Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


savjet u vezi bubrega


Autor Poruka

dino

30.03.2004. 10:03

Imam 28 godina,i prije tjedan dva bio sam na pregledu s ultrazvukom zbog nekih manjih zatezanja ispod zadnjeg rabra s desne strane.Nije se znalo od čega potječu bolovi(koji su kasnije prestali),vjerovatno neki mišič,no s ultrazvukom i pregledom trbuha slučajno je ustanovljeno da mi jedan bubreg nije u funkciji,tj da nepokazuje nikakve znakove vec se na njegovom mjestu nalaze nekoliko hiperogenih tračaka uz nekoliko cističnih tvorbi,dok je lijevi bubreg hipertrofičan s normalnom debljinom parenhima.Kasnije pretrage scintgirafije i renografije i UVA snimanje potvrdili su da je desni bubreg mrtav dok je lijevi zasad dobar uz jednu cistu na njemu.
Nisam nikad dotad imao problema s bubrezima niti me nikad nije boljelo tu, pa ni sad dok ovo pišem jer da nisam bio na ultrazvuku gdje se slučajno otkrilo da nemam jedan bubreg nebih još ni sad znao za to.Možda je to i od rođenja ali tad nije postojao ultrazvuk i nje se moglo otkriti.Nalazi krvi i mokrače su mi uvijek bili dobri.
Liječnik urolog mi je objasnio da je bolje da izvadim desni bubreg jer da je to potecijalna bomba u organizimu koja može kasnije proizvesti velike komplikacije a može i oštetiti lijevi bubreg koji je dobar.
I neznam što da radim sad ,dali da vadim ovoj bubreg ili ne jer me ništa ne boli,a tesko se odjednom odlučiti na operaciju pogotovo kad me ništa neboli i živio sam 28 god ovako.Molim ako mi možete reči svoj savjet u vezi toga,da li da vadim ovaj bubreg ili ne,kakve komplikacije može proizvesti i može li oštetiti drugi bubreg?
I još ako mi možete reči,ovaj drugi bubreg koji zasad radi dobro i ta cista na njemu,dali je to opasno,i koliko vremena meni može trajati taj bubreg,može li on normalno raditi do kraja života?

Hvala na eventualnom odgovoru i pozdrav...

prof. dr. sc. Petar Kes

11.06.2004. 09:07

Poštovani,
slučajni nalaz nefukcionalnog bubrega u mlade osobe treba etiološki (uzročno) objasniti - odnosno odgovoriti na pitanje da li je to posljedica jednostrane bolesti (refluksne nefropatije, stenoze mokračovoda...?) sistematske bolesti koja se prvo očitovala na jednom bubregu (tuberkuloze bubrega...). U slučaju sistematske bolesti treba provesti liječenje, a u slučaju bolesti koja je djelovala jednostrano (desno bubreg) treba razmotriti nefrektomiju (odstranjenje bubrega) jer se u takvom promijenjenom bubregu može desiti naknadna bakterijska upala (koju je zbog slabe prokrvljenosti bubrega teško liječiti) ili nastati tumor. Zbog toga Vam urolog savjetuje operaciju.
S poštovanjem,
prof.dr.Petar Kes

dino

15.06.2004. 18:57

Hvala na odgovoru,inace u medjuvremenu sam napravio i CT bubrega i s tim novim nalazima otišao kod urologa na uvid i ustanovljeno je da se radi o hipoplasticnom prirodjenom malom bubregu s malim lučenjem karektirističnim za ovakve bubrege.Preporuceno mi je da operacija nije potrebna nego samo kontroliranje tlaka.Hvala na vasem odgovoru i vasem misljenu.

Samir

16.08.2004. 19:09

Postovani
Doktori su mi pronasli nekoliko kamenaca i jednu vecu cistu na bubregu.
Za kamence nisam toliko zabrinut koliko za cistu .Konkretan odgovor kako da lijecim tu cistu jos nisam dobio.Molim vas ako moze da mi odgovori te nesto vise o tome.

Unaprijed zahvalan
Samir