Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirna

27.05.2002. 08:55

Mojoj kćerkici je sada 16,5 mj. i odkada je počela puzati, često ima curenje nosa, bez temperature koja se često iskomplicira u upalu uha s čim smo u stvari imali više problema. S obzirom da joj otac ima alergiju na prašinu, dlaku te alergijsku astmu, često pomislim da su njene smetnje na alergijskoj bazi. U Sarajevu se "zvanično" ne ra di ništa na tu temu do tri godine, kada se formira imunitet djeteta.
Ukoliko dijete jeste alergično da li je neophodno tu situaciju nekako tretirati tj. da li se ona može pogoršati do te tri godine. NAime, da li je potrebno, po vašem mišljenju, da dođemo u Hrvatsku i napravimo te testove.

Dr. Darko Richter

28.05.2002. 17:02

Ako se sumnja na alergiju, testira se već i novorođenče. Prema tome, o čekanju do 3 godine, nema govora. Smetnje koje navodite za sada ne upućuju toliko na alergiju, koliko na tzv. sekretorni otitis media, a što je domena ORL. Ako baš želite biti sigurni, dajte u nekom laboratoriju djetetu učiniti "ukupni IgE" i "specifični IgE (poznat i kao RAST) na jaje, kravlje mlijeko, pelud trava i grinje iz kućne prašine". Skoro sam siguran da se u Sarajevu to može učiniti u Sveučilišnoj bolnici (klinici).