HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Što napraviti kada kćerkinu najbolju prijateljicu školarci vrijeđaju?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aja3

05.06.2018. 09:35

Majka sam prekrasne 12-ogodišnje djevojčice koju muči to što njezinu najbolju prijateljicu učenice iz višeg razreda ismijavaju, zbog toga što je javno rekla da joj se sviđa jedan dječakl iz njihovog razreda. Dotična se je djevojčica jednom prilikom požalila razrednici na njihovo ponašanje, ali se ništa bitno nije promijenilo po tom pitanju, jer su djevojčice koje su je ismijavale to demantiral i njihova im je razrednica povjerovala.. Sada se stvar još više pogoršala, jer te iste djevojčice prilaze drugoj djeci pod odmorom i pokazuju prema njoj smijući se. Moju kćer to jako muči jer se njezina prijateljica više ne želi obratiti nikome u vezi s tim, a moja kći se i sama osjeća loše kada vidi da je njezina prijateljica predmet ismijavanja okoline. Koji bih savjet mogla dati svome djetetu u svezi ovoga? Da li bi svojoj prijateljici trebala reći da se osjeća jako loše zbog toga i da nešto poduzme da to prestane ili da je izbjegava pod odmorima, što u pravilu ne želi? Unaprijed zahvaljujem!

Savjetodavna linija, za djecu

08.06.2018. 19:20

Draga mama,
prvo bih Vam zahvalila što ste se obratili Hrabrom telefonu i povjerili nam svoje brige i dileme. Iz Vašeg upita vidim da se pitate što savjetovati kćeri u situaciji gdje njena najbolja prijateljica u školi doživljava bullying, odnosno vršnjačko nasilje. Dobila sam dojam da Vas zabrinjavaju osjećaji Vaše kćeri u vezi situacije, nepravda koju doživljava njezina prijateljica, neznanje što poduzeti te mi se čini da Vaša kći ne bi htjela prekinuti to prijateljstvo.
Zaista me veseli pročitati koliko je Vaša kći brižna i koliko suosjeća sa svojom najboljom prijateljicom. Drago mi je da djevojčica zbog koje se javljate ima podršku u Vašoj kćeri. No, žao mi je čuti što djevojčica nije naišla na odgovarajuću reakciju razrednice kada joj se povjerila te da se zbog toga povukla u sebe. Izrazito je važno da svi mi, odrasli koji imamo saznanja da se takve situacije događaju djetetu, pravovremeno i primjereno reagiramo na nasilje među djecom, dajući do znanja da smo tu da ih zaštitimo te im pružimo sigurnost.
Vjerujem kako je Vašoj kćeri teško proživljavati trenutke gdje joj najbolju prijateljicu zadirkuju pod odmorom te da ju je vjerojatno strah da se tako nešto i njoj ne dogodi, no mislim da bi izbjegavanje ovog problema rezultiralo negativnim ishodom te je važno da nešto poduzmete. Djeca koja su počinitelji vršnjačkog nasilja mogu krenuti zadirkivati i drugu djecu ili zadirkivati intenzivnije ostavljajući prostora posljedicama na dugoročnu psihičku dobrobit kako prijateljice Vaše kćeri tako i druge djece. Škola bi trebala biti mjesto gdje se djeca osjećaju sigurno i zaštićeno no nažalost za neku djecu to nije tako. Iskustva djece koja su se suočila s nasiljem vršnjaka čine ih nesigurnijima u sebe i ranjivijima prema mnogim poteškoćama, od koje se mnoge protežu i do odrasle dobi. Ponekad djeca koja vrše nasilje nisu svjesna što zapravo čine i koliko nekoga povrjeđuju svojim ponašanjem, pa je važno dati im to do znanja kako bi se njihova ponašanja mijenjala.
Ono što odrasli mogu učiniti u ovakvim situacijama je izgradnja povjerenja koja će djetetu olakšati da se otvori ako se susretne s takvim iskustvom. No, kao što ste spomenuli, prijateljica Vaše kćeri već se obratila razrednici koja joj nije povjerovala. Iz toga razloga vjerujem da će biti teže približiti joj i predložiti da se ponovo pokuša obratiti nekome od odraslih osoba, no ne treba od toga odustati. Pitam se bi li se, uz naravno puno potrebne hrabrosti i podrške od strane Vas i Vaše kćeri, djevojčica mogla povjeriti roditeljima.
Predlažem da Vaša kći pokuša razgovarati s prijateljicom na način da joj iskreno kaže kako se osjeća u trenucima kada ju djevojčice zadirkuju. To može učiniti i JA-porukama, tehnici gdje prvo kažemo kako se osjećamo zbog nekog ponašanja, zatim navedemo određenu radnju i završimo s predlaganjem novog ponašanja. U slučaju Vaše kćeri to bi zvučalo ovako: „Draga prijateljice, jako me rastužuje i boli kada vidim da te druge djevojčice zadirkuju pod odmorom i tužna sam kad vidim da ne želiš dalje tražiti pomoć u vezi toga. Voljela bih kada bi se povjerila još nekome, roditeljima ili nekoj drugoj odrasloj osobi, kako bi oni učinili nešto da zadirkivanje prestane i kako bi se i ti osjećala bolje.“ Isto tako, na stranici Hrabrog telefona djevojčice, kao i Vi, mogu pronaći korisne tekstove o tome kako se postaviti u situaciji vršnjačkog nasilja - https://djeca.hrabritelefon.hr/.
Također, ako joj bude teško ili ako će imati bilo kakvih pitanja, predlažem da nazove Hrabri telefon na besplatnu i anonimnu liniju za djecu. Na taj način može s volonterima izvježbati što bi rekla u situacijama koje ju brinu i vidjeti što bi točno rekla prijateljici. Broj linije je 116 111, a otvorena je radnim danima od 9 do 20 sati. Također, Vaša kći može savjetovati i prijateljici da nas nazove kako bi s nekim podijelila svoju priču i kako bismo skupa došli do nekog rješenja.
Iznimno mi je važno napomenuti da i Vi kao odrasla osoba imate odgovornost nešto poduzeti u ovoj situaciji. Ako obavijestite razrednika svoje kćeri ili djevojčice ili čak stručnog suradnika o svojim saznanjima i izrazite svoju spremnost na suradnju kako biste zaustavili neželjena ponašanja, napravili biste zaista veliki korak u zaustavljanju takvih ponašanja. Djelatnike škole bi trebalo obavijestiti o zadirkivanjima, kako bi razmotrili daljnje korake koje ćete poduzeti. Stručni suradnik u školi može održati radionicu na temu nasilja, suosjećanja s drugima i razumijevanja toga kako naše ponašanje utječe na druge. Mislim da je interes za zaustavljanje bullyinga u školi ne samo dobrodošao i koristan, već i prijeko potreban i nužan, posebno ako u školi postoje situacije nasilja.
Za kraj bih Vas pohvalila što ste brižna majka i što, koliko vidim iz Vašeg upita, njegujete odnos sa svojom kćeri. Ako ćete imati još kakvih pitanja ili dilema te ako ćete željeti s nama podijeliti novosti vezane za Vašu situaciju, možete se obratiti i savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800, od ponedjeljka do petka od 9 do 20 sati gdje će Vas volonteri Hrabrog telefona rado saslušati.
Želim Vam puno uspjeha i ustrajnosti u nošenju s teškoćama,
Vaš Hrabri telefon