Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Koronarografija


Autor Poruka

Katarina

21.02.2002. 09:33

Poštovani,
moj otac (60 god) doživio je prošle godine krajem travnja srčani udar. Napravljena mu je koronarografija i ustanovljeno je 100% začepljenje koronarne arterije. Prije 2 tjedna ponovno je bio na zahvatu te su mu ubačena 2 stenta (premošćenje hvala bogu nije bilo potebno). Nažalost, nije dobio nikakve upute kako da se dalje ponaša. Prestao je pušiti odmah nakon udara, a pušio je 40 godina. Kolesterol i ostala krvan slika su mu super. Međutim, plaši me što se sada ponaša barem u smislu fizičkog rada (živi na selu) kaok da mu nikada nije ništa bilo. da li Vas mogu zamoliti da mi ukratko predložite kako da si organizira daljnji život.
Hvala unaprijed
Katarina

dr. sc. Darko Anić

25.02.2002. 10:45

U vašem pismu navodite kako vam je otac imao srčani udar u travnju prošle godine, Nakon toga mu je učinjena koronarografija, a prije dva tjedna bio je na intervencijskom zahvatu, te su mu "ubačena " dva stenta. Na žalost nemam dovoljno informacija, da Vam odgovorim o daljem ponašanju i načinu života Vašeg oca. Ukoliko srce nije značajno oštećeno infarktom, te ukoliko su mogla biti proširena sva suženja može se ponašati kao zdrav čovjek i to odmah nakon zahvata, uz propisane lijekove (naravno dugoročno obratiti pažnju na faktore rizika; prehranu, pušenje, tlak itd). U slučaju da se tegobe vrate što se događa u 20-tak% bolesnika najčešće unutar nekoliko mjeseci, treba se ponovno javiti kardiologu koji je zahvat vršio. U protivnom preporučaju se povremene kardiološke kontrole. U svakom slučaju odgovor na vaše pitanje, kako da vaš otac organizira život najbolje zna njegov kardiolog, koji ima uvid u njegovo stanje, te u stupanj oštećenja srčanog mišića.