HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Omalovažavanje od strane oca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marinaaanez

24.02.2023. 17:40

Pozdrav,već dugo se dvoumim obratiti vam se ili ne.Imam 23 godine trenutno sam nezaposlena,ali da prijeđem na stvar.Imam oca alkoholicara,počeo je s tim otkako je otišao u mirovinu.Svi smo mislili da će tada biti sve puno lakše,ali nažalost tata je počeo svaki dan piti.Ode raditi i vrati se pijan,što zaradi većinu toga potroši na alkohol.Da napomenem tata mi je bio dugo godina u vojsci i oduvijek je odbijao otići psihijatru.No to sve sad dolazi na naplatu,najviše trpimo baka,mama i ja.Oduvijek mi fali očeve ljubavi i pažnje,uvijek me omalovažavao,ali u zadnje vrijeme sve više.Imam priliku otići raditi na sezonu ili otići u Njemačku,ali ne želim i ne mogu mamu ostaviti samu sa takvim čovjekom jer nikad ne znaš na šta je sve spreman.Ne znam zašto uvijek sebe krivim za sve,možda zato što bolujem od anksioznosti,ali mislim da na to dosta utječu i tatini postupci.Molim Vas neki dobar savjet jer ne znam više kako se boriti s tim,žao mi je i mame jer je već godinama na tabletama za živce.Unaprijed hvala na savjetima.

Savjetodavna linija, za djecu

02.03.2023. 22:50

Draga prijateljice Hrabrog telefona,

najprije ti želim zahvaliti na povjerenju koje si nam iskazala svojim javljanjem i pohvaljujem te na hrabrosti da s nama podijeliš nešto o situaciji u kojoj se nalaziš.

Ispričala si nam o tome kako tvoj otac ima problema s prekomjernom konzumacijom alkohola otkad je otišao u mirovinu. Čujem da njegovo ponašanje utječe na cjelokupnu obitelj, zbog čega te strah otići od doma kako ne bi mamu i baku ostavila same. Ako sam te dobro razumjela, tvoj odnos s ocem je poprilično hladan i imaš osjećaj da se u zadnje vrijeme odnos pogoršao, što mi je žao. Također, brineš se da njegovo ponašanje pogoršava tvoje simptome anksioznosti.

S obzirom na to da je riječ o očevom ponašanju koje se sustavno ponavlja, iznimno je važno u tom slučaju potražiti pomoć stručnjaka. U ovom slučaju to može biti obiteljski liječnik ili psihijatar koji bi mogao procijeniti njegovo zdravstveno stanje i odrediti adekvatan proces liječenja i oporavka. S obzirom na to da si navela da on odbija posjetiti psihijatra, važno mi je da znaš korake koje možete ti i tvoja obitelj poduzeti kako biste se zaštitili u trenucima kada za time osjetite potrebu. U slučaju da se dogodi situacija u kojoj ste zabrinute za njegov život i dobrobit, uputno je pozvati hitnu medicinsku službu na broj 194, a u slučaju da predstavlja prijetnju za integritet, zdravlje i dobrobit vas ili drugih osoba, možete pozvati policiju na broj 192. Potom će mu svakako biti ponuđeni neki daljnji oblici pomoći i liječenja, poput hospitalizacije. S obzirom na to da je riječ o punoljetnoj osobi, tražit će se njegov pristanak na liječenje.

Kako spominješ svoje osjećaje, brige i anksioznost, dojma sam da ti je potrebna podrška, razgovor i pomoć, važno mi je napomenuti da je Hrabri telefon mjesto namijenjeno maloljetnoj djeci i njihovim roditeljima, ili odraslim osobama zabrinutim za dobrobit djece u njihovoj okolini, stoga nismo educirani za tematike koje se tiču odraslih osoba. Budući da mi je važno da dobiješ pomoć, podršku i informacije koje su ti potrebne voljela bih te uputiti na neka druga mjesta čiji su savjetovatelji educirani kako bi pomogli odraslim osobama. Ako ćeš imati potrebu razgovarati o svojim osjećajima i situaciji u kojoj se nalaziš, možeš se obratiti Psihološkom centru Tesa pozivom na njihov telefonski broj 01/48 28 888 ili im pisati na psiho.pomoc@tesa.hr. Pisati možeš i udruzi kako si? koja nudi besplatno online savjetovanje putem savjet@kakosi.hr. Još jednom bih te pohvalila na hrabrosti i inicijativi koju pokazuješ kako bi pomogla svojoj obitelji. Želim tebi i tvojoj obitelji puno sreće i mira!

Puno toplih pozdrava šalje ti,
tvoj Hrabri telefon