Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolaps


Autor Poruka

Nada

26.11.2003. 10:22

Imam 32 godine. Vec 10 godina imam tahikardije, srce mi ubrzano lupa iz cista mira ili kad nesto radim. Ponekad se znojim bez razloga, danju nemam potrebe za mokrenjem dok nocu cesto ustajem zbog mokrenja mada pijem jako malo tekucine/0,5 l dnevno/.Stitnjaca mi je u redu.

Ultrazvuk srca iz 1998.godine / perikard je bo. Mitralna je valvula redundandna prednji je kuspis pokretljiviji ali bez elemenata za prolaps, dopplerom se dobije beznacajna MR. LVIDd 3,9 cm, LVIDs 2,2 cm, EF 75% FS 43% LA 3,1 cm, IV septum 8 mm LVPW 8 mm korijen aorte 1,7 cm.Zakljucak redundandna mitralna valvula prednji je kuspis pokretljiviji dopplerom se dobije hemodinamski beznacajna MR.

Ultrazvuk srca od 07.04.2003.g./ perikard je bo. Ubrzani protoci kroz sva usca. Prednji je mitralni kuspis pokretljiviji dobije se blazi prolaps prednjeg mitralnog kuspisa. Dopplerom se dobije MR I/II angiografski stupanj, LVIDd 3,9 cm, LVIDs 2,6 cm, EF 63 posto, FS 34 posto, LA 2,8 cm, korijen aorte 2,9 cm, IV septum 11 mm, LWPW 9 mm, RV 1,3 cm. Zakljucak prolaps prednjeg mitralnog kuspisa MR do I/II angiografski stupanj, znaci hiperkineticke cirkulacije.

Molim vas da mi objasnite sto to znaci, da li je opasno po zivot, da li moram mijenjati zivotne navike /prestati pusiti, ne piti alkohol/ da li je preporucljiva kakva tjelesna aktivnost, da li taj prolaps ima tendenciju da se jos povecava s vremenom ili moze ostati na toj razini na kojoj je sada ili je neminovno da se stanje pogorsava. Internist kardiolog mi je preporucio Concor 1,25 mg Ľ tableta od 5 mg iza rucka koji jos nisam pocela trositi jer me je strah ljekova za srce. Da li mi vi preporucate da trosim taj lijek? Da li postoje kakvi drugi preparati koji bi mogli poboljđati moje stanje – čula sam da je za prolaps dobro trođiti magnezij. Kakva mi je buducnost s ovom dijagnozom. Strah me je.

doc. dr. sc. Darko Anić

15.04.2004. 22:36

Vi imate blagu insuficijenciju mitralne valvule koja ne zahtijeva operativni tretman, vec uzimanje preporucenih lijekova od strane kardiologa ( u ovom slucaju Concor, koji spada u skupinu selektivnih beta-blokatora). Potrebno je i promijeniti nezdrave zivotne navike (posebice pušenje) i razvijati zdrav nacin zivota (umjerena tjelesna aktivnost, pravilna prehrana).
U Vasem slucaju (jos) nema razloga za strah, vec uzimajte preporucenu terapiju i kontrolirajte kardioloski status redovnim i dogovorenim posjetama svome kardiologu.