HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Problemi u vezi i obitelji


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zbunjena5

30.11.2008. 18:15

Imam 17 godina i vodila sam posve normalan život do prije godinu dana kada sam upoznala svog sadašnjeg dečka koji ima 30 god. Naime, on je predivan prema meni, nikada mi nije rekao ružnu riječ i dobro utječe na mene. Ipak, ima sina i bivšu curu koja mi često šalje i maltretira me degutantnim porukama, no to ne shvaćam osobno pošto je mentalno poremećena. No, nedavno je došla do broja moje mame kojoj je slala također takve poruke i zvala je da sam ja kriva što je ona sada sama s dijetetom. Inače, moja majka nije imala pojma za našu vezu jer me je bilo strah reakcije i nisam joj nikada priznala. Sada je još gora situacija jer je saznala od te žene, a i moji roditelji su rastavljeni i nemam neki pretjerano prisan odnos s mamom koju niti ne viđam svakodnevno (što mi ne smeta jer sam navikla). Moja mama od mene želi i zahtjeva da se maknem od njega, bjesna je na mene i govori mi da sam si sama kriva. Moj dečko i ja ne želimo prekinuti jer nam je predivno zajedno. Osjećam da mi ne dopuštaju da budem sretna. Tako bih voljela kada bi moja mama znala kako se osjećam i da je u našj vezi sve uredu, bez obzira na razliku u godinama.
Nemam zabranu izlazaka, no ona me često provjerava i ne vjeruje mi više zbog čega mi je neizmjerno žao pošto ne smatram da sam učinila ništa loše, ali ne mogu se više osloboditi tuge i straha da ga izgubim zbog roditelja. Nemam puno prijatelja i on je gotovo sve što imam, i ne tražim više i dalje sam spremna trpiti maltretiranje njegove bivše, samo da smo skupa. Recite mi kako da se postavim u ovoj situaciji !
Unaprijed zahvalna,
Antonela

zbunjena5

30.11.2008. 20:20

Zapravo, sada ne smijem ni van ići, ne samo da ne mogu njega viditi, već i prijatelje. Ne želim vikende i dane provoditi doma, usamljena. Tako se bojim što će biti i ne znam kako bih urazumila majku.

Savjetodavna linija, za djecu

01.12.2008. 17:15

Draga Antonela,

hvala ti što si svoj problem podijelila sa nama. Vjerujem da se trenutno osjećaš preplašenom i nesretnom.
Drago mi je što imaš dečka kojeg voliš i što je ta ista ljubav uzvraćena. Sigurna sam da se lijepo osjećaš kada provodite vrijeme zajedno i da ti u toj vezi vidiš samo pozitivno.
Jasno da trebamo slijediti svoje srce i dati sebe u vezu, ali trebaš biti i oprezna i razmišljati kako zaštititi sebe.
Prvo ti moram reći da ti nisi kriva jer tvoj dečko nije više sa majkom djeteta. Njihov odnos je prestao jer su jedna ili obje strane izgubile osjećaje i međusobno zanimanje. Sigurno nije u redu da tvoja majka i ti dobivate poruke da si ti kriva za takvo nešto. Ponekad ljudi iz očaja, povrijeđenosti ili osvete postupaju na takav neadekvatan način.
Roditelji u pravilu žele najbolje za njihovu djecu, ponekad u svojoj glavi imaju isplaniranu budućnost za njih. Tvoja majka možda želi da budeš u vezi sa osobom koja ima neke druge karakteristike od dečka sa kojim si trenutno. Postoji mogućnost da ti iz tog razloga brani da se viđaš sa dečkom i izlaziš. Ali sasvim je normalno da djeca žele živjeti svoj život i imati svoj izbor, ali dok ne budeš punoljetna tvoji roditelji su odgovorni za tebe.
Preporučujem ti da razgovaraš sa mamom. Roditelji su oni kojima je stalo do nas i unatoč ponekim prepirkama sa njima, oni u pravilu nama žele pomoći. Možda bi mogla ovaj put dati priliku mami i razgovarati o svom dečku? Ponekad prisan i iskren razgovor može puno napraviti. Zanima me kakav imaš odnos sa tatom? Njega nisi spomenula u postu.
Čini mi se da tebi treba puno podrške i pomoći u ovoj vezi. Razgovaraj sa mamom o tome da je tebi i dečku jako stalo jedno do drugog i da ne želite prekinuti, ali reci mami da ti je njena pomoć i podrška jako bitna te da ju ne želiš izgubiti. Ukoliko ti mama i dalje bude branila viđanje sa dečkom, potrebno je potražiti savjet i pomoć druge odrasle osobe (tate, profesora u školi, psiholog, pedagog).
Mislim da je i bitno da kažeš dečku da razgovara sa svojom bivšom djevojkom o porukama koje šalje tebi i mami. Takvo ponašanje nije nikako u redu. Ukoliko se poruke i dalje nastave možeš se obratiti policiji za pomoć, jer je riječ o uznemiravanju.
Ukoliko imaš još pitanja ili ti je potreban razgovor slobodno nazovi na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena svakim radnim danom od 9-18 sati.
Sretno!

