HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Zadaća


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zagrepčanka

19.11.2004. 22:43

Ovo vjerojatno nema nikakve veze s forumom, ali ne znam kome da se obratim pa..
Za zadaću smo dobili da napišemo nešto o seksualnom zlostavljanju u školama, pa bi zamolila ako ima kakvih poznatih podataka o tome da mi pomognete da se malo informiram o tome!
Puno Hvala!

happy

Marija Krmek, prof.

20.11.2004. 13:40

Draga Zagrepčanka,
Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabri telefon proveli su 2003. godine istraživanje o školskom nasilju među djecom, popularno nazvanom bullying. Nasilje se može podijeliti na verbalno i tjelesno, a unutar ta dva oblika razlikuju se seksualno, ekonomsko i emocionalno nasilništvo. Istraživanje je obuhvaćalo 25 osnovnih škola u 13 gradova Republike Hrvatske (Zagreb, Osijek, Vukovar, Varaždin, Split, Zadar, Šibenik, Drniš, Rijeka, Poreč, Petrinja, Sisak, Bregana). Upitnike su ispunjavali učenici od četvrtog do osmog razreda.
Seksualno nasilje predstavlja neželjene fizičke kontakte ili uvredljive verbalne komentare sa seksualnim značenjem (dodirivanje po tijelu na neugodan način). Rezultati su pokazali da je 10% djece netko dodirivao na neugodan način u školi, a 7% djece je dodirivalo druge na neugodan način. Također se pokazalo da djevojčice doživljavaju veću količinu seksualnog nasilja (9% dječaka, 12% djevojčica), a dječaci iskazuju veću količinu seksualnog nasilja (15% dječaka je dodirivalo drugu djecu na neugodan način i 2% djevojčica). Učenici viših razreda doživljavaju i iskazuju više nasilnih postupaka.
Također za dodatne informacije možeš posjetiti stranicu Hrabrog telefona (link možeš naći u desnom gornjem kutu ove stranice) ili nas nazvati na besplatni broj 0800 0800.
Nadam se da sam ti pomogla.
Sretno sa zadaćom...

Zagrepčanka

21.11.2004. 12:59

PUNO HVALA! happy