Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


...a nakon koronarografije...


Autor Poruka

ivy

13.04.2002. 03:36

...poštovani doktore eto me opet ovdje.
Da ne ponavljam, tek da Vas podsjetim, pisala sam Vam pod nazivom ''Koronarografija i rizik'' - dobila Vaš odgovor i na njemu Vam zahvaljujem... a onda ponovo, bremenita dvojbama, molim Vas za mišljenje.
Koronarografija je uspješno prošla ali je i pokazala da je došlo do novog začepljenja pa je sada situacija takva da je jedna žila začepljena 25%, a dvije su začepljene 100% - ne zvuči baš sjajno, zar ne?
I što sad raditi?
U bolnici, nakon koronarografije, rekoše ''...morate odlučiti...''
Podsjećam: ocu su 72 godine, na inzulinu je, prije 15-ak godina napravljena su dva by-passa, infarkta nije bilo a zadnje pretrage pokazuju da je stanje samog srca dobro - no u posljednje vrijeme bolovi su vrlo česti, nepredvidljivi i život bez nitroglicerina ne ide. Otac je zbunjen, a ni ja se ne osjećam baš jako pametnom u ovoj situaciji - nadam se Vašoj pomoći.
Nakon operacije by-passa prije 15 godina rezovi na prsnom košu i obje noge bili su ogromni i koliko se sjećam sporo su zacjeljivali (a tada nije bio na inzulinu) - da li eventualna nova operacija znači nove, velike rezove ili se kardiokirurgija u tom pogledu ''osuvremenila''? Brinu me moguće postoperativne komplikacije - što mislite o njima?
Što je u ovom slučaju pametnije i humanije: usmjeravati oca prema novoj operaciji by-passa - ili pokušati prihvatiti sadašnje stanje uz pomoć medikamenata ali bez radikalnih zahvata? Koliki je rizik jedne a koliki druge mogućnosti?
Znam da je ovo nezahvalno pitanje, i znam da mi nitko ozbiljan ne može garantirati ništa - ali molim Vas za mišljenje o ovom, čini mi se, delikatnom problemu.
Zahvaljujem Vam i pozdravljam Vas.

Dr.sc. Darko Anić

17.05.2002. 11:12

Zaista ste vrlo brižni i teško se odlučiti što dalje treba učiniti da se pomogne vašem ocu, no u ovom slučaju vam moraju pomoći vaši liječnici, kardiolozi i kardiokirurzi, koji moraju, u dogovoru s vašim ocem, odlučiti što je za njega najbolje. Ja vam preko Interneta ne mogu pomoći i ljudi se ne mogu liječiti putem pisama. Potrebno je procijenoiti opće stanje bolesnika, vidjeti sve nalaze i filmove, te na taj način doći do konačne odluke.