Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


3 bronhitisa u 40 dana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mony85

22.11.2022. 14:55

Poštovani doktore,
sin od 19 mjeseci pohađa vrtić, zadnjih 40 dana je imao bronhitis (nekvalificirani) 3 puta. Sve počinje kihanjem, curenje iz nosa prozirne sluzi i u roku od 24-48 sati teško i ubrzano disanje, uvlačenje trbuha, hroptanje u plućima, nema temperature i sluz iz nosa je uvijek prozirna ili bijela. Zadnja dva puta je dobio inekciju Solumedrola.
Terapija koju nam pedijatar daje je: Salbutamol 3-4 puta na dan, Fenistil kapi 3 x na dan i 2 puta je uključila antibiotik (bez krvne slike) jednom Klavocin a zadnji put Sumamed - preventivno da se ne razvije u bronhiolitis. Nakon sto ozdravi bude doma još tjedan dana i nema nikakvih smetnji, vraca se u vrtic, nakon par dana opet ista prica....i u tih par dana padne baš čokoladni namaz za doručak!

Pitala sam dal bi moglo biti alergija ili intolernacija na lješnjak, jer kad ima u vrtiću za doručak namaz od čokolade i lješnjaka, navecer ili sutradan kreću gore navedeni simptomi koji se pogorsavaju. Međutim naš pedijatar kaže da ako nema osipa nije to to. I da je tako jer je u kolektivu, dok ne poraste neće bit bolje...što znaci da ce mi dijete svaka 2 tjedna ići 2 dana u vrtić i dobiti nekvalificarni bronhitis i zavrsit sa inekcijom Solumedrola i antibiotikom ''za svaki slucaj''? nebi baš...


Za početak ću svakako tražit da mu nedaju taj namaz u vrtiću i vidit dal će se ponoviti...

Zanima me Vaše mišljenje i savjet. što još napraviti dalje? Koje pretrage?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.11.2022. 15:25

Nažalost kada dijete ovako rano krene u kolektiv ovakvi problemi su česti, u sezoni prehlada u prosjeku budu bolesni 2-3x mjesečno. Oporavak sluznice dišnih puteva nakon nekih virusa može biti dugotrajan te svaka naredna infekcija bude nešto teža a sluznica prijemčivija za infekciju. Ne čini mi se da bi alrgija na navedene namirnice bila uzrokom poteškoća. Dolazi u obzir uvođenje zaštitne terapije kako bronhitisi ne bi bili tako jako izraženi zato preporučam pregled pulmologa.