Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hydronephrosis


Autor Poruka

Dražen

27.11.2001. 21:47

Imam 28 godina, 1997 g. mi je zbog navedene dijagnoze učinjena nefrektomija desnog bubrega. Zanima me mogući uzrok bolesti i okvirni vremenski period nastanka bolesti.
Dalje u poruci vam iznosim patohistološki nalaz bubrega koji je odstranjen.

MAKROSKOPSKI OPIS:
Primljen je bubreg veličine 8 x 4 x 4 cm neravne površine s odsječkom uretera duljine 3,8 cm.

MIKROSKOPSKI OPIS:
Histološki parenhim je cijelom debljinom izrazito prožet mononukleranim upalnim infiltratima, vidi se atrofija kanalića srži te mjestimice produkcija veziva. U području kore izrazitija je periglomerularna fibroza. U području hilusa nema osobitih promjena osim stenoze P-U granice sa kroničnim produktivnom upalom početnog dijela uretera.

DG. PYELONEPHRITIS CHRONICA

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

prof dr P. Kes

01.12.2001. 12:02

Upit: hidronefroza
Opstrukcija mokraćnih puteva je relativno čest problem u svim dobnim skupinama. Opstrukcija može biti akutna ili kronična, potpuna ili djelomična, jednostrana ili obostrana, a može nastati u bilo kojem dijelu mokraćnog sustava (od bubrega do mokraćnog mjehura). Nenormalnosti u građi mokraćnog sustava (uretralne valvule ili suženja, ureterovezikularna /prijelaz mokraćovoda u mokraćni mjehur/ ili ureteropelvična /prijelaz mokraćne nakapnice u mokraćovod/ suženja) najčešće su u djece, u mladih osoba najčešći uzrok opstruktivne uropatije (hidronefroze) su kamenci. U starijih osoba uzroci opstrukcije mokraćnih puteva su hipertrofija ili karcinom prostate, tumori retroperitoneuma ili male zdjelice i kamenci.
U Vas se vrlo vjerojatno radilo o jednostranom, kroničnom i potpunom začepljenju (opstrukciji) mokraćovoda na prelazu iz mokraćne nakapnice. O uzroku opstrukcije teško mi je pisati jer mi nisu poznati simptomi koje ste imali (oni koji su prethodili postavljanju dijagnoze i indikacije za operativni zahva), kao niti njihov slijed pojavljivanja. Obzirom da niste spomenuli kamenac, a u trenutku operacije imali ste 24 godine, vjerojatno se radilo o urođenom suženju na prijelazu mokraćne nakapnice u mokraćovod. Suženje se postupno pogoršavalo, mokraćna nakapnica se sve teže praznila i u njoj je rastao tlak koji je s vremenom (ako se u početku radilo o djelomičnoj opstrukciji proces je mogao teći godinama) doveo do nepovratnog oštećenja tkiva bubrega. Bolest napreduje brže ako postoji infekcija (što je izgleda kod Vas bio slučaj).
Preporuka: kontrola u urologa ili interniste-nefrologa radi praćenja funkcije preostalog bubrega. Preporuka dobija na dodatnoj važnosti ako su i na preostalom bubregu dijagnosticirane promjene i/ili poremećaj funkcije.

Prof. dr. Petar Kes

Drazen

02.12.2001. 19:15

Što se tiče simptoma prije dijagnoze jednostavno ih nisam imao, da pojasnim. Od 1991. god. pripadnik sam HV-a i prošao sam niz lječničkih pregleda, što sistematskih, što specijalističkih (za padobranstvo i naglašavam za ronioca 24 sata prije nego sam završio u bolnici). Jedini simptom je bio nekoliko sati prije odlaska na hitnu povraćanje i užasni bolovi. Moram naglasiti da su me lječnici na pregledu za ronioca proglasili sposobnim. Tek nakon mjesec dana što sam izišao iz bolnice zatražio sam kopiju nalaza prilikom ronilačkog pregleda i primjetio sam da je zaokružen kreatinin koji je bio povišen, ali lječnici nisu reagirali na tu anomaliju. I još 1995. god. oko 2 m od mene je eksplodirala protutenkovska mina zbog čega sam usljed detonacije desnim dijelom jako udario od stijenu, te sam skoro dva dana imao krvavu mokraću ali nakon toga ništa. Sve ovo u stvari mene zanima da li je urođeno, da li je moja bolest mogla uslijediti usljed detonacije mine i da li je bolest mogla nastati u roku od nekoliko mjeseci. Na osnovi patohistološkog nalaza jedan urolog mi je rekao da vjerovatno nije urođena bolest.
Hvala na odgovoru Profesore Kes.

prof dr P. Kes

07.12.2001. 23:51

Upit: hidronefroza (2)
Iz Vašeg novijeg dopisa vidljivo je da postoje elementi koji bi mogli uputiti na oštećenje bubrega uslijed traume, kao i elementi koji bi mogli uputiti na propust tijekom sistematskog pregleda (koji je obzirom na svrhu trebao biti detaljan). Za eventualno dokazivanje jednoga i/ili drugoga potrebna je detalja prethodna medicinska dokumentacija (povijest bolesti, otpusno pismo iz bolnice, radiološki nalazi, laboratorijski nalazi krvi i mokraće...).
Prof. dr. Petar Kes

Dražen

10.12.2001. 19:24

Hvala Vam profesore jos jednom.
Ne mislim nikoga tuziti ili tako nesto samo sam zelio saznati moguci uzrok zbog prevencije drugog bubrega.