Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


akutni tonzilitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

margarita

19.02.2011. 10:50

Poštovani...
Imam djevojčicu od 4 god i 7 mjeseci koja je u 9 mjesecu krenula u vrtic. do tada nije imala nekih posebnih zdravstvenih problema ali od kad je krenula u vrtic gotovo redovito ima pojacan sekret iz nosa, ujutro kaslje, inace ne. i taj kasalj je redovit, tako da sam se navikla na njega. na pocetku sam je par puta vodila kod pedijatrice, kad bi mi se kasalj ucinio netipican, ponekad bi dobila antibiotik, obzirom na zeleni sekret, ili krvnu sliku, tj povecan br leukocita, tako da se tih antibiotika zaredalo u kratko vrijeme je popila mislim 3 (cefixim novocef...) uglavnom bi tada imala i temperaturu, pa je i to bio razlog posjeta pedijatru. inace ne pije nikakve sirupe, poslusala sam vas savijet u svezi sirupa za iskasljavanje. svako jutro i prije spavanja joj isperem nos sa obilnom kolicinom fizioloske, pa je zelena slina uglavnom samo ujutro nakon ispiranja. na kraju je pedijatrica poslala specijalisti orl, zbog upale uha. nalaz:
16.01.
dgomgtitis med. ac. lat. sin.
tosilitis chr. hypertrophica

OTS desno blago uvucen bubnjic, lijevo hiperemican, zamucen bubnjic
RNS hiperemija sluznice sa mukopurulentnim sekretom
OFS tonzile hipertroficne, kronicno izmijenjene, desna s gnojnim cepom na gornjem polu
ćdrijelo granulirano


dg: H65 nesupurativna upala srednjeg uha
J03 akutna upala tonzila

nakon popijene kure antibiotika, za nekih 7 dana nakon toga ponovno se javila grlobolja, malo povisena temperatura (37,5), a kako nam se to poklopilo s kontrolom, napravljen je bris grla i nosa (i citoloski i bakterijski) i svi nalazi su u redu.
gnojni cep na angini i dalje stoji, s tim da je na zadnjem pregledu malo veci (7.02.)


na slijedecu kontrolu s tim nalazima jos nismo isli.


e sad....

ne bih Vas zelila daviti nepotrebnim informacijama ni nepostojecim problemima. bit je ta da se kaslja i sline ne mogu rijesiti, tj ne znam kako. nasa pedijatrica bi da te angine idu van, specijalist kaze da je to uvijek moguce i da on to jos ne bi, a ona tvrdi da se stalno vrtimo u krug i da ne moze piti toliko antibiotika u kratkom roku za istu stvar...
a ja....ja bih samo da se zivot dobije neki normalan slijed, vrtic, posao, povremene viroze i prehlade koje narano spadaju u roditeljski staz....


hvala vam unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

19.02.2011. 14:50

"inace ne pije nikakve sirupe, poslusala sam vas savijet u svezi sirupa za iskasljavanje. svako jutro i prije spavanja joj isperem nos sa obilnom kolicinom fizioloske,"
Kad biste me još poslušali da joj ne prčkate po nosu s tom fiziološkom, stvari bi se vjerojatno sredile same od sebe. Zašto vidite smo ono što vam konvenira, a ni sami ne znate što je dobro za dijete, već vi sebi umišljate da je "fiziološka" po samom svom imenu dobra. Ja znam puno Dragana ili Dragica, Božidara i Božica, koji nisu baš to što im ime kaže.

margarita

19.02.2011. 19:06

hvala na stvarno brzom odgovoru...
fiziolosku koristim po preporuci pedijatrice i specijaliste. specijalista orl mi je to cak napisao u lijecenje, zajedno sa operil kapima, a nasa pedijatrica kaze da doslovno livam fiziolosku. njeno objasnjenje je da ona razrijedjuje sluz koja na taj nacin lakse izlazi vani i smanjuje kasalj koji je, po njenom, od sekreta iz nosa. ako po vaem misljenju to ne trebam, spasilo bi nas, i onako vec sve to prelazi u maltretiranje.
mogu li znati vase misljenje o tonzilama, obzirom na nalaz koji sam opisala?
hvala...

Darko Richter, dr. med.

19.02.2011. 20:45

Nalaz je prepisani nalaz ORL, i još s dijagnozom, pa ja to ne mogu komentirati ako sam ne vidim dijete.
Međutim,prije bilo kakve tonzilektomije, preporučujem vam da obustavite sve kapi i vodice, sirupe i čajeve, inahalacije itd., za i protiv nosa, za i protvi kašlja. Traje para dana do 2 tjedna da se vide efekti. A efekt će bit da će bolovati samo od onoga od čega obole i svi drugi, a neće više obolijevati od "terapije", tj. maltretiranja.

margarita

26.02.2011. 13:10

pozdrav...
nakon dva tjedna redovitog pohadjanja vrtica, i tjedan dana koristenja "nicega" za ispiranje nosa, ponovno se javila zelena slina, jutarnja, ukupne kolicine jedne velike zlice, otprilike. sto sad? nekih dva tri dana uopce nije imala sekret iz nosa, nakon sto sam po vasoj preporuci prestala sa fizioloskom, pa sam se vec ponadala da je problem rijesen, i sad opet gusti, zeleni sekret . koji je uopce razlog njegovog nastanka?
bili smo na orl kontroli, dr je odgodio vadjene tonzila dok ne vidi kako ce se dalje stvari odvijati, tj kad ce se ponoviti upala. gnojni cep vise nema.

hvala...

Darko Richter, dr. med.

26.02.2011. 14:55

Pročitajte još jednom zadnju rečenicu mojeg prethodnog odgovora.
Da ne biste promašili, evo je: "A efekt će bit da će bolovati samo od onoga od čega obole i svi drugi, a neće više obolijevati od "terapije", tj. maltretiranja."
Mogu li ja biti jasniji?

margarita

26.02.2011. 15:15

ispricavam se sto ja nisam bila jasnija.
zanima dal da zanemarim zelenu slinu, tj da i dalje ne koristim nista, bez obzira koliko dugo ona trajala ili?
mogu li navecer prije spavanja nakon ispuhivanja nosa staviti operil kapi ili i one spadaju u zabranjene vode i vodice?

Darko Richter, dr. med.

26.02.2011. 16:30

O tome, da li da zanemarite nešto što ima vaše dijete, prepuštam vama. Ako to ne zanemarite, dijete postaje pacijent, ako zanemartie, loša ste majka, a dijete nije pacijent. Kako vama nije jasno da čovjek sam određuje što je za njega bolest, a što nije. To ne određujem ja. Ja bih mogao barem dvaput dnevno trčati nekom doktoru da ga nešto pitam: npr. baš danas me dosta bole leđa, dolje u slabinsko-krstačnom dijelu, i to skoro cijeli dan; da li da otrčim neurokirurgu, ili nekakvom reumatologu, samo zato jer je besplatno, a meni je malo dosadno?
A što se tiče zabranjenih kapi i kapljica, voda i vodica, sirupa i čajeva, inhalacija, itd. itd.: zabranjeno je ludovanje, a inače, taman da je sasvim medicinski bezvezno, neće škoditi ako se upotrijebi s mjerom. A ja vas mjeru neću učiti. Otkrijte sami, ako vam već nije jasno što je bezvezno, a što pretjerano, a što je i jedno, i drugo.