HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


buduca mama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jana

04.12.2004. 23:57

Mozda cu na ovaj nacin donekle naci odgovor na sve ovo sto mi se dogodilo.
Imala sam lepu vezu, gotovo idlicnu i cak sam se usudila da mu potpuno verujem. posle izvesnog vremena pozeleo je i dete sa mnom. U pocetku sam bila iznenadjena jer mi se cinilo da je to prebrzo ali obzirom da je insistirao na tome kako uzasno mnogo zeli svoju porodicu i to upravno sa mnom, poceli smo da "radimo" na tome. Nakon mesec dana, kako se i moglo ocekivati ostala sam u drugom stanju.
Bili smo prestretni, pomalo zbunjeni ali presretni... sve do momenta kada je on to saopstio svojoj majci. Bez obzira sto sam znala da je ona protiv toga smatrala sam da nista ne moze da nas spreci da budemo srecni. Ne mozete da verujete koliko sam se prevarila.
Da ne duzim pricu, mogu slobodno da kazem da je sve bilo u redu, imali smo planove...
U ponedeljak je bio kod mene, ljubio, mazio moj stomak... u sredu mi je preko telefona saopstio da on nije spreman za sve sto se dogadja i da, ako ne zelim da abortiram odluka da se dete rodi je samo moja. Mozda je jos bitno da napomenem da on ima 29 godina.
Naravno o abortusu nisam ni razmisljala jer je to po meni zlocin a i tada je vec za to bilo kasno. Odlucila sam da rodim jednu prelepu, zdravu bebu ali se i dalje pitam kakav mora biti covek koji se tek tako odrice svog sopstvenog deteta. Do sada sam samo slusala o tome, gledala filmove... sada kada se meni sve to dogadja cini mi se da se ne snalazim najbolje. Najvise se plasim sta reci detetu jer ce doci vreme kada ce me pitati gde je "tata". Na kraju, kako detetu reci "tata te nije hteo"?

Marija Krmek, prof.

17.12.2004. 11:23

Postovana Jana,

Iz ovog sto ste mi napisali, cujem da Vam je tesko, da ste razocarani i vjerujem da se osjecate izigrano i izdano. Mozda Vam se situacija u kojoj ste se nasli cini bezizlazna i svakako nije laka. Vjerujem da je postupak Vaseg bivseg decka nanio puno povreda, no ono sto cujem iz Vaseg maila je da ste hrabra i odgovorna osoba koja stoji iza svojih odluka i izbora koje je ucinila. Ono sto cujem je da i u ovim teskim trenucima ste odlucni zadrzati dijete, sto je u skladu s Vasim vrijednostima, mislite na svoje dijete i razmisljate o teskocama na koje biste mozda mogli naici kao roditelj. Meni to djeluje iznimno odgovorno, zrelo i divim Vam se zbog toga.
Kad dodje trenutak da Vas kćer ili sin upita za tatu, vrlo je važno da ne ˝ocrnjujete˝ tatu. Za razvoj dječje slike o sebi, njihovog samopouzdanja, bitno je da dijete vjeruje kako su njegovi roditelji dobri. U glavici Vaseg djeteta ce se vjerojatno vrtjeti recenica ˝Ako je tata dobar, onda sam i ja dobar˝ odnosno ˝Ako je tata los i ja sam los˝ - koju recenicu ce on/ona izabrati ovisi o Vama i Vasem opisu tate.
Probajte mu/njoj tatin odlazak objasniti tako da kazete kako su se mama i tata jako voljeli, ali nakon nekog vremena se vise nisu slagali. Shvatili su da su razliciti te vise nisu mogli zivjeti zajedno i rastali su se. Ako ga/nju tata ne bude uopce htio vidjati, mozete reci kako odrasli znaju ponekad donijeti odluke koje djeca ne mogu potpuno razumjeti, ali to su odluke odraslih i odrasli su odgovorni za njih. Buduci da djeca cesto misle kako su se roditelji rastali zbog njih, zbog neceg sto su oni ucinili ili rekli, osobito je vazno da naglasite kako on/ona nije ni na kakav nacin odgovoran/na niti kriv/a za sve sto odrasli rade. Inzistirajte na tome da odgovornost za mamin i tatin rastanak pripisete odraslima.
Znam da Vam nece biti lako lijepo govoriti o covjeku koji Vas je iznimno povrijedio i razocarao, ali probajte razmisljati na nacin da je to najbolje za Vase dijete te da time njemu/njoj pomazete da uspjesnije, lakse i sretnije odraste.
Zelim Vam puno srece, snage, strpljenja i zabave u buducem roditeljstvu.
Srdacan pozdrav