Hrabri telefon

zbunjena5

01.12.2008. 20:05

Najprije, veliko hvala na podršci.
Što se tate tiče, on je smireniji, no upozorio me je da se maknem od njega, ponajviše što bih mogla imati problema s njegovom bivšom te još ako je zbilja poremećena, nisam ni svjesna što mi je u ona stanju učiniti. Rekao je da ako bude problema da će se i on morati uplitati i policija itd, tako da nikako ne može dobro završiti. No da se vratim na tu ženu - ona je saznala neke stvari iz mog privatnog života (osim broja moje majke) i preko mog dečka se prijeti. Maltretira već godinu dana i njegovu obitelj, prijatelje, zove na posao... Jednostavno bih voljela da prestane, jer ni ja se više ne osjećam sigurnom. Danas sam zaključila kako se možda s dečkom ne bih trebala viđati do zimskih praznika, znači ta dva, tri tjedna, ali bi se čuli i dalje preko telefona, dok se situacija ne smiri. Ali opet, ne znam hoće li se smiriti, i kako da to spriječim. Osim toga, sada imam i lošije odnose s roditeljima zbog nje, a ni prije nisu bili baš super. Ne znam što mi je činiti, i možda bih zbilja trebala obavijestiti policiju o tome, no ne znam što oni mogu učiniti. Za kraj imam još jedno pitanje, zanima me da li je zakonski moguće kazniti mog dečka, iako me on ne maltretira i bezobzira što smo u dobrim odnosima, dakle mislim na razliku u godinama.

Savjetodavna linija, za djecu

11.12.2008. 15:15

Draga Antonela,

iz tvog posta mi se zaista čini da te bivša djevojka tvojeg dečka maltretira i ometa tvoje svakodnevno funkcioniranje.
Takvo maltretiranje je dosta ozbiljna stvar pošto spriječava tebe, tvog dečka čak i tvoju obitelj da budete sretni i opušteni. U takvim situacijama je potrebno potražiti pomoć policije ukoliko ništa drugo ne pokazuje adekvatne rezultate. Možda bi bilo dobro da zajedno sa nekim od roditelja te sa svojim dečkom odeš u najbližu policijsku postaju i prijaviš slučaj. Pokaži ukoliko imaš sačuvane sms poruke ili bilo koji drugi dokaz maltretiranja.
Pošto si već napisala da imaš 17 godina, smatraš se starijim maloljetnikom i možeš biti u vezi sa punoljetnom osobom bez posljedica. Drugim riječima, tvog dečka ne mogu kazniti zbog vaše veze.
Eto, nadam se da sam ti barem malo pomogla. Ukoliko imaš još ikakvih pitanja, slobodno nazovi na savjetodavnu liniju Hrabrog teleofna na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9-18 sati.
Sretno!
Hrabri telefon

