Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pseudocista


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marija

30.08.2002. 11:04

Postovani!
Molim ako bi mi mogli pojasniti ove nalaze.Bebi je nakon rodjenja radjen ultrazvuk mozga i nalaz je bio:
U lumenu desne lat. komore ( koja je sira od lijeve),cisticna tvorba (6,5 x 4,2 mm), obostrano HIC II, nakon 6 dana nalaz je bio nepromijenjen.Ponovo je naćinjen ultrazvuk sa 23 tjedna gdje je pseudocista i dalje vidljiva u desnoj komori 5,7 mm. Nakon dva mjeseca opet smo isli na kontrolu ( pseudocista i dalje perizistira ali ne pravi smetnje drenaži, s tim da se je jos malo povećala).
Ono sto me ne zanima doktori su rekli da ce ona nestati ubrzo medjutim cista se i dalje nastavila blago povecvati, rekli su nam da nema razloga za zabrinutost ali ipak dali moze ostati kakva posljedica, i dali to moze ometeti djetetov razvoj.Mozete li mi nesto vise reci o tome.Beba inace dobro napreduje osim sto dosta bljucka i povraca ali nam kazu da je to normalno.
Unaprijed zahvaljujemo.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

01.09.2002. 20:51

Štovana gospođo Marija, podaci koje iznosite nisu dovoljni za ozbiljan odgovor (nedostaju npr. trajanje trudnoće, težina pri rođenju, porod, vrijednosti APGAR-a i sl.). Mogu Vam tek reći da je intrakranijsko krvarenje II. stupnja (HIC II - haemorrhagia intracranialis) relativno česta pojava i čest nalaz na UZ mozga. Morat ću Vas uputiti kod pedijatrijskog neurologa (npr. u Zagrebu, na Rebru; 01 23 88 888) koji je jedino nadležan da Vam, procjenjujući dosadašnju medicinsku dokumentaciju i sadašnje stanje djeteta u kombinaciji s novim nalazima (ev. dodatnim pretragama), dade pravi odgovor. Srdačno Vas pozdravljam !