HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


otac


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

asd

18.06.2010. 11:30

uz sve to prigovara mi da sam stalno na kompu a kad izadem vani prigovara mi sto sam vani i zivka me na mob . imam curu i predivno mi je u vezi ,najdivnija je .osjecam se jedino sretno kraj nje jer u kuci uvijek traume prozivljavam . imate li neki savjet za mene sad

Savjetodavna linija, za djecu

28.06.2010. 12:15

Dragi asd,

za početak, hvala ti što si se obratio Hrabrom telefonu za pomoć.

Zaista mi je žao zbog ovog što proživljavaš u svojoj obitelji, vjerujem da ti nije lako. Roditelji bi trebali biti naš prvi oslonac, stup koji nas podržava, a nekad i nosi. Nažalost, taj "stup" je ponekad razbijen, te i njemu teret zna biti pretežak. I roditelji su ljudi koji imaju svoje probleme, te i njima često treba pomoć. Čini mi se da tvoj tata ima problema s alkoholom, te da ti često zbog toga nastradaš. Alkoholizam je ozbiljna bolest s kojom se ti ne možeš i ne bi trebao sam nositi. Spominješ da se tvoj otac često iskali i na tvojoj sestri i majci. Kako se tvoja mama odnosi prema tati? Jeli poduzimala već neke korake kako bi zaštitila vas? U kakvim ste odnosima kada je tata trijezan?
Kada je netko u alkoholiziranom stanju, teško je, čak i gotovo nemoguće s njim "normalno" razgovarati. U tim situacijama bolje ga je izbjegavati, ukoliko je to moguće. Tek kada se osoba otrijezni, možemo joj pokušati objasniti koliko nas njeno ponašanje boli i na koje sve načine utječe na nas. Tvoj tata, čini se, ne zna kako se nositi sa svojim teškoćama, i treba mu pomoć. S obzirom da je ovo problem koji ugrožava cijelu obitelj, cijela obitelj bi ga i trebala pokušati riješiti.
Tatin problem s pićem nije izgovor za način na koji se ponaša prema vama, i svakako ga ne opravdava, ali možda je već i izvan njegove kontrole, te mu treba i stručna pomoć. Postoje brojne bolnice, klinike, udruge i centri koji su specijalizirani za alkoholizam i koji bi mogli pomoći i vama i njemu (ukoliko to trebaju adrese i kontakti, reci).
Napisao si da si popularan i da imaš curu. Drago mi je što je tvoj socijalni život bogat, te što te tatino ponašanje nije natjeralo da se povučeš u sebe. Nadam se da znaš da nisi kriv za to što se događa, i da bi te tata vjerojatno kritizirao i kada bi bio "savršen sin". Žao mi je što ti otac ne vidi da ima sina koji je voljen i što ne vidi koliko mu boli nanosi. Zaista je potrebno da razgovaraš sa mamom o tome da potražite pomoć zbog njegovog ponašanja. Bilo bi dobro da se mama što prije obrati za pomoć u centar za socijalnu skrb prema mjestu vašeg prebivališta. To neće biti lako, ali tvoj otac mora početi snositi odgovornost za svoje ponašanje jer posljedice su tu. Također je jako važno znati ukoliko tvoj otac postane fizički agresivan, da istog trena nazoveš policiju na broj telefona 92 i potražiš pomoć.
Ukoliko imaš još nekih pitanja, ili bi htio s nekim malo razgovarati, možeš nazvati liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. To je besplatna i anonimna savjetodavna linija koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 18 sati, na kojoj će te netko do volontera rado saslušati.
Nadam se da će uskoro stanje u tvojoj obitelji biti bolje te ti želim puno sreće!

Tvoj Hrabri telefon