Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


anemija i srčani problemi


Autor Poruka

dada

21.03.2002. 16:54

Postovani,

unaprijed zahvaljujem na Vasem odgovoru. Znam da moje pitanje nije vezano uz kardijalnu kirurgiju već kardiologiju, ali kako taj forum jos ne radi, molim za savjet.
Imam 42 godine, preda mnom je veci ginekoloski zahvat pa sam upucena na mnoge preglede medju kojima i pregled kod kardiologa. Buduci da sam s tog pregleda prije izasla nego usla, a mislim da nekih problema ipak imam, voljela bih jos necije misljenje.
Naime, cijeli sam zivot izrazito anemicna i posljednjih desetak godina dolazilo je kod mene do takvih stanja kada sam bila sasvim na minimumu. Vec prema lupanju i stezanju srca obicno i sama mogu osjetiti kada je moje stanje sa zeljezom i hemoglobinom vrlo kriticno. Kod hematologa mi je savjetovano da razinu zeljeza pokusavam odrzavati tabletama pa sam po tim uputama pila i do 3 kapsule Heferola dnevno. Nakon takvih kura koje dugo traju, uvijek kada se stanje malo poboljsa ja odlucim napraviti malu pauzu (bez obzira sto su ljecnici skloni reci da te tablete nisu teske, doista ih je tesko piti godinu dana tim tempom!), ali onda krene sve iz pocetka: nakon nekoliko mjeseci pauze opet pocne lupanje srca, opadanje kose, zamucen vid ...
U nalazu kojeg spominjem pisu sljedeci podaci koje ne razumijem:
EKG - intermedijarna električna os srca. Sinus ritam 78/min. Ostali nalaz uredan.
Zakljucak - nema kontraindikacija za opetarivni zahvat.
Inace, moj tlak je uvijek nizak, cak nizi od normalnog. Pitam se da li je sve u tom nalazu doista uredno i da li imam razloga za brigu. Moze li tako dugotrajna anemija uzrokovati neka ostecenja srca i koja, te sto biste mi savjetovali?
Unaprijed zahvaljujem na Vasem trudu kojim nas oslobadjate nasih briga.

dr. sc. Darko Anić

29.03.2002. 12:38

Prema opisu Vaše srčane tegobe vezane su uz slabokrvnost, i taj je poremećaj prolazne prirode, što ste i sami primjetili, odnosno dok je anemija jako izražena tegobe se javljaju, a manje su izražene tijekom terapije željezom. Nemojte se zabrinjavati, jer to neće ostaviti trajne posljedice na stanje Vašeg srca. Drugi je problem, uzrok anemije, a kako mi se čini (spremate se na ginekološku operaciju), moguće je da ona bude tim zahvatom uklonjena, no o tome se dalje savjetujte sa svojim liječnikom i/ili hematologom.
Što se tiče druga dva pitanja:
- niski tlak nije bolest, i karakterističan je kod mladih žena, ne liječi se, tegobe se uklanjaju pomoćnim sredstvima, fizičkim treningom, uzimanjem tekućine, soli, čaja ili kave.
- opis Vašeg EKG-a označava normalan nalaz. Intermedijarna os znači da je srce normalnih dimenzija i da je normalno smješteno. Sinusni ritam je normalni srčani ritam a broj udaraca je još u granicama normale.