Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


acetonemicno povracanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Duda

05.11.2001. 15:43

Moje dijete ima dijagnozu acetonemicno povracanje, star je 2g i 10 mjeseci. Zanima me sto je to tocno, sto to izaziva, do koje godine zivota to traje? Do sada je povracao dva puta u razmaku od 2 mjeseca, na koji nacin da mu ja pomognem da do toga vise nikad ne dodje, jer mora odmah dobiti infuziju.

prof dr sc Ana Votava-Raić

06.11.2001. 13:36


Draga gospođo,acetonemičko (cikličko) povraćanje je ponavljano, neobjašnjivo i nepredvidivo povraćanje, u pravilu "eksplozivnog" tipa (žestoko povraćanje). Javlja se kao samostalna bolest ili u sklopu nekih drugih poremećaja i to ciklički (periodički) u raznim vremenskim intervalima koji mogu varirati od nekoliko tjedana do više godina. Prvi se napadaj može javiti u dojenačkoj dobi, a u većine bolesnika povraćanje prestaje do 10. godine života (u rijetkih bolesnika pojavnost napadaja može biti i drugačija). Uzroci povraćanju nisu točno poznati. Moguće je da se u podlozi nalazi konstitucijska smetnja abnormalne reakcije organizma na manjak šećera. Bolest se javlja nerijetko u djece koja se mogu opisati kao odgovorne osobe jake volje, ponekad agresivnog ponašanja. U članova obitelji povremeno se nađu crijevne smetnje i migrena. Čimbenici koji mogu provocirati napadaj povraćanja mogu biti gladovanje, greške u prehrani, infekcije, uzbuđenja i sl. Napadaju povraćanja mogu prethoditi neki znaci kao npr.: opća nelagoda, pomanjkanje apetita, glavobolja, miris po acetonu... Povraćanje se obično ponavlja svakih pola do jedan sat i može dovesti do jake dehidracije i tjelesnog i psihičkog iscrpljenja. Ukupno trajanje iznosi od jednog dana do više od tjedan dana; obično prestaje naglo uz brz oporavak djeteta. Specifično liječenje ne postoji, a u najznačajnije terapijske mjere spada nadoknada tekućine i korekcija nastalih metaboličkih promjena i to gotovo uvijek intravenskim putem. Utješna je činjenica da dijagnoza (ako se doista radi o acetonemičnom povraćanju, a uz pravilan tretman) ne ometa rast i razvoj djeteta i obično sama nestaje; uz malo sreće možda će se to uskoro dogoditi, što Vašem djetetu svakako želim !

Duda

07.11.2001. 11:51

Poštovana dr. Votava-Raic, puno vam hvala na vasem odgovoru. Zaboravila sam jedino pitati da li se to dogadja samo ujutro jer je njemu to bilo dva puta i oba puta ujutro nakon budjenja koje je bilo vrlo tesko jer se zbog toga tesko budio. Bojim se da mu se to ne dogodi u vrticu nakon popodnevnog spavanja ili tijekom budnog stanja a da tete to ne primjete mada sam ih ja upozorila na to.

prof dr sc Ana Votava-Raić

07.11.2001. 19:18

Draga gospođo Duda, u neke djece ciklus povraćanja zaista počinje uvijek u isto vrijeme (ne samo tijekom jutra), ali nije moguće predvidjeti u koju skupinu spada određeno dijete. Moguće je da je u Vašeg djeteta povraćanje u nekoj vezi sa spavanjem, ali je to također nemoguće sa sigurnošću tvrditi. Ako se poremećaj ponovi, a vezan uz san i/ili buđenje, bilo bi dobro da se dijete pregleda na Klinici, možda u početku na Neurološkom odjelu (npr. Klinika za pedijatriju, Rebro). Naime,u "uobičajene" pretrage kod acetonemičnog povraćanja spada i snimanje EEG-a. Inače, razumijem Vaš strah za dijete koji "izvire" iz teksta, ali Vas podsjećam da je život "ispod staklenog zvona" (kad i bio moguć) sam po sebi patologija i to svakako veća od povremenog povraćanja. Stoga, imajte na umu da nemate razloga za paniku !