Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nakon ugradnje stentova


Autor Poruka

Ksenija

27.09.2002. 09:28

Molim Vas da mi malo pojasnite trenutnu zdravstvenu situaciju moga supruga, kakva je prognoza i na što posebno treba obratiti pažnu i ne oklijevati ako se pojavi, jer jasno nam je da je stanje ozbiljno.
Opći podaci: 1952. godište, 185 cm/96 kg, ranjen 1991. (ne radi lijevi bubreg, resekcija gušterače, izvađena slezena), oboje roditelja umrli naglo od (pretpostavlja se) srca.
Izvršena je koronarografija i nakon toga PTCA s implantacijom pet stentova. Nakon kontrolne ergometrije došlo je do koronarne tromboze te je naknadno ugrađen još jedan stent.
UZV prije zahvata:
LVD 57 LVS 42 LA 37 AO 36 IVS 14 SSLV 12 EF 60%,
UZV poslije:
LVD 62 LVS 43 LA 41 AO 36 IVS 13 SSLV 11 EF 55%.
Zadnji nalaz kardiologa navodi dijastoličku disfunkciju lijeve klijetke, umjerenu mitralnu ragurgitaciju i manji perikardijski izljev.
Subjektivno se suprug osjeća loše (trenutno ima i virozu), guši ga noću i "sijeva" u prsima. Bolova i osjećaja "pečenja" koje je prije imao, sada nema.
Unaprijed zahvaljuem!

Doc. dr. sc. Darko Anić, dr. med.

09.10.2002. 23:06

Zdravstveno stanje Vašeg supruga je ozbiljno, o čemu govore njegovi zadnji nalazi (UZV srca nakon PTCA) i simptomi. Vjerojatno se radi o ponovnom začepljenju/trombozi jedne ili više koronarnih arterija nakon ugradnje stentova. Vašem suprugu savjetujem da što prije učini kontrolni pregled kod svog kardiologa koji mu je radio PTCA. Potrebno je ponoviti koronarografiju koja će točno pokazati da li su stentovi prohodni i u kakvom su stanju koronarne arterije.