. sprječavanja tate da prestane sa maltretiranjem?
Navela si da si razmišljala o samoubojstvu, ali iako ti se može činiti da takvim postupkom problemi prestaju, to nikada nije pravo rješenje. Ti si mlada osoba i imaš brojne mogućnosti i sve predispozicije da imaš sretan i miran život. Situacija u kojoj si sada ne zvuči nimalo lijepo, ali trebaš imati na umu da takvo nešto neće trajati dovijeka te da trebaš raditi na tome da izađeš iz nje. Mislim da je u tvojem slučaju olakotna okolnost ta što imaš 20 godina i dečka koji te voli. Bilo kakva podrška dobro dođe, a najljepša je ona koja dolaze od strane osobe koja te voli i koju ti voliš. Vidim da imaš i podršku obitelji.
Slažem se sa tvojom mamom i sestrom, tata se nema pravo tako ponašati prema tebi. Napisala si da si završila školu, zanima me da li radiš? Ako radiš i zarađuješ automatski možeš planirati budućnost. Da li postoji mogućnost da se odseliš od svojih roditelja te sa nekom prijateljicom ili drugom osobom sa kojom to želiš, iznajmiš stan? Ukoliko ne radiš, možda bi mogla razgovarati sa mamom o toj mogućnosti da ti ona financijski pomogne. Također, imaš pravo zatražiti zaštitu policije ako tata bude opet nasilan prema tebi ili mami. Uvijek ih možeš nazvati na broj 92. Pošto tata pije i vidim da svojim ponašanjem maltretira cijelu obitelj, da li si razmišljala o tome da se obratiš za pomoć centru za socijalnu skrb? Takvim postupkom osim pomoći sebi, sestri i mami, omogućila bi pomoć i tati-da se prestane ponašati na ugrožavajući način. Ukoliko ti to ne želiš, Hrabri telefon to može učiniti umjesto tebe anonimno, što znači da se neće znati da si ti nazvala i povjerila svoju priču. Za to bi bilo potrebno da nas nazoveš na savjetodavnu liniju bilo kojim radnim danom u vremenu od 9-18 sati ili možeš poslati e-mail na savjet@hrabritelefon.hr.
Također, zbog iskustava koje si proživjela cijelo svoje djetinjstvo, bilo bi dobro da porazgovaraš sa stručnom osobom mentalnog zdravlja, psihologom/psihoterapeutom. Svi ti događaji i maltretiranja koja su proživjela su zaista teški i zasigurno ostavljaju neke posljedice, stoga otvoreni razgovor pod stručnim vodstvom može zaista pomoći da se osjećaš bolje te da eventualne probleme koje imaš riješiš. Svog liječnika opće praske možeš pitati za preporuku kojem psihologu se obratiti.
Uvijek se možeš obratiti Hrabrom telefonu za razgovor, pomoć i podršku, svakim radnim danom od 9 do 18, linija je besplatna i anonimna.
Sretno!
Hrabri telefon

katuska

02.12.2009. 15:25

Hvala vam na vašem odgovoru,
ovako mama ne smije tati nikad ništa prigovoriti jer tada ona dobije isto batina, i strah ju je. policiju sam htijela zvati ali me je bio strah da nam ne napravi nešto još gore. Jučer sam ja otišla od kuće i našla sam si posao i sada ću ziviti sama, ali kad sam se trebala vratit kuci jer sam morala uzeti svoje stvari i spakirati se on mi je to zabranio rekao je ako dođem da će me ubiti mama se pribojala i reklaje da ne dolazim jer se boji za mene,tako da sam ja prespavala kod sestre. ja nisam mogla vjerovati da je on tako nešto napravio, ja svoju mamu volim i uzasno mi nedostaje,i nesmijem doma ni viditi svoju mlađu sestru. puno sam plakala, i ponekad mi treba netko da mu sve to ispričam da me netko bar razumije. hvala vam sta ste mi odgovorili, poslušat cu vas savjet da probam otici kod liječnika. sada me je strah ako sazna gdjezivim da ce doci i istuci me..svaki dan u strahu to je uzas.