Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Sluh


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zabrinuti mama i tata

25.05.2002. 21:58

Poštovani,

naša 9mj. beba nakon pregleda sluha dobila je dojagnozu: Hypoacusis gradus gravis bil.
Evocirani slušni potencijali ispitani su clickom intenziteta 130 dB, nije dobiven odgovor niti na jednom uhu, kao niti prilikom ispitivanja logonom 1000 Hz. Obostrano su dobiveni odgovori na podražaj logonom 500 Hz i to na 100 dB. Desno je latencija odgovora 12.48, lijevo 12.72.
Orofaringoskopski, rinoskopski i otoskopski nalaz je uredan. Timpanogram je obostrano uredan.
Evocirana otoakustička emisija je obostrano odsutna.

Lijepo Vas molimo da nam pobliže kažete koliko naša beba ima šanse da nauči govoriti uz pomoć slušnog aparata i hoće li ako ostanu ovakvi nalazi biti potrebna ugradnja umjetne pužnice.
Postoji li mogućnost da se u toj dobi sluh još popravi i ima li nade da ide u normalnu školu nakon rehabilitacije.
Sve nas ovo jako zanima jer smo mladi roditelji i neznamo ništa o tome, a ni svi doktori nemaju isto mišljenje, neki su optimisti, a drugi ne.

Sve Vas ljepo pozdravljamo i puno Vam hvala.

Mama i tata.

P.S. za 6mj. beba ide na ponovni pregled.

prof dr sc Ana Votava-Raić

26.05.2002. 06:54

Cijenjeni roditelji, razumijem Vašu zabrinutost, koju, međutim, ne možete riješiti "preko ekrana". Problem je specifičan i spada u domenu vrlo uskog područja otorinolaringologije (uz srodne struke). Stoga Vam je moj savjet da se najprije obratite liječniku koji Vam je nalaz izdao, a zatim se možete javiti i meni jer se moje radno mjesto nalazi u kući u kojoj je i ORL-klinika sa specijaliziranim odjelom za te probleme (Zagreb, Šalata 4, 01 4552 333). U međuvremenu, nemojte zaboraviti da sama zabrinutost, iako duboko razumljiva, ne donosi rješenje i da su današnje medicinske mogućnosti zaista velike. Primite moje srdačne pozdrave !