HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


što da radimo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

korana-2

02.05.2009. 18:00

živim s izvanbračnim suprugom 9god. On iz prvog braka ima djevojčicu staru 8.god. Dijete otkad je počelo dolaziti k nama imalo je uši u kosi, vrlo malo pričalo te razno razne masnice i povrede koje nije znalo objasniti, većinom je imala premalu odjeću i obuču . Moram napomenuti da dijete živi s majkom i očuhom te njihove dvoje djece u Zadru(mi smo iz Karlovca) te smo je viđali jednom mjesečno (zbog financijske strane, a često puta i zbog majke djeteta primjer: došli smo u Zadar po dijete, a majka je odlučila da je ne da pa smo cijeli put išli bez veze). Prvi put je djevočica došla s 4 god. Nakon dvije godine uvjeravanja njene majke da je pala u parku ili s bicikla, da joj se uši ne mogu očistiti jer ima takvu krv i kosu, itd. cijeli slučaj smo prijavili czss Zadar i policiji. Poslije razgovorA s policijom, izvida czss, završetka djevojčice u bolnici siječanj 2008. ( zbog psihičkog slučaja) otac je bio pozvan na razgovor u czss Zadar (04.mj. 2008.). Na tom razgovoru je zaključeno da je otac nedovoljno viđa te je dijete pozvano na razgovor s psihologom. Uvid u taj razgovor otac nije dobio jer su mu rekli da nema pravo. Cszz je zaključio slučaj s time da je sve u redu i da je otac mora češće viđati. Nakon toga svi problemi su isti osim što dijete više nema uši u kosi. Tijekom zadnjeg boravka u Karlovcu dijete je u svoj dnevnik upisalo: tko sam ja? ja sam ....... imam osam i po godina. nemam dečka . mama me stalno tuče i viče na mene. moram stalno čuvati bracu a i seku.glupo je ići u školu.. što da radimo?
P.S. Otac REDOVITO PLAĆA ALIMENTACIJU to je svaki djelatnik czss prvo pitao ( i svaki put kada dijete dođe kupi sve potrebno od obuće i odjeće)

Savjetodavna linija, za djecu

12.05.2009. 14:10

Draga Korana,

hvala Vam što ste podijelili svoju priču na našem forumu. Drago mi je da se brinete za kćer Vašeg partnera.

Sve informacije koje ste naveli u Vašem postu upućuju na to da postoji sumnja da je djevojčica zlostavljana, a isto tako i zanemarena od strane majke. Ukoliko djevojčica zaista živi u takvim uvjetima, trebalo bi ju prvenstveno što prije zaštititi od daljnjeg zlostavljanja, a nakon toga joj pružiti i adekvatnu psihološku pomoć jer je očito mnogo pretrpjela.

Vjerujem da je CZSS poduzeo sve mjere koje je dužan poduzeti, ali bi ih svakako trebalo upozoriti na stanje u kojem se djevojčica i dalje nalazi. Postoji mogućnost da CZSS nije dobio uvid u cijelu situaciju te zbog toga nije poduzeo sve adekvatne mjere za pomoć djevojčici. Savjetujem Vam da ponovno kontaktirate CZSS i kažete im sve što se naveli i nama u Vašem postu. Ukoliko se nakon toga ponovno ništa ne promijeni, odnosno ukoliko CZSS ne učini potrebne mjere, možete se obratiti Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i tražiti izuzeće tog centra za socijalnu skrb. Isto tako, možete kontaktirati i Ured pravobraniteljice za djecu, na broj faksa: 01 4921 277 ili na e-mail: info@dijete.hr.

Ponekad nam se može učiniti da je potrebno puno vremena kako bi se nešto promijenilo, ali važno je ne odustati i ustrajati u onome što smo započeli. Ta djevojčica treba Vašu pomoć (a pretpostavljam i njeni brat i sestra)! Roditelji su ti koji bi trebali zaštititi svoju djecu, a kada oni to ne čine, mi ostali odrasli smo dužni to napraviti umjesto njih. Nadam se da se i Vaš partner toliko brine za svoju kćer, kao što se i Vi brinete. S obzirom na cijelu situaciju, da li je Vaš partner razmišljao o tome da zatraži skrbništvo nad svojom kćeri? Ukoliko nije razmišljao o tome, svakako bi trebao razmisliti gdje će njegova kćer biti smještena u slučaju da se potvrde Vaše sumnje o zlostavljanju. U tom slučaju dijete će biti odvojeno od majke, a tada bi otac trebao nastaviti brinuti o njoj.

Ukoliko Vam je potrebna još neka informacija ili savjet možete nazvati našu savjetodavnu liniju 0800 0800, svakim radnim danom u vremenu od 9 do 18 sati. Linija je anonimna i besplatna za pozivatelja.

Sretno!

Vaš Hrabri telefon