Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


peritonzilarni apsces


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MonaLisa

18.01.2009. 13:15

Brat mi je dijagnoziran sa peritonzilarnim apscesom iako nikad u zivotu nije imao gnojnu anginu, a i sad kad ga je zabolilo grlo, odmah je isao doktoru. Mozete li mi reci koliko je opasan peritonzilarni apsces ako se antibioticima ne moze izlijeciti (brat trenutno prima drugu turu penicilina - injekcija) i koje su vece komplikacije koje mogu nastati. Isto tako posto ima dvije djevojcice (8 i 4 godina starosti), jeli prelazno na djecu u obliku gnojne angine ili ne?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

18.01.2009. 14:55

Peritonzilarni apsces nastane kada se infekt s tonzile proširi na tonzilarnu ložu, tj. tkivo u kojoj je smještena tonzila, a to je područje između prednjih i stražnjihnepčanih lukova, koji formiraju tu tonzilarnu ložu. Uzorčnici su streptokoki grupe A, a mogu i druge klice, nppr. stafilokoki. Peritonzilarni je apsces znak da tonzila nije više ni za što, jer, normalno, te klice zaostanu u tonzilama i tamo nastane ili angina, ili odmah uspješno gušenje infekta. Ako ne prođe uz penicilin, radi se incizija i gnojspušta van. Ako je riječ o streptokokima grupe A, i drugi mogu pokupiti zarazu i dobiti anginu, ako im tonzile valjaju, ili peritonzilarni apsces, ako su već prošupljene.

MonaLisa

18.01.2009. 23:05

Postovani dr. Richter,
Hvala lijepa na brzom odgovoru.
Bratu rade zasjecanje vec pet dana za redom i cijede gnoj van, ali gnojna kesa u grlu se i dalje puni.
Ja sam laik, ali da li je tocno da mogu nastati vece komplikacije tj. da moze otici na pluca, srce, bubrege pa cak i dobiti meningitis?
Nama je cudno da su mu krajnici za smece, jer nikad nije imao gnojnu anginu prije, pa od cega su krajnici tako prosupljeni?
Isto bih zeljela znati jel gnojna angina nasljedna, jer moja mama je imala cesto jos dok smo brat i ja bili djeca, ja imam jako cesto gnojne angine, a bratu je ovo prva do sad.
Oprostite ako neka pitanja zvuce glupo, ne mislim traciti vase vrijeme, ali sam jako zabrinuta jer brat je inace ekstremno zdrav, a i ako ga nesto zaboli tesko ga je natjerati doktoru, pa se bojim da ne bude zanemariv ako ne shvati ozbiljnost situacije.
Velika hvala i srdacan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

19.01.2009. 10:10

Ako incidiraju svaki dan, a gnoj se ne evakuira, onda ga ne drreniraju dobro. Katkada čak treba zasjeći s vanjske strane vrata, kroz kožu, i staviti lašvicu, tj, gumenu trakicu koja sprečava zatvaranje rane i kroz koju gnoj curi van. Stalno punjenje gnoja, unatoč dnevnim incizijaam može značiti i to da je apsces dublji i da to nije više samo peritonzilarni apsces, već duboki vratni apsces: parafaringealni ili sli.
Komplikacije su moguće, jer, zamislite da se ovaj gnoj ne incidira, vaš brat bi bio u jako jako lošem stanju. U prvom radu, zbog samog infekta, koji se proširi po vratu, siđe u grudni koš, zahvati žile, npr. vene ili arterije na vratu, i tu je kraj. Ostalo, tipa bubrega i srca u smislu imunoloških komplikacija sada nije u prvom planu.
Isto tako, ako stalno zasijecaju apsces, valjda već imaju nalaz kulture, i po njoj bi trebalo podesiti antibiotike, jer, i to je malo čudno, da, ne samo unatoč zasijecanju, već i unatoč antibioticima, bratu ne ide na bolje. Možda treba promijeniti antibiotik, a za to je presudan nalaz klice i njezine osjetljivosti na lijekove.
Nema nasljednih angina, ali je sigurno da djeca nasljeđuju od roditelja svoje osobine ili kombinacije osobina, pa tako i ti krajnici mogu biti manje vrijedni, a da nijeimao prreviše angina u životu. No, očito ih je imao, samo im se baš nije pridavala pozornost.