Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


koronarografija i rizik


Autor Poruka

ivy

17.03.2002. 01:25

Poštovani,
moj otac je prije 17 godina napravio dva by-passa a unazad 6-7 godina ponovo su se pojavili bolovi angine pectoris, aritmije što je bilo rješavano hospitalizacijama, koronarografijama, stentovima i medikamentima. Otac je star 72 godine, šećeraš je i na inzulinu je. Prilikom posljednje koronarografije (prije cca 15 mjeseci) došlo je do oštećenja vene (arterije?) na predjelu prepone kroz koju se radio zahvat koronarografije (aneurizma?) - a posljedica je bila hitan zahvat da bi se saniralo oštećenje.
Prije tri dana otac je ponovno, zbog jakih bolova hospitaliziran, u tijeku su pretrage a potreba za novom koronarografijom čini se vrlo izvjesnom. On se, međutim, jako boji ovog zahvata.
Molim Vas da mi, s obzirom na specifičnost njegovog slučaja (dijabetes, starost, komplikacije prilikom zadnje koronarografije) kažete koliko je povećana rizičnost zahvata koronarografije - ili, jednostavnije, da li su moguće štete od zahvata veće od eventualne koristi?
Napominjem da otac nije do sada imao infarkt.
Nadam se Vašem žurnom odgovoru, i lijepo vas pozdravljam.

Doc. dr. sc. Darko Anić, dr. med.

29.03.2002. 12:34

Komplikacija koji se Vašem ocu dogodila prilikom posljednje koronarografije javlja se u oko 3% slučajeva, i katkada zahtjeva kirurško zbrinjavanje, a radi se o povredi iglom stijenke arterije, i u pravilu se događa u bolesnih žila koje su pune aterosklerotskih plakova (dijabetičari prednjače). Na žalost nema garancije da se to neće ponoviti ali je vjerojatnost vrlo mala, pa smatram da nema stvarne opasnosti od nove pseudoaneurizme odnosno operacije na mjestu punkcije. Ovaj će se puta vjerojatno ići drugom stranom.
Sama je koronarografija jednakog rizika kao i one ranije, odnosno smrtnost je praktično ispod 0,1%, ukoliko bude indicirana nova intervencija (dilatacija ili stent), rizik je oko 1%. Rizik nove operacije znatno je veći, ovisno o nalazu može biti 10 ali i do 30%. Nitko unaprijed ne može reći nalaz, ali obzirom na trajanje bolesti, već učinjenu operaciju, šećernu bolest, nema puno mjesta optimizmu. Dobra je stvar što nije imao infarkt, da li to znači da mu je srčana funkcija još uvijek sačuvana, što smanjuje i rizik dilatacije ali i operacije ako bude potrebna? Dob je ispod 80 godina, te je ne smatramo visokim rizikom. Prema opisu kod Vašeg se oca radi o pogoršanju simptoma i to o nestabilnoj angini, što znači da su svi gore navedeni rizici manji od onog koji mu prijeti ako se ne učini ništa (a lijekovi očito više ne koriste).