Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ponovljenje konvulzije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mika07

09.01.2019. 14:30

Poštovani dr.
Dijete je prvi put imalo konvulzije u dobije od 1 godine i 2mjeseca. Nastale su pri naglom skoku temp. Sa 37C na 40.5C. 2sec je imao tupi pogled, onda se počeo tresti i izgubio svijest na 2-3min. U životu takav strah nisam doživjela. Užasno je izgledalo. Otišli smo na hitnu i bio je hospitaliziran 7dana. Temperaturu je imao još samo jednom u bolnici. EEG uredan.

Drugi napad je bio sa 2 godine i 5 mj. Iznenadan. Dijete veselo, igra se, lijepo jede i pije. Napravi mali trzaj. Probam rukice i hladne kao led, a tijelo toplo. Mjerim temp i ona je bila 36.5, dijete nakon 5 min opet napravi trzaj. Mjerim i bila je 37.2. Odlučim se ipak dati Panadol sirup. Nakon 10 min temp. 39.2. I krenem ga kupiti i onda je krenio napadaj. Bio je bez svjesti cca 2min. Dala sam mu klizmu. Opet bili u bolnici i EEG uredan.

Doktore, htjela sam Vas pitati za Vaše mišljenje. Da li bi mu trebala dati ibuprofen kad vidim trzaj i ove simptome tipa hladni dlanovi i stopala dok je tijelo toplije?
I kako se ponašati ako je temp 37.5 a nema trzaja)
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.01.2019. 11:56

Jasne su preporuke da kod djece koja su imala konvulzije nema opravdanja davati lijek za snižavanje temperature u većim dozama ili kod malih vrijednosti ako se dijete dobro osjeća. U fazi bolesti treba povećati unos tekućine. Doživljaj je grozan, no na sreću je riječ o načelno bezopasnim i prolaznim smetnjama.

Mika07

05.10.2020. 15:30

Poštovani,
Da li mi mozete reci Vase mišljenje vezano za MR nalaz.
Dijete staro 4.godine i neuropedijatar ga je poslao na MR jer obim glave je na samoj gornjoj granici. Dijete je imalo je 2x febrilne konvulzije u razmaku od 1.god i 3.mj. Uvijek uredan EEG na svim kontrolama.

MR MOZGA
MR mozga po stand. Protokolu na aparatima 1,5T ne pokazuje znakove svjeze ishemije, hemoragije, ekspanzivnog procesa ili ekstraaksijalne kolekcije.
Kraniocervikalni prijelaz morfološki uredan.
Strukture medijalne linije (hipofizearno-hipotalamičko područje, korpus kalozum, pinealna regija i kamina kvadrigemina) su morfološki urednog izgleda.
IV. mozdana komora je medioponirana i uredne širine, uredna je širina pericerebralnih likvorskih prostora, a PC kutevi su slobodni.
Neutralne strukture koje ulaze u IAC su morfološki uredne.
III. mozdana komora je medioponirana i uredne širine.
Lateralne moždane komore su simetrične, primjerene širine.
Subarahnojdalni prostori na bazi i konveksitetu su morfološki uredni.
Mijelinizacija odgovara dobi.
Nespecifična T2/TIRM hiperintezna lezija subkortikalne bijele tvari veličine 7mm,uz diskretnu ne jasnu granicu sive i bijele tvari, smješteno lijevo post centralno, prvenstveno ne specifične etiologije.
Uredna je diferencijacija sive i bijele moždane tvari kao i organizacija girusa i sulkusa u ostalim dijelovima.

Preporuča se učiniti kontrolni MR mozga na 3T radi jasnije diferencijacije.

Molim Vas još jednom Vase mišljenje jer kod neuropedijatra idemo kroz mjesec dana.
Ne znam da li vam je bitan podatak da je dijete bilo budno pri pregledu.

Zahvaljujem na odgovoru.
Lijepi pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.10.2020. 10:30

Nazalost ne mogu nista vise reci od onoga sto je napisano, moze se zakljuciti da nema znakova povećanja tlaka likvora u mglavi (hidrocefalusa), da su sve strukture mozga uredno razvijene a sto predstavlja opisana promjena i da li ima ikakve veze s konvulzijama nije moguće reći. Svakako preciznija magnetska rezonanca može dati detaljnije informacije. Ako je dijete dobro i ako je EEG bio uredan mislim da se ne treba strašiti. Neuropedijatar će pogledati snimku pa ćete dobiti kvalificiranije mišljenje.