Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


3 pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mila

30.08.2002. 00:01

Molim Vas da mi odgovorite na slijedeća pitanja:
Rodila sam 10.07.te sam sa mjesec dana sa bebom išla u savjetovalište.Sve je u redu,beba je velika ( na taj dan 4900/55). Pedijatar mi preporučuje 2 kapi D3 vitamina dok sam od drugih mama koje imaju drugog liječnika čula da svojim bebama daju 5 kapi. Što je ispravno?
Također mi je rečeno da se bebe sada cijepe sa 2 mjeseca ali da još nema cjepiva na tržištu.Kakvo je to cjepivo i da li će imati isto djelovanje ako se beba ne cijepi sa 2 mjeseca nego kasnije?
I moje posljednje pitanje vezano je uz starije dijete koje sada ima 17 mjeseci. Često mu nakon spavanja bude kosa mokra od znoja. Inače je zdravo i vrlo živahno dijete. Čula sam da je to znak slabih kostiju ( a uzimao je D3 kapi čak duže od godinu dana ) pa Vas molim da mi kažete da li je to točno.
Zahvaljujem Vam i čekam odgovor!

Dr. Darko Richter

03.09.2002. 15:31

1. Uobičajena doza vitamina D jest 2-5 kapi dnevno.
2. Radi se o Hiberix-u, cjepivu protiv hemofilusa, jedne bakterijske klice koja može prouzročiti gnojni meningitis i teške dišne infekcije. Ako ga još nema, to je stvar Ministarstva i Hrvatskog zavod za zdravstveno osiguranje. Možda se na svoj račun, ili čak redovni recept cjepivo može nabaviti u nekoj ljekarni. U svakom slučaju, bolje je dijete cijepitiprije, jer će tako odmah početi razvijati zaštitu, no može se cijepiti i kasnije i u drugoj godini života.
3. Znojenje može biti znak rahitisa, no onda ima i drugih očitijih simptoma (na kostima), pa to pitanje morate postaviti nekome tko vaše dijete odmah može pregledati. D3 kapi se inače uzimaju tijekom cijele prve godine života te tijekom zimskih mjeseci druge godine.