HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Zanemarivanje djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kor512

16.01.2019. 13:25

Poštovani,

dakle jedan mladi bračni par ima dijete od 3,5 godine. To dijete ne priča, slini kao da joj tek zubi izbijaju, hoda kao da je tek prohodala i tada je zanosi na desnu stranu i često se dogodi da i padne. Stalno ima stisnutu desnu šaku na prsa, čak i kada joj se nešto da u ruke nikada šakicu ne ispruži. Kada se zaslini ili uprlja s jelom i sl. roditelji je obrišu s prvom krpom koju nađu nebitno jer ona čista ili prljava. Ponekad obavlja nuždu u prljavu tutu, kažem ponekad jer sa 3,5 godine još uvijek nosi pelenu. Prijateljica i ja bismo voljele nešto poduzeti jer nam je poznanica, pokušale smo joj objasniti kako s njenim djetetom nešto ne štima na što je ona odogovorila da ima vremena da se popravi da nije ništa strašno. Bila je jednom na pregledu s curicom dok je imala godinu i pol ili dvije. Doktor joj je tada dao neke vježbe za rukicu i za ravnotežu koje ona nije radila, a kasnije se više nikada nije javila doktoru ioako je on to zatražio kako bi je mogao slati na daljnje pretrage. S obzirom da smo toj mladoj majci pokušale objasniti da s djetetom nešto nije u redu i na to se već nekoliko puta oglušila, očito da se mora nešto drugo poduzeti. Nitko iz njihove okoline ne shvaća ozbiljnost situacije (ni bake, ni djedovi). Molila bih Vas za savjet. Da li bismo ih trebali prijaviti socijalnoj službi za zanemarivanje djeteta ili nekoj drugoj službi? Što da napravimo? Izrazito bi voljele pomoći toj djevojčici jer dijete nije krivo, fali joj pažnje i puno rada s njom. Mislim da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme jer će kasnije biti prekasno.
Hvala unaprijed na odgovoru.

