Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija dojenčeta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natalinatali

03.09.2020. 14:40

Poštovani dr. Jovančeviću, čekajući povratak pedijatra s godišnjeg, a želeći čuti i vaše mišljenje i savjet, cijeneći Vas kao iskusnog i vrsnog pedijatra molim za pomoć. Majka sam djeteta od godinu dana, urednog razvoja, još uvijek dojenog, bez zdravstvenih problema, izuzev nedokazanih alergija odnosno reakcija na određene namirnice. Naime, kako sam negdje oko djetetovog 4 mjeseca uočila u stolici sluz prošaranu tragovima krvi te se u maloj mjeri i na pregibima nogica pojavio dermatitis od pedijatra sam savjetovana da je mogućnost reakcije na kravlje mlijeko te da ga izostavim iz svoje prehrane, kao i orašaste plodove, citruse i rajčicu. Navedeno ne konzumiram ja i dalje, jer još uvijek dojim, a niti sam te namirnice uvela djetetu u prehranu zbog potencijalne reakcije. Osim toga, kako je na ribu dijete reagiralo, i to na mola povraćanjem pedijatar je savjetovao ne davanje ribe do daljnjega. Osim navedenih namirnica nisam iz opreza od moguće reakcije uvela niti jaje. Dijete ostale sve namirnice jede i prehrana je raznovrsna, jede četiri obroka (ujutro voće sa žitaricama, ručak povrće i meso, poslijepodne voće i navečer žitarice, uz dojenje ujutro, popodne nakon buđenja te navečer prije spavanja, a i noću još uvijek traži po malo big-smile, ima 10 kg i dermatistis se povukao. Kako je dijete navršilo godinu dana, a rečeno mi je da je to najranija dob za alergo testove, no da je njima koža deblja pa da rezultat nije pouzdan, ne znam da li da još čekam, da li da probam dati jogurt I da vidim da li će se pojaviti dermatitis? Eto molim nekakve vaše smjernice za daljnje postupanje, jer kako još dojim dosta i vidim da ima mlijeka, smatram da joj time osiguram dnevnu potrebu mlijeka,pa i nisam previše zabrinuta što ne jede mliječne proizvode, no jesam obzirom na važnost jaja i ribe u prehrani... Iskoristila bih priliku i zamolila za savjet dodataka prehranu za dijete predškolske dobi koje pohađa vrtić, urednog zdravlja i razvoja, no preventivno što zbog covida što zbog inače vrtičkih "radosti" sam mu s polaskom u vrtić uvela imunoglukan, pa ne znam koliko dugo da mu ga dajem, odnosno da li je to dobar izbor ili da umjesto njega dajem kolostrum s probiotikom i vitamin d, ili li da nakon imunoglukana dajem navedeno, ove proizvode sam na vašu preporuku kad je dijete tek krenilo sa tri godine u kolektiv davala, pa sam zato njih navela ? Zahvaljujem unaprijed na izdvojenom vremenu i uvijek rado prihvaćenim Vašim savjetima. Veliki pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.09.2020. 11:40

Obzirom na sumnju da postoji alergija ne preporučam "isprobavanje" kod kuće - može doći do jake alergijske reakcije. Načelno bi kroz koji mjesec trebalo napraviti alergološku obradu (kožni i krvni testovi) i ako budu negativni tada se u kontroliranim uvjetima (medicinska ustanova) radi pokusno davanje navedenih namirnica. Dokle god dojite Vi bi trebali uzimati kalcija - oko 1 g na dan (2x500 mg ili 3x330 mg). Za starije dijete, obzirom na potpuno nepoznate učinka beta glukana na COVID 19 mislim da je mudrije ne davati ga, kolostrum s probioticima možete davati kad krene sezona bolesti.

natalinatali

09.10.2020. 13:10

Pozdrav poštovani doktore, evo napravljena je obrada i rezultati su slijedeći: prick test je pozitivan na lješnjak, dok je krvni nalaz uredan (IGE 27,7 , ecp 9,6, grinje, jaja, mlijeko i pšenično brašno negativni, dunger 300). Pedijatrijski pulmolog kod kojeg smo radili prick test (krv u bolnici -na uputnici dr. stavila i ribu i rajčicu i sl., ali pretpostavljam da trenutno imaju testove samo za jaja mlijeko i brašno, pa izuzev toga nismo testirani) je savjetovao izbjegavanje orašastih plodova i ribe. Molim vas vaše mišljenje glede jaja, nisam ga do sada uopće uvela iz straha od alergije (ja jaja konzumiram, a dojim) a i dr. je rekla da sačekam nalaze, tako da sada kada je i prick i krv na jaje negativna da li da jaje uvodim, ako da, u kojim količinama i na koji način ili je potreban oprez odnosno konzumacija u bolničkim uvjetima? Hvala vam najljepša na vašem vremenu i savjetima, uz srdačne pozdrave!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.10.2020. 10:50

Možete dati tjesteninu s jajima, manju količinu, ako nema nuzpojava dajte žutanjak i ako i to prođe bez alergije možete davati cijelo jaje. Nije potrebno zbog toga ići u bolnicu.