Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolaps mitralne valvule


Autor Poruka

Dina

17.02.2002. 16:04

Poštovani,
Imam 27 godine i zbog promjena na EKG-u napravila sam ultrazvuk srca (color Doppler).
Nađena je insuficijencija mitralne valvule, odnosno Sy. Barlow, no bez hemodinamskih poremećaja. Napominjem da nikada nisam imala neke zamijetnije simptome. Liječnik mi je rekao da se ne trebam zabrinjavati i da na kontrolu dođem za 4-5 godina.
Zanima me koliko se često moram kontrolirati, UZV te EKG, te još važnije da li je moja dijagnoza indikacija za carski rez jednom kad ostanem u drugom stanju.
Unaprije hvala.

dr. sc. Darko Anić

25.02.2002. 10:49

Prolaps mitralnog zalistka, a bez ikakvih hemodinamskih poremećaja, odnosno Sy.Barlow često se nađe kao slučajni nalaz pri rutinskom pregledu. Kao što sami navodite, obično, osim povremenih ekstrasistola, odnosno "preskakanja" srca, nema nikakvih simptoma. Vaš vam je liječnik dobro odgovorio što se tiče kontrolnog pregleda. Ako budete osjećali češće preskakivanje srca, jasno da ćete se javiti na kontrolu ranije. Što se tiče trudnoće i poroda, prolaps mitralnog zalistka nije indikacija za carski rez.