HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Silovana?!?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ri-112

16.06.2009. 18:00

Moja frendica je pocetkom 2 mjeseca pocela govoriti o pedofilima. Govori kakve posljedice imaju djeca od silovanja, te da oni dobivaju premalo godina zatvora za ucinjeno dijelo, cesto put kaze kako mnoga djeca naprave samoubojstvo zbog toga...
Zanima me dali je to normalno da o tome govori jedna 13godisnja cura ili nije?...
Neznamo zasto je za to samo odjedamput pocela govoriti...Da nije nje mi sigurno ne bi znali sta znaci rijec Incest...Nitko vise ne obraca paznju na to,svi ju ismijavamo,
Zanima me dali je ona mozda zrtva tog cina?
hvala unaprijed na odgovoru...

Savjetodavna linija, za djecu

24.06.2009. 18:05

Hvala ti što si se obratila za pomoć na ovom forumu. Iz tvog posta vidim da ti je stalo do prijateljice i da želiš znati više o pozadini njenih pitanja i tema o kojima u zadnja dva mjeseca priča.
Postoje brojni razlozi zbog čega djeca mogu početi pokazivati interes za tematiku pedofilije i seksualnog zlostavljanja djece. Moguće je da je tvoja prijateljica naišla na neki članak u novinama, prilog na televiziji ili je neka njoj poznata osoba imala takvo ružno iskustvo što je kod nje povećalo interes za takvu nepravdu koja se čini prema djeci. Inače je sam pojam seksualnog zlostavljanja djeteta konfuzan i vrlo često nevjerojatan za djecu i odrasle. Često dijete samo ne može vjerovati da se to može dogoditi nekom njegovom vršnjaku, posebno kada je riječ o zlostavljanju od strane člana obitelji. Moguće da je tvoja prijateljica pod dojmom takve činjenice i razočarana odraslim osoba koji bi inače trebali štititi djecu, posebno kada govorimo o užem krugu obitelji djeteta.
No, nažalost je moguće da je tvoja prijateljica imala nekakvo iskustvo seksualnog zlostavljanja te razgovorom o toj tematici izražava svoje nezadovoljstvo. Zanima me da li si primijetila na njoj još neke promjene osim učestalog govora o tematici seksualnog zlostavljanja djece i pedofilije? Navela si da „nitko više ne obraća pažnju na to te da ju ismijavate“. Ona se sigurno ne osjeća dobro kada ju se ismijava. Ukoliko se njoj zaista nešto ružno događa (poput seksualnog zlostavljanja), zadirkivanja od strane vršnjaka su nešto što njoj samo otežava situaciju.
Da li si do sada pokušala razgovarati sa njom nasamo o njenom interesu za tematiku seksualnog zlostavljanja djece? Ukoliko nisi, bilo bi dobro da to učiniš. Možeš joj reći da si primijetila da često govori o toj temi te da te zanima razlog toga. Također joj reci da to što ti kaže nećeš širiti među vršnjacima. Ukoliko ti kaže nešto što ukazuje na seksualno zlostavljanje od strane odrasle osobe ili iz njenih odgovora posumnjaš na to, potrebno je da se ona što prije obrati za pomoć odrasloj osobi (npr. ukoliko ti kaže da ju je neka osoba dirala po intimnim mjestima ili joj govorila proste riječi, slala slike seksualiziranog sadržaja, tražila da se ona slika bez odjeće, ucjenjivala ju….) Ukoliko ti prijateljica kaže da joj se ništa ne događa, ali njeno ponašanje procijeniš neodgovarajućim onome što tvrdi (ako plače, gleda u pod, zamuckuje, nervozna je i sl.) također trebaš potražiti pomoć za nju! Tvoja prijateljica pomoć može potražiti kod roditelja, uže ili šire obitelji ili kod bilo koje osobe u koju ima povjerenja(ukoliko može doći do nekog od profesora, pedagoga, psihologa u školi bilo bi također dobro). Ukoliko vidiš da ona odbija potražiti pomoć, ti uvijek možeš potražiti pomoć umjesto nje. Možeš se obratiti svojim roditeljima ili nekoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja.
Također možeš svojoj prijateljici savjetovati ukoliko ima problem ili ima bilo kakvih pitanja da nazove našu savjetodavnu liniju na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena svakim radnim danom od 9-18 sati. Ti također možeš nazvati za razgovor.
Još jednom ti moram naglasiti da je jako bitno da potražite pomoć odrasle osobe ukoliko je ona zaista doživjela bilo kakav oblik seksualnog zlostavljanja. Ti kao prijateljica možeš joj dati podršku koju treba, pomoći joj da se bolje osjeća, ali za pomoć i zaštitu od daljnjih ružnih iskustava, potrebno je ispričati situaciju roditeljima ili nekoj drugoj ODRASLOJ osobi od povjerenja.
Ovaj tvoj postupak je definitivno prvi i vrlo važan korak u rješavanju njenog problema, stoga ti se još jednom zahvaljujem na ovom postu!
Sretno!
Hrabri telefon

Ri-112

24.06.2009. 23:15

Zahvaljujem se na vasem odgovoru.
U njezinom ponasanju nema bas promjena osim sto je povucenija, dosta se je promjenila fizicki, u ta 4mjeseca izgubila je 10kg... Razgovarala sam ja i jos par nasih prijatelja s njom.Kad sam je ja pitala, rekla je da je naisla na neki clanak i da ju je to jako pogodilo,jednoj mojoj prijateljici rekla je da je to zato sto joj je bio neki covijek stao s autom i da se je ona jako preplasila jer je bila vecer i bila je sama, jednoj u ovo prici trecoj prijateljci rekla je da je pricala s roditeljima i da ona zeli da znamo sto vise o tome,jer da se premalo paznje obraca na to.. to smo je sve pitali nakon te nagle promjene ponasanja..Rekla mi je da je kod nje sve u redu i da joj se nista nije dogodilo,ali to je rekla nekako u zurbi i otisla, moguce je da sam je taman pitala kada se je trebla pozuriti doma ali prevelika je slucajnost..Ona koliko ja znam nema otvoreni odnos s roditeljima, bas kako je napisao "zabrinuti razred" za svoju prijateljicu,tako da ne vjerujem da ce ona ikome reci..U zadnje vrijeme me je pitala dali bi ja rekla nekome da mi se dogodi seksulano zlostavljanje,dali bi ja to rekla..odg.sam joj da bi, pitala sam nju i rekla mi je da ne bi jer da bi ju onda ubio taj covijek koji joj je to napravio.
hvala na pomoci..ispricavam se ako sam nesto zaboravila..

Ri-112

25.06.2009. 21:50

danas sam jos nesto o tome pricala s prijateljicom i zamolila sam je da vas nazove.Rekla je da je to nepotrebno i gubitak vremena ali da ce najvjerovatnije nazvati..Mene je sad uzasno strah da se njoj nije dogodila ta tragedija.

hvala na svemu