Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krv u mokrači


Autor Poruka

Milivoj

09.02.2005. 10:18

Moja curica od 4,5 god. prije 3 mj. imala je problem nekontroliranog "bježanja" urina i pojavu krvi u urinu.
Pedijatrica joj je propisala "SULOTRIM" i situacija se istog dana poboljšala, a u međuvremenu su rađeni nalazi urinokulture,i laboratorijski nalazi krvi i urina, i svi odreda su bili u redu.
Također ultrazvučni pregled bubrega,kojeg je izvršila pedijatrica bio je u redu.Međutim, nakon cca.tri mjeseca, točnije 04.02.05.simptomi su se ponovno pojavili.Istog dana pedijatrica je napravila ultrazvuk bubrega i nalaz je bio uredan,ali je uočeno zadebljanje stijenke mjehura (koji je bio potpuno prazan,pedijatrica nije bila sigurna,jer prazan mjehur "kontrahira"blunk.Slijedeći dan u jutro laboratorijski nalazi krvi i urina su također bili potpuno u redu.Primjenom "sulotrima"situacija se normalizirala,nema "bježanja" urina i nema nikakvih tragova u urinu.
Pedijatrica me uputila na nefrološku ambulantu u Splitu,budući da tamo pripadamo po mjestu stanovanja,i spomenula je jednu pretragu koja se radi kateterom??.
Molim Vas da mi pokušate dijagnosticirati situaciju i da mi pojasnite kakva je to pretraga kateterom, što se može dijagnosticirati, koliko je pouzdana,koliko je za dijete od4,5 god prikladna ,je li bolna itd.itd.

Unaprijed se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam,

prof.dr.sc. Petar Kes

23.03.2005. 23:12

Dragi Milivoje,
Vaša djevojčica zahtijeva daljnju nefropijatrijsku obradu koja treba uključivati nekoliko pretraga:
1. UZV bubrega i urotrakta koji je već jednom učinila – sada uz puni mjehur i kod iskusnog ultrasoničara odnosno dječjeg nefrologa, po potrebi - s davanjem kontrasta.
2. Kod sumnje na povrat mokraće iz mjehura u mokraćovode , a što je uvijek sumnjivo uz opetovane urinarne infekcije - MCUG – mikcijsku cistoureterografiju – radiološku pretragu kojom se pod kontrolom rtg-a promatra kako dijete mokri kontrast koji je uveden pomoću urinarnog katetera – pretraga nije bolna već pomalo neugodna zbog kratkotrajnog stavljanja katetera kroz mokraćnu cijev do mjehura.
3. Cistoskopiju – pretragu koju će ev. indicirati pedijatrijski nefrolog. To je endoskopska pretraga – dakle, malim endoskopom se kroz mokraćnu cijev pregleda unutrašnjost mokraćnog mjehura te se uočavaju upalne promjene sluznice, promjene na ušćima mokraćovoda i sl. – radi se u lokalnoj, a kod malene djece i u kratkotrajnoj općoj anesteziji, hospitalizacija nije potrebna.
U Splitu se javite odličnom dječjem nefrologu –Prof. dr Marijanu Saragi - koji sa svojim timom liječnika odlično dijagnosticira i liječi nefrološke poremećaje u djece i koji će Vam detaljno objasniti korak po korak potrebnu dijagnostiku i ev. daljnje liječenje Vaše malene.
Srdačni pozdrav,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist-nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo – Šimić, pedijatar

Milivoj

06.04.2005. 09:36

Poštovani gosp. Kes, poštovani gosp. Šimić,

Zahvljujem Vam se na iscrpnom objašnjenju i najsrdačnije Vas pozdravljam,

Milivoj