HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Molim za pomoć.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Larnia

19.03.2008. 11:45

Molila bi nekog da me sasluša i da mi pomogne na neki način ukoliko je to moguće.Problem.Imam dečka već dvije godine, živimo zajedno i sve i super nam je(bilo) sve do sad. Naime stvar je u tome, da se u zadnja 3tj jako promijenio, i jako je sumnjiv pošto je našao neki novi posao.Skriva stvari od mene, pogotovo mobitel poruke,ako ga neko zove jako je tajanstven i tako dalje.Naravno da sam malo ljubomorna ,a tko nebi bio?Naime kaže mi da ide kasno navečer radit ,a on dođe doma sav happy, smrdi po cigaretama(a ne puši). I sad mi smo pričali u čemu je problem, i reko mi je da nema drugu,samo da nije zadovoljan da je zbunjen da nezna kako ćemo dalje itd. da ja nemam povjerenja u njega, al i dalje neznam zbog čega se on tako osjeća. I sad problem je u tome što mene sve to psihički tako jako boli, što ga jako volim, znam da je zamjenjiv al smo prošli jako puno toga u ove dvije godine,i jako mi je stalo do njega, i on je jedina osoba koju imam, molim za pomoć da mi neko da neki savjet kako da to rješit, kako saznat dal ima drugu il nema,kako da poboljšamo vezu il kako mu se približit da mi se otvori da pričamo o problemu?kad tako uspješno sve skriva od mene,i poanta svega je da neznam dal uopće želim živjet i razmišljam o samoubojtvu već duže vrijeme što sam mu i spomenula, al očito on ne shvaća ozbiljno.Molila bi za pomoć jer mislim da sam psihički gotova...to me ubija doslovno, ta bol i tuga i činjenica da mi se čini da nije sretan sa mnom...Hvala.

Savjetodavna linija, za djecu

21.03.2008. 12:25

Draga Larnia,
Iz tvog posta mi je jasno da ti je vrlo teško i da si zbunjena zbog ponašanja dečka. Vidim da ti je jako stalo do njega i da bi htjela da se vaša veza oporavi.
Moram ti priznati da ono što me najviše zabrinulo jest tvoja izjava da razmišljaš o samoubojstvu. Ne želim umanjiti vaš odnos i iskustva koje ste zajedno stekli, ali život zbilja jest neprocjenjiv i mislim da ne bi trebala postojati osoba na ovom svijetu zbog koje bi ti htjela sebi učiniti nažao. Pošto si i sama rekla da duže vrijeme razmišljaš o samoubojstvu smatram izuzetno važnim da nađeš u svojoj okolini osobu od povjerenja, u prvom redu roditelje, prijatelje, rodbinu, sa kojima bi mogla razgovarati o svojim razmišljanjima i dobiti što veću podršku. To je vrlo bitno iz razloga da shvatiš da nisi sama , da imaš sigurno u svojoj okolini još nekog. Čini mi se da je bitno i da porazgovaraš sa nekom stručnom osobom o svojim razmišljanjima poput psihologa/psihijatra. Možeš se za pomoć i obratit na telefon-Centar za krizna stanja na broj 01/2421-603 i 01/2388-888(kućni 466).
Nažalost, ne postoji način da „zadržimo“ nekoga u svom životu ako ta osoba to ne želi. Ono što ti možeš napraviti jest još pokušavati ozbiljno razgovarati sa njim o stvarima koje si primjetila. Preporučujem ti da ne razgovaraš u tonu okrivljavanja, već da mu izložiš svoju zabrinutost vašim odnosom u protekla tri tjedna. Razgovaraj sa njim putem ja-poruka što znači da pri razgovoru govoriš kako se ti osjećaš i što misliš(npr. „“Čini mi se da se posljednja tri tjedna nešto promijenilo u našem odnosu. Jako sam tužna zbog toga.“). Možeš mu reći da ti je jako stalo do njega i vaše veze te da si spremna raditi na uklanjanju problema, ali da ti treba njegova pomoć u tome. Ono što mu možeš predložiti jest i partnerska terapija.
Vjerujem da nije lijep osjećaš kada netko „nije sretan s tobom“. Bitno je da znaš da si ti osoba sa svojim kvalitetama i prednostima, da imaš neka znanja i vještine koje drugi nemaju i da u vezi daješ svoj maksimum od sebe. Ako ovaj dečko ne vidi tvoje vrijednosti ili mu ne odgovaraš, uvjerena sam da postoje drugi dečki koji će biti oduševljeni sa tobom.
Bitno je da voliš i poštuješ sebe na prvom mjestu.
Na našu savjetodavnu liniju (broj 0800-0800) se možeš obratiti svaki radni dan od 9-18 sati ukoliko imaš potrebu za razgovorom. Linija je besplatna i anonimna.
Želim ti sreću
Tvoj
Hrabri telefon

Larnia

21.03.2008. 15:00

Hvala na odgovoru i podršci, nadam se da će shvatit koliko ga volim i da mi je stalo do njega,a isto tako i njemu do mene. Da popričali smo o tome, predložila sam mu da odemo kod nekoG savjetnika, ne okrivljujem ja njega za ništa i rekla sam mu ako je problem u meni da mi kaže il u bilo čemu il šta god da ga muči da to poboljšamo, možda i hoćemo jer je i on reko da želi da se problem rješi. Reko mi je samo da želi malo mira i razmislit i da ga na neki način gušim, al kako kad radi cjeli dan dođe doma ni ne vidimo se kroz dan, samo koji put čujemo i naravno da želim da budemo malo skupa i blizu jedan kraj drugog,al on ne želi, šta da ja tu radim?Samo se nadam da ćemo sve to nekako rješit i nadam se da ga je ulovila neka kriza. i da će sve bit ko prije.neznam dal bi se roditeljima mogla povjerit i to je komplicirana situacija,jer ne slažem se baš s njima, a pravu prijateljicu za nekakav takav ozbiljan razgovor baš i nemam.