HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


na koji način?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

terpsihora

08.01.2008. 23:45

zanima me na koji način psiholozi pomažu seksualno zlostavljanim osobama da prebrode traumu koju su doživjeli? može li se to uopće prebroditi? osobno imam nekog iskustva i znam da razgovor o tome s nekim može tog trenutka olakšati, ali da osjećaji gorčine, bijesa, mržnje i bespomoćnosti ne prolaze zauvijek. uvijek se vraćaju.posebice kada vidiš osobu koja ti je nanijela zlo. pokušava li psiholog naučiti zlostavljanu osobu da oprosti zlostavljaču i sebi? u čemu je ključ oporavka kada ti se tako nešto dogodi? može li si osoba sama pomoći nekako ili je nužna prisutnost druge osobe?
unaprijed hvala na odgovoru

Savjetodavna linija, za djecu

10.01.2008. 11:20

Poštovana,

Postoje više vrsta terapija kako bi se pomoglo da se dijete oporavi od seksualnog zlostavljanja. U individualnoj terapiji pomaže se djetetu da se oporavi od bolnih i traumatskih iskustava i emocija koje su povezane sa zlostavljanjem. Također postoji i grupna terapija djece koja omogućava zlostavljanoj djeci pozitivna iskustva socijalizacije(smanjuje se osjećaj izoliranosti, stigmatizacije i krivnje). Obiteljska terapija korisna je za mijenjanje patološkog obiteljskog sistema.
Bitno je znati da cilj tretmana sa seksualno zlostavljanim djetetom nije da dijete zaboravi na taj događaj, već da se traumatski događaj ugradi u životno iskustvo te da ga prisjećanje na događaj ne „izbacuje iz životne ravnoteže“. Riječ je o snažnim utiscima i događajima koje je najbolje proraditi kako bi dijete moglo samostalno i kvalitetno nastaviti živjeti. Naravno da je oporavak brži ako dijete ima adekvatnu podršku neke osobe, u prvom redu barem jednog roditelja. Vjerujem da osjećaj mržnje, straha i bespomoćnosti teško nestaje, ali je vrlo bitno osvjestiti si ih i konstantno raditi na njima.
Ne znam koliko imate godina, ali u bilo kojem slučaju bilo bi u redu da porazgovarate sa psihologom o Vašim osjećajima koji vas muče vezano uz iskustva zlostavljanja. Naime, seksualno zlostavljanje traumatski je događaj te je nužna stručna pomoć da se proradi.
Preporučujem Vam Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba, ako ste doživjeli zlostavljanje u djetinjstvu. Više informacija imate na stranici www.poliklinika-djeca.hr.
Sretno!!!
Hrabri telefon