Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


adhezija prepucija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Balance

31.03.2008. 09:10

Poštovani doktore!
Otac sam dječaka od 4 god i prije četiri dana je bio kod dječjeg kirurga zbog adhezije prepucija 2. put. Prvi put je bio s dvije god. i doktor mu je presvukao kožicu te odredio da mu isto radimo kod kuće u kupki.J a i supruga smo pokušavali, ali to nije bilo izvedivo na jednostavan način pošto je djetetu vrlo uzak otvor na vrhu . Naravno, budući da to nismo radili ponovo je došlo je do sljepljivanja kožice i glansa i opet smo došli prije 4 dana do dr. koji je ponovio postupak i savjetovao isto i nama. Sada mu to radim, ali mu je i dalje uži otvor (ne toliko uzak kao prije zahvata doktora) i teško prelazi preko glansa, a djetetu je izrazito bolno.
Molim vas da mi odgovorite na par pitanja:
1. Dali je u pitanju fimoza (u nalazu piše samo adhezija prepucija) koju će ovaj moj postupak pogoršati ili poboljšati tj. proširiti kožicu i omogućiti presvlačenje jer je i meni kao ocu neugodno traumatizirati dijete ( otvor je toliko uzak da s dvije ruke moram raditi zahvat, ali isto toliko velik da dijete nesmetano mokri (nalaz urina je uredan).
2. Ako je fimoza, koji je sljedeći postupak i da li može doći do kakvih posljedica?
3. Dali postoji neki preparat da olakša presvlačenje kožice i koji biste preporučili ?
4. Hoće li se mojim redovnim presvlačenjem kožice s vremenom proširiti otvor?
Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

31.03.2008. 12:55

Ako je fimoza, onda nema druge nego uciniti cirkumciziju. Ako nije fimoza, nije, i radi se samo higijena. Ako je doktoru ta higijena i prevlacenje prepucija islo glatko, a vama ne, mozda bi bilo dobro da pitate svoju pedijatricu sto ona misli, i da li bi ona to mogla uciniti (ili on, ako je pedijatar). Jer, ako nema fimoze, ali je ipak tesko obavljati normalnu higijenu, opet se moze uciniti cirkumcizija. Nije to neki dramaticni zahvat, i, ako se vec ide u tom pravcu, sto prije to bolej. Sam od sebe, a niti natezanjem, prepucij se nece bitnije prosiriti. Ne znam za bilo kakve specificne kremice ili masti za tu namjenu, mislim da ih nema, ali, podrucje se moz mazati nekom neutralnom masti, uglavnom na bazi vazelina, povremeno s dodatkom antibiotika i kortokosteroida (npr. kombinirana mast Garasone, Triderm i sl.).

Larry

02.04.2008. 10:15

Dragi doktore,
ja cu onako laicki postaviti pitanje,pa ne zamjeritehappy
Moj sin je navrsio 2 godine i jos uvijek se kozica ne moze prevuci preko glavica.Kada bi trebala?Cime je to uvjetovano?(pokusavamo prevuci dok se kupamo)
Puno hvala:*

Darko Richter, dr. med.

02.04.2008. 18:15

Uvjetovano je ili nesposobnošću onoga koji kožicu prevlači, ili činjenicom da se stvarnio ne može prevući, odnosno, da bi nasilnim prevlačenjem nastala parafimoza. Ako se radi o potonja dva slučaja, tako će biti sve dok se ne obreže, a ako se radi o prvoj varijanti, onda fimoze niti nema.

Larry

03.04.2008. 10:10

Hvala Doc.
Bit ce prva varijanta,nesposobna sam jer me strah da ga ne ozlijedim.
Pusa.

lola34

19.01.2009. 10:10

Dragi doktore,
majka sam djecaka od 11 godina,nedavno smo bili kod urologa gdje mu je radjeno presvlacenje kozice koja je bila slijepljena jednim dijelom za glans,u nalazu pise fimoza,adhezije prepucijuma,djelimicna adhelioza,relativna fimoza,nastavili smo presvlaciti kozicu po savjetu urologa u kupki od caja kamilice te mazemo sa kremom DIDERMAL,interesuje me posto mu kozica nije presvucena potpuno preko glansa hoce li mu se morati raditi cirkumcizija?

Darko Richter, dr. med.

19.01.2009. 10:55

Gledajte, da je to moguće reći odmah, onda bi, u slučaju potvrnog odgovora, urolog to već učinio.