HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


posljedica seksualnog zlostavljanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kataaž

12.02.2008. 11:00

dječak od 4 godine je prije godinu dana seksualno zlostavljan analnim putem, mnogo puta mu se dogodi da izvrši nuždu u gače,tvrdi da ne osijeti kada mora ići na nuždu,dali je to posljedica seksualnog zlostavljanja i kako da se to spriječi

Savjetodavna linija, za djecu

12.02.2008. 21:25

Poštovani,

seksualno zlostavljanje predstavlja visoko stresni događaj, traumu koja ostavlja brojne posljedice na kasniji život djeteta. Posljedice seksualnog zlostavljanja očituju se na emocionalnom i tjelesnom funkcioniranju, interakciji sa okolinom, stvaranju novih odnosa...
Što se tiče Vašeg pitanja ja vam nažalost ne mogu sa sigurnošću reći da li je u slučaju navedenog djeteta riječ o posljedici analnog zlostavljanja. U svakom slučaju izuzetno je važno da se dijete odvede kod njegovog liječnika opće prakse kako bi što prije utvrdili zbog čega ono ne može osjetiti potrebu za izvršavanjem nužde.
Koliko sam shvatila iz Vašeg posta, dijete je bilo analno zlostavljano u dobi od 3 godine. Padaju mi brojna pitanja na pamet. Jedno od njih se odnosi na uključivanje djeteta u psihotretman. Moram Vam napomenuti da je prorađivanje događaja seksualnog zlostavljanja vrlo bitno za kasniji život djeteta te njegovo normalno funkcioniranje u interakciji sa okolinom. Sam događaj seksualnog zlostavljanja ne nestaje sa odrastanjem djeteta i nikako nije cilj zaboravljanje i stavljanje događaja „iza leđa“. Preporučila bi vam Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba. Sve informacije možete dobiti na broju telefona 01/3457-518. Također se možete informirati na web stranici www.poliklinika-djeca.hr. Ako dijete živi izvan Zagreba, također može doći u Polikliniku.
Za bilo kakve nformacije, savjet ili razgovor možete nazvati našu savjetodavnu liniju na broj 0800-0800. Linija je otvorena radnim danom od 9-18 sati, potpuno je besplatna i anonimna.

Vaš
Hrabri telefon