Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pseudomonas aeruginosa


Autor Poruka

Mirela

17.08.2004. 10:57

U svibnju o.g. sin mi je u dobi od 13 mjeseci zavrsio na bolnickom lijecenju s dijagnozom upale bubrega i E. coli. Bakterije smo se rijesili za manje od 10 dana (primao je Garamicin, pa pio Augmentin), a sin je iducih mjesec dana pio Sinersul 1,5ml/dan.
Nekoliko dana po prestanku primjene profilakse opet dobiva temperaturu, no lijecnici ne znaju sto mu je i dobiva Zinnat (9.7. o.g.). Nalaz urinokulture uzete prije primjene antibiotika kaze Pseudomonas aeruginosa (10E6/ml), ponavljamo pretragu 10 dana kasnije, ali bakterije ima > 10 E6/ml. Prekidamo lijecenje Zinnatom i lijecnik djecaku po antibiogramu prepisuje Cedax, koji djecak pije iducih 15 dana.
Tjedan dana po prestanku terapije ponavljamo pretragu - Pseudomonas Aeruginosa, 10 E6/ml.

Molim savjet sto dalje i kako se rijesiti bakterije koju je djecak, po mojoj procjeni, dobio tijekom mikcijske ureterografije.
Trenutno stanje djecaka je dobro.

Hvala,
Mirela

prof. dr. sc. Petar Kes

12.09.2004. 22:41

Draga Mirela,
ne govorite nam ništa o rezultatu mikcijske cistoureterografije.
Naime, ukoliko su urinarne infekcije učestale kao kod vašeg sina, osim sedimenta urina i urinokulture te ultrazvuka urotrakta koji je prva slikovna pretraga koja se čini u takvim slučajevima, mikcijska ureterografija je indicirana kako bi se otklonila ili potvrdla sumnja na povrat mokraće u bubreg zbog neke od anomalija urotrakta. Pretraga je indicirana u sve djece ispod 5. godine života, i dječaka bilo koje dobi, a kod učestalih urinarnih infekcija.
Smatramo kako je važno da dijagnostiku učestalih urinarnih infekata dovedete do kraja , pod kontrolom dječjeg nefrologa, a liječenje infekta mora biti ciljano, znači antibiotik prema antibiogramu – nakon davanja urina i rezultata urinokulture, i MORA se uzimati dovoljno dugo u adekvatnoj dozi za dob. To konkretno znači barem 2 tjedna, a ukoliko se infekt bude ponavljao treba započeti sa provođenjem profilakse, dakle uzimanjem antibiotika i po nekoliko mjeseci, uobičajeno u jednoj večernjoj dozi. Konkretno u slučaju bakterije Pseudomonas – ona lako odgovara na antibiotike, te postaje rezistentna na onaj prethodno davan,a također postoji i više sojeva iste bakterije koji reagiraju na različite antibiotike što bi mogao biti slučaj kod vašeg djeteta.
Srdačan pozdrav,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist – nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar

ČRTOMIR

20.11.2004. 12:52

Poštovani

Pišem iz Kopra, Slovenija. Imam 59 godina.

Zbog tegoba (pa i napada u predjelu mokračnog kanala) uradjeno mi je
više pregleda, a posljednji je bio intravenska urografija.
Mišljenje specijalista radiologa bilo je (pokušaću što točnije prevesti):

"Defekt punjenja mokračnog kanala ljevog bubrega. Nepravilno oblikovan. Velik približno 3 mm. Moguće je manji bubrežni kamenčić. Spazam kod defekta punjenja nije bio vidljiv. Moguć je i manji tumor
šupljeg sistema. CT urografija bez kontrasta trebala bi pokazati mali kalciniran bubrežni kamenčić. U suprotnom slučaju potrebno je uraditi još i retrogradnu ureterografiju"
Istovremeno je utvrdjeno (mada su i raniji nalazi bili skoro isti):
- Dekstroveksna skolioza bubrežne hrptenjače
- Osteohondroza izmedju L5 i S1. Spondiloza.
- Ostehondroza i izmedju L3-L4 i L4-L5 na ljevoj strani
- Srazmjerno teške degenrativne promjene bubrežne hrptenjače
- Spondilartroza u području L4-L5 desno
- Degenrativne promjene u desnom sakroiliakalnom zglobu (ovo je novo)

Na ovo imam dva pitanja:
1. Kakvo je vaše mišljenje o mogućem lječenju ?
2. Kako izgleda postupak CT urografije i retrogradne ureterografije ?

Unaprijed hvala

Črtomir