HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


šta da napravim?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alicia

22.05.2007. 16:10

moj život je od kad znam za sebe jednostavno grozan. cili život sam nekako zlostavljana. najviše psihički.sad mi je jedan problem najveći. čača mi je alkoholičar i matletira nas svaki san i priti. kod mene kući nema niti jedsan normalan dan nedavno nam je bila policija i ja i mama smo dale izjavu. nakon toga mi nemamo mira po cile dane od njega. sad bi triba dobiti samo novčanu kaznu ( za koju govori da ćemo mi platiti jer smo krenile protiv njega ili će nas pritući, ubiti...) ili će možda iči koji dan u zatvor. šta bi bilo da ga prijavim opet? jer jednostavno nemogu više. na trenutke imam osječaj da nisam sva svoja kao dite sam bila još gora. tila sam pobići od kuće, ali nisam imala di. uvik sam govorila da bi bilo bilje da me nema, jednostavno sam se mrzila. uvik su mi govorili da sam za ništa, nesposobna i u to sam počela virovati. sad sam bolje al još nisam sigurna u sebe ii dan danas kad nešto krivo napravim uvik pomislim da su bili u pravu. jednom sam bila kod psihijatrice i rekla je da imam poremečaj osobnosti. uzrok može biti ovaj nered u mom životu? ovo mi sve utjeće na školu i posao. nemogu se koncentrirati na ispitima i na rad jer sam uvik rastresena i pod nekakvim pritiskom. imam osjećaj da postajem loša osoba usput i bojim se da ću raditi isto šta su radili meni. jednostavno sam umorna od svega. samo oću mir.

Savjetodavna linija, za djecu

27.03.2008. 17:55

Poštovana,

Želim Vam se prvo ispričati zbog ovako kasnog odgovora.
Ne znam što se sve dogodilo u Vašoj obitelji u međuvremenu, s obzirom da ste se javili na naš forum prije skoro godinu dana.
Ono što mi se čini iz Vašeg pisma jest da Vam je vrlo teško zbog situacije koju svakodnevno proživljavate sa Vašim ocem. Kažete da Vam je sada najveći problem očev alkoholizam i njegove prijetnje i maltretiranje. Zanima me koliko dugo traje takvo ponašanje od strane vašeg oca, te kakav je Vaš odnos bio prije njegovog alkoholizma? Kakve osjećaje takvo ponašanje budi u vama? Ono što je bitno da znate jest da je alkoholizam bolest ovisnosti i kao takva treba se liječiti. Alkoholizam u obitelji djeluje onoliko negativno koliko je alkoholizam uznapredovao. Ono što bi Vam još htjela napomenuti da se alkoholičar ne ponaša tako namjerno i jer je loša osoba već mu takvo ponašanje uvjetuje njegova ovisnost. Zato je od iznimne važnosti da osoba ovisna o alkoholu što prije stekne uvid u to da bi se trebala liječiti i radi sebe i radi svoje obitelji. Možda bi se Vi i Vaša majka mogle obratiti nekom stručnjaku za ovisnosti o alkoholu. Možete se javiti u Bolnicu Sestara Milosrdnica u Zagrebu, postoji odjel za alkoholizam. Bilo bi i korisno da se obratite i nekom klubu anonimnih alkoholičara. Do njih možete doći preko Centra za socijalnu skrb. Uostalom, Centar za socijalnu skrb bi Vas i Vašu majku trebao zaštititi od nasilja od strane Vašeg oca.
Napisali ste da cijeli život trpite zlostavljanje. Voljela bih više znati o tome. Kažete da su Vam često govorili kao djetetu da ste nesposobni i da ponekad danas tako i mislite. To Vaše razmišljanje nema veze sa Vašom nesposobnošću već sa porukama koje su Vam slane dok ste bili dijete. Uvijek je gora situacija ako Vam takve poruke šalju osobe koje volite npr. roditelji jer njima više vjerujete i do njihovog mišljenja Vam je više stalo. Vjerujem da cijela Vaša životna situacija ima odraza na Vaše sadašnje psihičko stanje, osjećaje i razmišljanja. Iz Vašeg pisma sam dobila dojam da „pucate po šavovima“. Naravno da se ne možete skoncentrirati na ono što radite (učenje, posao..). i to je normalno u Vašoj situaciji. Pretpostavljam da ste trenutno preopterećeni situacijom koja se zbiva u Vašoj obitelji. Osim što Vašem ocu treba liječenje od ovisnosti, vjerujem da bi Vi i Vaša majka trebale porazgovarati sa psihologom o svemu što se događalo u proteklo vrijeme i o svemu što vas muči.
Slobodno možete i nazvati našu besplatnu, anonimnu liniju na broj 0800-0800 ako želite porazgovarati o Vašoj situaciji ili ako trebate bilo kakve informacije ili brojeve telefona. Linija je otvorena radnim danom od 9-18 sati.

Sretno!

Hrabri telefon