Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


3 pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

30.12.2002. 11:24

Poštovani dr.Richter,molim da mi odgovorite na tri pitanja:

1.Da li mlađe dojenče treba buditi po noći za hranjenje,ako ono spava bez prestanka 8-10 sati,a inače dobro napreduje.Pročitala sam na internetu,web stranici mame i bebe da to može oštetiti dječji mozak!

2.Da li dojilja može uzimati Biotin H tbl 300 mikrograma/dne?

3.Moja beba je stara 5.5 mj,još se nije okrenula sa leđa na trbuh ,a obrnuto samo sporadično.Da li je to u granicama normale.

Unaprijed zahvaljujem!Također sve najbolje u idućoj godini!

Dr. Darko Richter

30.12.2002. 14:50

Ako vaše dijete ima 5,5 mj., onda više i nije malo dojenče. U dobi od 5,5 mj. sasvim je normalno da dojenče prespava cijelu noć, i ne treba ga posebno buditi radi obroka. Pospanost, inače može biti znak ozbiljne bolesti i potrebe za hitnom intervencijom, a to bi, u slučaju 5,5 mj. dojenčeta, moglo biti prespavljivanje dnevnih obroka., ili nemogućnost da se potpuno razbudi za obrok.

Biotin je jedan kofaktor vitamina B. Ne bih vam znao odgovoriti na pitanje, osim ako mi ne kažete zašto ga trošite - naime, ima rijetkih metaboličkih bolesti kod kojih on ima određene indikacije, obično u vrlo velikim dozama. Ako ga trošite tek tako, onda pitanje morate postaviti samoj sebi. Možete još pogledati naputak uz tablete, ili postaviti pitanje kliničkom farmakologu na Cybermedu.

Što se tiče okretanja, za 5,5-mjesečno dojenče, nije mi poznato da je to neki kriterij. U toj dobi dojenče se, položeno na trbuh, može oduprijeti s ispruženim dlanovima obje ruke o podlogu i uspraviti glavu, a iz leđnog položaja, vukući ga za ruke, privlači se samo skvrčavajući laktove i uspijeva držati glavu uspravno, dok da se pridržava u sjedećem položaju. Sa oko 7-9 mj. dojenče se, u potrbušnom položaju, može ispraviti kako je gore opisano te dodatno može osloboditi jednu ruku (kojom može mahunti), a tek s 9-10 mj. može se polako osoviti na koljena držeći se rukama poda.

Ana

31.12.2002. 16:12

Poštovani dr.Richter hvala na brzom odgovoru,ali da pojasnim pod

1.moja beba se inače budi po noći 2-3 puta za hranjenje,ali kada je imala 2 mj u par navrata je zanala prespavati 8-10 sati bez buđenja,a ja ju za to vrijeme nisam dojila,da li sam pogriješila?

2.Od dermatologa sam dobila preporuku za Biotin H tbl od Natural Wealtha,od 300 mikrograma zbog promjena na noktima.On je rekao da mogu uzimati te tbl dok dojim,ali ja ipak želim biti sigurna da to bebi ne može škoditi.

3.Moja beba se posjeda uz sagibanje u laktovima i pri tom čvrsto drži glavicu ,te dok je na leđima ima raširene šakice uz dobro držanje glavice pod kutem od 90°,ali zanimanje preokretanje s leđa na trbuh i obrnuto da li je to signifikantno za određenu dob.

Hvala unaprijed na trudu.

Dr. Darko Richter

01.01.2003. 11:16

Pod 1): što je bilo, bilo je.
Pod 2): klinička slika "promjena na noktima" ne odgovara nedostatku biotina, a doza koju uzimate je "konjska". Što se dojenja tiče, niti vam ja, niti itko drugi može išta garantirati uz ovakve doze biotina. To je ono što vam pokušavam reći: treba li vam doista biotin? Zašto mislite da je vitamin uvijek nešto jako dobro, ili u najmanju ruku, neškodljivo? To treba tek ispitati, a da se to učini, trebalo bi biotin u ovoj dozi dati jednoj skupini dojnilja, a drugoj ne, pa gledati učinke na dojenu djecu. To je etički neprihvatljivo i nije mi jasno da se tako spremno podvrgavate terapijama dok dojite, a te terapije baš i nisu posve racionalne niti spadaju u striktne indikacije za biotin. Da li vam s noktima ide na bolje, i što je s njima uopće loše? Barem si žene mogu dopustiti luksuz da nalakiraju nokte i pokriju ono što misle da ne izgleda dobro. Čemu terapija, i to baš dok dojite?
Pod 3): preokretanje s leđa na trbuh nije kriterij, to sam vam već gore rekao, i proširio odgovor s onim što jest kriterij.

vedrana

01.01.2003. 18:53

Oprostite što se miješam u vašim porukama- ali me zainteresirao ovaj odgovor na pitanje o spavanju dojenčeta.
Zanima koliko je danju otrebno sna bebi u dobi od 6 mjeseci ako cijelu noć spava oko 8- 10 sati.
Također me zanima da li je normalno da dvomjesečna beba spava i danju i noću sa jako kratkim fazama budnosti. Ima li razloga za brigu, i molim opširniji odgovor
Unaprijed jako zahvalna

Dr. Darko Richter

01.01.2003. 22:20

O spavanju nismo zapravo ništa razgovarali, jer je pitanje bilo prvenstveno o obrocima i eventualnim noćnim obrocima. Normalno je da dvomjesečno dojenče spava nakon svakog obroka, uklučujući i po danu. Neću vam dati podatak točno koliko sati na dan "mora" dojenče spavati, iz jednostavnog razloga što ga vi na spavanje ničim ne možete prisiliti, da bi evantualno ispunio "kvotu". Zašto se vi i vaše dijete ne prepustite prirodnom satu, umjesto da se interesirate za, na individualnoj razini prilično neprilagođene podatke. Naime, dužina spavanja je jako individualna, no dojenče od 2 mj. ipak spava duže ili kraće nakon svakog obroka, osobito ako se dobro podrigne i dobije svoju dozu igranja.