Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Grcevi u prsnom kosu?


Autor Poruka

Sandra

18.03.2002. 00:36

Stovani, u zadnje tri godine povremeno osjecam smetnje u predjelu srca prema vratu. Bol se javlja kao grc koji izazove trzaj tijela, nakon toga ostaje pritisak.Pritisak u prsnom kosu javlja se i bez grca. Ponekad je sve u stanju mirovanja, tjednima, a kad dode do smetnji one traju po nekoliko dana uzastopce. Neovisno o tome sto radim. Desavalo se da me grc probudi iz sna. Napravila sam nekoliko EKG-a te radni EKG pod opterecenjem i voznjom bicikla. Svi nalazi su bili uredni. Osim toga imam bolest stitne zlijezde(hipertireoza) ali u konzultacijama s lijecnikom on ne vidi nikakvu povezanost s problemima nastalima u prsnom kosu. Da li mi mozete dati savjet i da li vas simptomi upucuju na nesto?
Unaprijed Hvala!

Dr Darko Anić

29.03.2002. 12:36

Grčevi u prsima kao i pritisak mogu biti i "nesrčanog" podrijetla (smetnje se kralježnicom, neuroza itd). Kako su Vam EKG i ergometrija uredni vrlo je mala vjerojatnost da se radi o tipičnoj srčanoj boli, pogotovo što to nije povezano sa naporom. Ne opisuje se niti porast tlaka u opterećenju, što bi također mogao biti uzrok smetnji. Niste napisali niti dob, što bi znatno olakšalo stvaranje zaključaka, naime žene do menopauze vrlo rijetko boluju od srčanih bolesti. Hipertireoza je bolest metabolizma koja može biti povezana sa srčanim smetnjama, ali se radi o funkcionalnim poremećajima, izazvanim prisutnoću viška hormona u cirkulaciji a to može izazavati smetnje kao što su lupanje srca, te preskoci ili ekstrasistole. Nije isključeno da se radi o tome, no ne morate se zabrinjavati, jer to ne dovodi do trajnih posljedica. Da bi se to ispitalo mogu Vam preporučiti nošenje EKG kroz 24 sata (HOLTER), te će se vidjeti da li su smetnje povezane sa nekim srčanim zbivanjem ili ne, pod uvjetom da se smetnje "uhvate" za vrijeme nošenja aparata.