Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Noćno mokrenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra

03.11.2001. 19:42

Djevojčica od tri godine se uspješno odviknula od pelena već 6 mjeseci, ali nije uspostavila kontrolu nad mjehurom po noći .Zanima me da li se moram zabrinuti i koliko je potrebno vremena da prekine mokriti po noći i kako joj pomoći da nauči zadržati urin po noći.Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

prof dr sc Ana Votava-Raić

04.11.2001. 07:58

Štovana gospođo, nemate razloga za zabrinutost. Noćno mokrenje (enuresis nocturna) je opetovano nekontrolirano mokrenje u noćnom periodu, koje se kao takvo definira obično tek poslije 5. godine. Pedijatrija razlikuje primarnu enurezu kod koje dijete nikada nije uspostavilo kontrolu mokrenja (javlja se u oko 85% slučajeva) i sekundarnu enurezu koja čini nekontrolirano mokrenje nakon što je već bio uspostavljen nadzor uriniranja. Uzroci enureze su složeni; najčešće se mogu grupirati kao biološki, socijalni i emocionalni. Kako sam već rekla, nemate razloga za brigu, pa nema potrebe da se opterećujete s detaljima. Vjerujem da će s Vašim djetetom biti sve u redu, pogotovo što kontrolira danje mokrenje već 6 mjeseci. Međutim, svakako osjećam potrebu da Vam naglasim da nitko iz okolice djeteta ne smije pribjegavati kažnjavanju, ismijavanju i drugom sramoćenju i ponižavanju djeteta ! Ukoliko Vam je potreban razgovor, možete mi se javiti (klinički telefon: 01 4552 333), pa ću Vas uputiti u Zavod za nefrologiju naše klinike koji se bavi i tim problemom. Srdačno Vas pozdravljam i želim, posebno Vašoj curici, miran san !