zbunjena5

18.02.2009. 21:30

Ponovo vam se zahvaljujem. Napisali ste mi kako naša veza je zakonski uredu. Moj dečko i ja smo razmišljali o prijavljivanju njegove bivše socijalnoj ili policiji, i još smo se malo raspitali o posljedicama i dobila sam informaciju na plavom telefonu da naša veza sa zakonske strane zapravo nije uredu, i kada bi on išao na socijalnu prijaviti bivšu curu, oni također ne bi prešli preko naše razlike u godinama i tada bi i njemu mogli suditi.
Sada zbilja ne znam kako to funkcionira. Također, napisali ste mi da stariji maloljetnik smije biti u vezi s punoljetnom osobom, ali mislim da moraju postojati neke granice? Naprimjer, nisam baš sigurna da je legalno da netko mojih godina bude u vezi s npr pedesetogodišnjakom.
Kako mogu biti sigurna da je naša veza legalna i koje su to dobne granice ako uopće postoje?

Savjetodavna linija, za djecu

24.02.2009. 18:20

Draga Antonela,

sa zakonske strane vaša veza je u redu, jer si postala stariji maloljetnik kada si navršila 16 godina.

Ukoliko ne živite zajedno i ukoliko te tvoj dečko ne zlostavlja na bilo koji način, ne postoji nikakav problem zbog vašeg odnosa. U tom slučaju smatraš se dovoljno svjesnom da sama izabireš s kim u vezi želiš biti. Smatra se da takva veza, s obzirom na tvoju dob, ne utječe na ostvarivanje tvojih osnovnih prava poput prava za sigurnošću, obrazovanjem, slobodom misli, slobodom kretanja, odmorom i dr.

Znači, tvog se dečka može kazneno goniti ukoliko zajedno živite i/ili te zlostavlja na bilo koji način.

Što se tiče dobnih granica između starijeg maloljetnika i punoljetne osobe u vezi, prema našem saznanju, one nisu zakonski određene. Ali društvo je posebno osjetljivo na veliku razliku u godinama između maloljetne i punoljetne osobe, ukoliko su iste osobe u vezi. Teško je za očekivati da će stariji maloljetnik svojom voljom pristati biti u vezi sa odraslom osobom u dobi od 50 godina. Ukoliko se takvo nešto dogodi, zasigurno će se ispitivati motivi takve veze i da li pristanak starijeg maloljetnika zaista postoji.

Ukoliko želiš dobiti više informacija o toj temi možeš se informirati u centru za socijalnu skrb prema mjestu tvog prebivališta ili u uredu Pravobraniteljice za djecu na broj 01/ 4929 669 ili 01/4921 278.

Slobodno nazovi na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800 ukoliko ti je potreban razgovor o nekoj temi koja te muči. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9-18 sati.

Sretno!

Hrabri telefon



zbunjena5

09.03.2009. 22:05

Hvala vam na odgovoru.
Koliko god sam pokušavala s roditeljima razgovarati i uvjeriti ih da se zbilja volimo i da u ovih godinu dana mi je bilo predivno s njim, oni ne žele ni čuti. Njegova bivša i dalje šalje poruke mojoj mami i govori da sam kurva itd i da mu nedam da viđa sina. Pošto sam već napomenula da su moji roditelji rastavljeni, moja mama dijeli sličnu sudbinu kao i ona, čini mi se da se poistovjećuje s njom. Rekla mi je da se maknem od njega barem zbog tog jadnog dijeteta. To me nekako pogodilo jer i moja mama kad sam bila mala mi je govorila da će si naći novog muža, da nas je tata ostavio zbog neke mlade drolje itd. Bilo je uzasno to slusati cijelo djetinstvo, da bi se na kraju dogodio paradoks - ja sam postala ta koja je s nečijim ocem. Kad vam ovo pišem, ne mogu vjerovati da sam to zbilja ja, da sam ono što mi je nekada bilo toliko odvratno.
Ipak, mi se jako jako volimo i ne želim ga izgubiti jer mi je s druge strane predivno. Što se tiče vašeg prijedloga da prijavimo to sve na policiju ili socijalnu, nitko osim mene nije za to. Moji roditelji nemaju vremena niti volje baviti se time, iako sam apelirala na to više puta. Dečko pak nema snage i sve ga to užasno pogađa i nekako je oslabljen, doktorica mu je prepisala nekakve antidepresive kako bi lakše prebrodio sve što mu se dogodilo.
Jučer smo pričali i rekla sam da njegova bivša još uvijek maltretira i da bih jako voljela kada bi on to rješio. No on je tako slab i emocionalno slomljen. Također ima problema doma s roditeljima i bratom koji su bolesni. Nekako je povučen i tako se rijetko smije. Više od ičega ga želim izvući iz tog stanja i jako se trudim i toliko mi znači kada se nasmije. Želim biti s njim jer se beskrajno volimo, a ne iz sažaljenja.
Inače, meni je dobro. Nekada sam malo tužna,ali uglavnom sam jako sretna, bez puno truda i nije mi potrebno puno za sreću. Želim je podijeliti s njim, samo ne znam kako?