Savjetodavna linija, za djecu

21.01.2019. 21:00

Draga gospođo,
prije svega, ovim Vam se putem želim zahvaliti na povjerenju koje ste nam ukazali kroz Vaš upit te pohvaliti Vašu obzirnost i spremnost na djelovanje usmjereno na dobrobit i zaštitu djeteta zbog kojeg ste nam se obratili.
Ako sam Vas dobro razumjela, brine Vas neadekvatna skrb mladog roditeljskog para o djevojčici u dobi od 3 godine. Prema mojim shvaćanjima onoga što ste opisali, roditelji djevojčici ne omogućuju primjerenu zdravstvenu zaštitu ni zadovoljenje osnovnih higijenskih potreba. Osim toga, iz Vašeg sam upita shvatila kako su roditelji u više navrata zanemarili upozorenja okoline i stručnjaka o razvojno neuobičajenim i zabrinjavajućim ponašanjima te simptomima koje djevojčica pokazuje već neko vrijeme, a koji uključuju izostanak govorne komunikacije, povećanu proizvodnju sline, teškoće u hodanju i održavanju ravnoteže, konstantno stiskanje šake desne ruke te nemogućnost kontrole sfinktera. Ako sam dobro shvatila, pitate se što dalje možete napraviti kako biste pomogli toj djevojčici.
Ovim putem želim izraziti zabrinutost zbog situacije koju opisujete budući da neka navedena ponašanja i tegobe djevojčice odstupaju od uobičajenog tijeka razvoja, a postupanja roditelja mi ne zvuče kao prikladna roditeljska skrb. Dijete te dobi svakako bi trebalo govoriti gramatički ispravne rečenice, hodati uz uspješnu koordinaciju i održavanje ravnoteže te ovladati regulacijom stolice. Osim toga, naveli ste i kako djevojčica često ima potrebu stiskati desnu šaku i držati je prislonjenu uz prsa, što svakako treba ispitati i procijeniti što je u podlozi takvog ponašanja. Dojma sam da ste i Vi svjesni kako svako značajnije odstupanje od očekivanog tijeka razvoja zahtijeva stručnu intervenciju i pomoć, primarno od strane djetetovog pedijatra. Vjerujem da je zapažanje djetetovih neuobičajenih ponašanja u Vama probudilo osjećaje brige i bespomoćnosti zbog neuspješnog ukazivanja roditeljima na njihovu ozbiljnost. S obzirom na to da navodite kako nitko u užoj okolini djeteta ne uviđa ozbiljnost situacije i nepodobnost uvjeta u kojima ono odrasta, drago mi je što ste Vi i Vaša prijateljica osjetile odgovornost za tu djevojčicu i potrebu da poduzmete potrebne korake kako bi joj se omogućili bolji uvjeti življenja. Svako dijete ima pravo na život u uvjetima koji omogućuju zdrav tijek rasta i razvoja.
Propuštanje zadovoljenja djetetovih potreba u mjeri koja znatno utječe na tjelesni i psihički razvoj naziva se zanemarivanjem djeteta. Zanemarivanje je najčešći oblik zlostavljanja djece koji može ozbiljno narušiti tjelesno i mentalno zdravlje, naročito ako je bilo dugotrajno i ako je počelo tijekom prve tri godine života. U tom se ranom životnom periodu, naime, odvijaju najintenzivniji procesi rasta i razvoja djeteta. Zbog toga zanemarivanje predstavlja ozbiljan zdravstveni problem i svatko tko ima informaciju o zanemarivanju nekog djeteta dužan je o tome obavijestiti nadležni Centar za socijalnu skrb i/ili policiju u slučaju neposrednog ugrožavanja djetetove sigurnosti i zdravlja. Zato Vas ovim putem želim pohvaliti za razmatranje opcije kontaktiranja Centra te Vas dodatno ohrabriti da, zajedno s prijateljicom koja dijeli Vaše brige, detaljno informirate zadužene osobe u Centru o svim neprikladnim ponašanjima roditelja i svim zabrinjavajućim simptomima koje ste zamijetili kod djevojčice.
Nerijetko se osobe koje promišljaju o obavještavanju Centra o sumnji na zanemarivanje djeteta brinu o mogućim posljedicama koje takva obavijest može imati na obitelj. Pitam se jesu li se i Vama javila takva pitanja tijekom razmišljanja o situaciji koju ste opisali i svojim mogućnostima djelovanja. Važno mi je naglasiti Vam kako primaran cilj obavještavanja Centra u situacijama zanemarivanja nije optužiti roditelje za neadekvatnu skrb, već poboljšati uvjete rasta i razvoja djeteta kroz pružanje odgovarajuće stručne pomoći i podrške. Centar za socijalnu skrb dužan je u roku od dva tjedna po primitku takve obavijesti ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava. Te mjere mogu uključivati savjetovanje roditelja o roditeljskim dužnostima i odgovornostima te o prikladnoj roditeljskoj skrbi, uključivanje djeteta u odgovarajuće oblike psihosocijalne pomoći i zdravstvene zaštite ili neki drugi postupak koji djelatnici Centra procijene nužnim za osiguravanje zaštite djetetove sigurnosti. Ponekad nepovoljna roditeljska skrb nije rezultat manjka brige i ljubavi prema djetetu, već ishod manjka znanja te nedostatka podrške u novoj ulozi roditelja. No, koji god uzrok ležao u podlozi, odgovornost je svake odrasle osobe djelovati u smjeru zaštite sigurnosti i zdravlja svakog djeteta.
Ako imate još neka pitanja, pozivam Vas da nam se opet obratite ovim putem, putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr ili putem besplatne savjetodavne linije Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800. Na liniji, koja je otvorena svakim danim danom od 9 do 20 sati, možete s educiranim volonterima detaljnije popričati o dotičnoj situaciji i koracima koje možete poduzeti u svrhu njezinog poboljšanja.
Želim Vam puno sreće u Vašim daljnjim koracima!
Veliki pozdrav,
Vaš Hrabri telefon