HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


pomoć


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maites

30.11.2009. 11:50

od 1-5 razreda osnovne skole sam imala prijatelje ali nisu me voljeli radi toga jer mi nije išlo učenje smatrali me glupim.pa tako kad sam se preselila nismo se više nikad čuli.rekli mi da ne žele da se čujemo.i onda sam došla u novu školu.nisu me prihvatili.svaki dan bila tužna kad išla u školi.vrijeđali me zezali.a cure bježale od mene.razrednica nije mogla to riješiti iako je pokušavala.
onda je došla srednja škola.bilo mi je lijepo.našla sam društvo.tu godinu sam pala i rastala se s njima.i svatko na svoju stranu je otišao.mada se pozdravimo uvijek kad se vidimo.
došao je novi razred-društvo.dobri su.iako nisu pravi prijatelji.ne mogu s njima razgovarati najbolje,ne zovu me nikad van ,neće da dođu kod mene.kažu da im se neda da ne mogu ovo ono.to je moj problem.iako se nadam da ću jednog dana imat prijatelje.koji će me volit.i kojima ću sve moć reći.
rijecanka

Savjetodavna linija, za djecu

09.12.2009. 14:50

Draga riječanka,

hvala što si se obratila za pomoć na ovom forumu. Vjerujem da se osjećaš tužno i zaista mi je žao što prolaziš kroz sve što si napisala da bi pronašla prijatelje.
Vjerujem da promjena razreda i ponovno navikavanje na novu okolinu može biti jako stresno. Rastanci sa vršnjacima sa kojima smo uspostavili dobre odnose mogu biti izrazito bolni i sklapanje novih odnosa često nam se čini teškima i napornima. Zanima me da li si razgovarala sa roditeljima o tome koliko ti je teško zbog toga? Razgovor sa bliskim osobama može često učiniti da se bolje osjećamo te savjet bliskih osoba može pozitivno utjecati na našu situaciju.
Iz tvoje poruke sam zaključila da si najzadovoljnija sa svojim društvom bila kada si došla u srednju školu. Shvaćam da se sada više s njima ne vidiš svaki dan i da ti fali njihovo društvo. Zašto njih nekada ne pozoveš na zajedničko druženje, van ili kod sebe? Jesi li to ikada pokušala?
Navela si da novo društvo nije loše, ali da ne uspijevaš razviti dublji odnos s njima. Koliko sam shvatila iz tvoje poruke, oni ne odgovaraju na tvoje pozive na zajedničko druženje. Jesu li baš svi u tom društvu takvi? Možda postoji netko iz tog društva tko ti je malo skloniji. Ako postoji probaj razviti dublji odnos s njim/njom. Možeš ga/ju pozvati na zajedničko druženje, kino, izlazak…
Imam još jedan prijedlog za tebe. Imaš li kakav hobi ili aktivnost kojom bi se željela baviti? Ako imaš, možeš se početi baviti njome. Primjerice, možeš upisati neku izvannastavnu aktivnost kao što su aerobik, ples, odbojka, košarka, tečaj stranog jezika, škola crtanja itd. Na taj način upoznat ćeš mnogo novih ljudi koji će s tobom ići na tu izvannastavnu aktivnost. Možda ti se netko tamo svidi pa na taj način dođeš do prijatelja.
Nadam se da ti se neki od ovih savjeta čine prihvatljivim i da će ti pomoći u pronalasku prijatelja.
Sretno,
Hrabri telefon