Savjetodavna linija, za djecu

29.04.2009. 18:25

Draga Antonela,

jako mi je žao što nemaš podršku roditelja u ovoj teškoj situaciji. Vjerujem da tvoji roditelji žele samo dobro za tebe, a iz tvog posta pretpostavljam da ovu tvoju vezu ne smatraju dobrom. Roditelji su odgovorni za svoju djecu i zbog toga često donose različite odluke za njih. Zato, nažalost, ponekad zaborave ili uopće ne žele razmisliti o tome kako se njihova djeca osjećaju zbog toga. Vjerujem da si razočarana, ali savjetujem ti da pokušaš još nekoliko puta razgovarati s njima o tome. Ukoliko budeš uporna, možda shvate da ti je zaista stalo do tvog dečka.

Što se tiče tvog dečka, drago mi je da je potražio stručnu pomoć. Kod uzimanja takvih tableta potrebno je pričekati neko vrijeme dok one ne počnu djelovati. Do tada je važno da ima tvoju podršku i vjerujem da će mu to mnogo značiti u oporavku.

Čitajući tvoj post dobila sam dojam da si jedina ti ta koja želi i može nešto promijeniti u ovoj situaciji. Znam da bi ti bilo puno lakše da imaš podršku svojih bližnjih, ali mislim da si ti dovoljno snažna da i sama nešto poduzmeš. Pokušaj još razgovarati s dečkom i objasniti mu da ti je teško zbog njegove bivše cure i njezinih poruka i da želiš to prijaviti na policiju.
Nikome nije lako prijaviti nekoga policiji, ali ponekad je to jedino rješenje. Ukoliko ti je teško otići sama na policiju, pokušaj razmisliti postoji li neka osoba u tvojoj okolini kojoj vjeruješ i koja bi ti pružila podršku te otišla s tobom na policiju.

Vidim da te cijela situacija pogađa, ali unatoč tome si pozitivna i sretna. Drago mi je da se tako osjećaš jer bi se svi trebali tako osjećati. Velika je sreća imati osobu koju voliš a koja ti to uzvraća. Vjerujem da ti nije lako slušati uvrede dečkove bivše cure. S druge strane, ti nisi kriva za njihov prekid, pa se prema tome, ne trebaš osjećati kao neka „treća osoba“ koja se umiješala u njihovu vezu. Da je njihova veza bila dovoljno čvrsta, ne bi se ni prekinula. U svaku vezu je potrebno puno ulagati kako bi se ona održala, a partneri se često prestanu truditi nakon nekog vremena. Ne znam koji je točno razlog razvoda tvojih roditelja ali mislim da svoju vezu nikako ne bi trebala uspoređivati s njihovim brakom.

Nadam se da će tvoj dečko ubrzo ozdraviti kako biste mogli biti zajedno sretni. Isto tako se nadam da će njegova bivša cura prestati slati prijeteće poruke kada shvati da time neće ništa postići.

Sretno!